• Home
  • Nieuws
  • Dit zijn de nominaties voor het 'Beste Boek voor Jongeren 2018'

Dit zijn de nominaties voor het 'Beste Boek voor Jongeren 2018'

Voor de 4de keer op rij wordt de Boekenweek voor Jongeren (voorheen: Literatour) georganiseerd. Dit jaar zal deze week plaatsvinden van 21 t/m 30 september 2018! Met de Boekenweek voor Jongeren wordt het lezen onder scholieren tussen de 15 en 18 jaar bevorderd. Maar voordat deze geweldige Boekenweek voor Jongeren begint wordt de prijs voor het Beste boek voor Jongeren 2018 uitgereikt. De 10 meest aansprekende boeken van het afgelopen jaar maken kans op de titel 'Beste boek voor Jongeren' (voorheen: Dioraphte Literatour Prijs).

De 10 beste boeken van het afgelopen jaar die nog kans maken op de prijs voor het 'Beste Boek voor Jongeren 2018' zijn genomineerd door een volwassen vakjury, en deze bestaat uit: juryvoorzitter Miriam Piters (docente Nederlands Montessori Lyceum Rotterdam &recensent Tzum.info), Thomas de Veen (literatuurredacteur en recensent NRC), Paulien Sigmans (docente Nederlands Citadel College Lent &  tekstschrijver bij Malmberg), Jessy Korshuize (boekverkoper H. de Vries Boeken Haarlem) en Diantha de Vries (consulent jongeren Bibliotheek Breda/Nieuwe Veste Breda).

Er zijn twee categorieën binnen het 'Beste Boek voor Jongeren 2018': Oorspronkelijk Nederlands en Vertaald. In elke categorie zijn 5 boeken genomineerd door de vakjury. De twee winnaars zullen ieder een geldbedrag van €15.000 ontvangen!

Beste boek voor jongeren 2018Bron: cpnb.nl

Dit zijn de 5 nominaties voor Oorspronkelijk Nederlandstalig (incl. het commentaar van de vakjury):

1. Onder een hemel van Sproeten - Alex Boogers (Podium)

"Met een subliem uitgevoerde roundhousekick weet Alex Boogers de lezer te raken: je voelt je medeplichtig aan de misstanden in de samenleving waar de romanpersonages onder lijden, zonder dat je in staat bent om in te grijpen in hun lot. Boogers’ roman getuigt van waarlijk engagement en stroomt over van de vitaliteit, scheppingskracht en urgentie."

2. Duizend vaders - Nhung Dam (De Bezige Bij)

"Nhung Dam heeft een ontwapenend verhaal van mythische proporties geschreven over de vraag waar je thuishoort. Dam is een authentieke, nieuwe stem in de Nederlandse literatuur die met haar uitzinnige verbeelding aanzet tot contempleren over de zoektocht van kinderen met een migratieachtergrond."

3. Het leven zelf - Roelof ten Napel (Atlas Contact)

"De kracht van deze ingetogen, verstilde roman zit hem niet alleen in de puntgave poëtische stijl of de ragfijne gelaagdheid van het verhaal (o.a. door de vele intertekstuele verwijzingen), maar vooral ook in de organische opbouw. De personages van Ten Napel tasten, zoeken, filosoferen en beschouwen over vragen als ‘Hoe goed ken je een ander?’ en ‘Welke rol speelt toeval in je leven?’"

4. Wij zeggen hier niet halfbroer - Henk van Straten (Nijgh & Van Ditmar)

"Deze aangrijpende ontwikkelingsroman vertelt het universele en complexe verhaal van volwassenwording. In treffende pennenstreken maakt Van Straten ons deelgenoot van de zielenroerselen van een sensitieve, onrustige jongen op zoek naar een thuis, naar een plek om wortel te kunnen schieten."

5. Aantekeningen voor het verplaatsen van Obelisken - Arjan van Veelen (De Bezige Bij)

"Deze minutieus gelaagde en ontroerende  roman is een betoverende ode aan de vriendschap en aan het leven. Het tilt je kortstondig op van het aardse bestaan en geeft je door de vele historisch-filosofische passages een subliem gevoel van nietigheid. De verschillende verhaallijnen vloeien moeiteloos samen en de rijke, intertekstuele verwijzingen laten je begeesterd stilstaan bij de vraag wat voor jou werkelijk van waarde is."

Dit zijn de 5 nominaties voor Vertaald (incl. het commentaar van de vakjury):

1. Ellebogen - Fatma Aydemir, vertaald door Marcel Misset (Signatuur)

"Genadeloos haalt Aydemir met haar roman stereotiepe, geïdealiseerde beelden onderuit. Ze toont op bewonderenswaardige wijze de complexiteit die onnoemlijk veel jongeren heden ten dage ondervinden bij het opgroeien. Deze strak gecomponeerde en geëngageerde ontwikkelingsroman zet aan tot introspectie én debat."

2. Laat los mijn hand - Edward Docx, vertaald door Dirk-Jan Arensman (Atlas Contact)

"Deze tragikomische road novel bevraagt verfijnd hoe je je verhoudt tot je familie, vooral als de familiebanden door een scheiding complex zijn. En passant gaat het ook over de vraag wat er werkelijk toe doet in het leven. Mogen degenen van wie we houden keuzes maken die ons pijn doen?"

3. Montpelier parade - Karl Geary, vertaald door Jan Fastenau (Ambo|Anthos)

"Deze authentieke, verstikkende roman introduceert een met zichzelf en zijn omgeving worstelende puber die je onmiddellijk in je hart sluit. Karl Geary’s debuutroman over een adolescent in een desolaat milieu in de jaren ’80 kent een prachtig verstilde, duistere setting."

4. Wie het mooist valt - Sara Novic, vertaald door Maaike Bijnsdorp en Lucie Schaap (Meulenhoff)

"Sara Nović heeft een loepzuivere, psychologische debuutroman geschreven over een meisje dat door oorlogsomstandigheden zichzelf en haar familie kwijtraakt. De roman kent een heel geraffineerde compositie. Het geloofwaardige kinderperspectief maakt het grote klein en het kleine groot en het onverschrokken, eerlijke en afstandelijke twintigersperspectief maakt subtiel invoelbaar wat een oorlog aanricht in mensenlevens."

5. The Hate U Give - Angie Thomas, vertaald door Jasper Mutsaers (Moon)

"Angie Thomas geeft in haar onverschrokken, eerlijke debuutroman een eigentijdse stem aan jonge, boze, gefrustreerde en gekwetste jongeren wereldwijd die op moeten boksen tegen vooroordelen. Ze breekt met stereotypen in de hedendaagse beeldvorming over kansarme jongeren door de gelaagdheid van haar authentieke personages."

Het zijn stuk voor stuk prachtige boeken die genomineerd zijn voor het 'Beste Boek voor Jongeren 2018'. Ze verdienen het allemaal om de felbegeerde titel in de wacht te slepen, maar wij zijn erg benieuwd naar de uiteindelijke winnaars! 

Wie hoop jij dat de titel voor het 'Beste Boek voor Jongeren 2018' in de wacht sleept?

Bron: Stichting CPNB, www.cpnb.nl, besteboekvoorjongeren.nl

Lees ook: Dit zijn de bestverkochte boeken van 2017

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Young Adult boekverfilmingen

  • Recensie: The hate u give

  • 11 geweldige vrouwen in YA

  • De leukste Young Adult films op Disney+

  • Recensie: The hate u give

Zoek in artikelen