De Spannende Boeken Weken 2018

De Spannende Boeken Weken 2018 staan alweer bijna voor de deur! Deze starten dit jaar op 6 juni en duren tot 24 juni. Het genre spanning is het meest gelezen thema van het afgelopen jaar. Dit jaar staan De Spannende Boeken Weken daarom in het teken van: lekker ontspannen met een stapeltje spanning. Deze weken zijn voor de vakantiegangers, van deze zomer, een heerlijke kans om lekker te ontspannen én te lezen.​

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders in de zomervakantie veel meer tijd hebben om boeken te lezen en dit ook zeker doen! Wij (als boekenliefhebbers) vallen ook zeker onder deze catagorie. De Spannende Boeken Weken 2018 zijn dus niet te missen, op deze warme zomerdagen. De campagne Spannende Boeken Weken heeft als doel om hoogstaande misdaadliteratuur, van goede kwaliteit, meer aandacht te geven bij een breed lezerspubliek. Wij denken dat dit zeker gaat lukken! 

Bron: IStock

Speciaal voor de Spannende Boeken Weken 2018 heeft Boris Dittrich, oud D66 politicus en thrillerschrijver, een spannend boek genaamd Barst geschreven. Deze krijg je als geschenk bij een besteding van 12,50 aan Nederlandstalige Boeken. 

Barst gaat over een vrouw die haar hond uitlaat in het Amsterdamse Vondelpark en hier het lijk van een jonge man vindt. Rechercheur Mary krijgt de leiding over het moordonderzoek, maar het blijft onduidelijk wie de vermoorde man is en wat hij daar in het park deed. Ondertussen is de rest van Nederland in de ban van een nieuwe talentenjacht op tv. De 18-jarige Lilian heeft zich door de audities weten te knokken, en maakt tijdens de liveshows bekend dat haar moeder niet lang meer te leven heeft. Ze wint daarmee veel sympathie van het publiek, maar niet iedereen gelooft haar. Dan neemt het onderzoek van Maya een verrassende wending. Wat heeft de moord met Lilians ambities te maken?

BronDe Spannende Boeken Weken 

Tijdens de Spannende Boeken Weken 2018 zijn er door het hele land diverse (spannende) activiteiten rondom bibliotheken en boekhandels. Er zullen verschillende optredens, signeersessie’s en andere evenementen plaatsvinden. Houd dus goed de kalender in de gaten! Ook Boris Dittrich, de schrijver van het geschenkboek Barst, zal in een tournee door het land gaan om boeken te signeren en lezers te ontmoeten. Dit alles klinkt nu al super gezellig en vooral leuk! 

Bron: Instagram

Bij de start van de Spannende Boeken Weken (6 juni) worden de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekendgemaakt. De Gouden Strop is de grootste prijs voor het beste oorspronkelijke Nederlandstalige boek. De Schaduwprijs is voor het beste oorspronkelijke Nederlandse thrillerdebuut. De bekendmaking van de nominaties zal op 9 mei plaatsvinden in de aflevering van RTL Late Night.

De winnaars van de afgelopen jaren van de Gouden Strop zijn:

2017 Felix Weber- Tot Stof (Boekerij)

2016 Esther Verhoef – Lieve mama (Prometheus)

2015 Jo Claes – De mythe van Methusalem (Uitgeverij Houtekiet)

2014 Donald Nolet – Versleuteld (Tomas Ross Crime/Cargo)

De jury van De Gouden Strop 2018 bestaat uit: juryvoorzitter Anniko van Santen, Jos van Cann (recensent Hebban.nl, VN’s Detective & Thrillergids en thrillerboek.nl), Marian van Leth (oud- directeur BiblioNu Venray/Horst), Els Roes (Thriller & Zo, recensent VN’s Detective & Thrillergids) en Herma Schipperheijn (Boekhandel Augustinus Nijmegen).

De te winnen prijs voor De Gouden Strop bestaat uit een geldbedrag van 10.000 euro en een sculptuur van Marianne van den Heuvel.

Bron: De Gouden Strop 

Winnaars van de afgelopen Schaduwprijs zijn:

2017 Jan van der Cruysse – Bling Bling: Diamantroof in Delhi (Davidsfonds)

2016 Max van Olden – Lieve edelachtbare (Ambo|Anthos)

2015 René van Rijckevorsel – Tunis (Tomas Ross Crime/Cargo)

2014 Donald Nolet – Versleuteld (Tomas Ross Crime/Cargo)

De jury van de Schaduwprijs 2018 bestaat uit: Peter Römer (auteur en nieuwe voorzitter GNM), Michel van Bergen Henegouwen (thrillerauteur, GNM bestuur), Linda Jansma (thrillerauteur, GNM bestuur), Marian Lerchbaumer (Bibliotheek Kennemerwaard) en Isa Maron (thrillerauteur, GNM bestuur).

De winnaar van de Schaduwprijs ontvangt een geldbedrag van 1000 euro en een kunstwerk van Daan Jippes. 

Wij zijn erg benieuwd wie dit jaar de prijzen zal bemachtigen! 

Kijk jij nu al uit naar de Spannende Boeken Weken?

Bron: Spannende Boeken Weken

Lees ook: Young Adult top 6: maart 2018 

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • De Spannende Boeken Weken gaan vandaag van start!

Zoek in artikelen