Alles over de Boekenweek 2019

De Boekenweek 2019 vindt plaats van zaterdag 23 maart tot en met zondag 31 maart 2019. Dit jaar is het thema van De Boekenweek: De moeder de vrouw. De Boekenweek zal, zoals ieder jaar, feestelijk worden geopend met het Boekenbal die op vrijdag 22 maart zal plaatsvinden. Ook zijn de schrijvers voor het Boekenweekgeschenk en het Boekenweekessay bekend. Hieronder zetten we alles over de Boekenweek 2019 op een rijtje!

Thema: 'De moeder de vrouw'

In De Boekenweek 2019 is het thema ‘De moeder de vrouw’. CPNB heeft gekozen voor dit onderwerp omdat het erg veelzijdig is. Zijn de moeder en de vrouw onlosmakelijk met elkaar verbonden? Dat is een vraag waar veel verschillende antwoorden op gegeven kunnen worden. Het thema kent twee verschillende perspectieven, die van de moeder zelf maar ook die van het kind. Ervaringen met moederschap lopen uiteen van een ‘natuurramp’ (Joke Smit) tot het mooiste dat je kan overkomen. 

Kritiek op thema 'De moeder de vrouw'

Het thema van de Boekenweek 2019 'De moeder de vrouw' is een regelmatig terugkerend onderwerp in het maatschappelijk debat en dat zien we ook nu weer. Er zijn namelijk mensen die kritiek hebben op dit thema. Volgens hen suggereert het thema dat de vrouw alleen maar een moeder is, terwijl vrouwen veel meer dan dat zijn. Ze vragen zich af of we met dit thema niet juist terug in de tijd gaan. Er wordt zelfs opgeroepen om de Boekenweek 2019 te boycotten. Daarbij komt ook nog eens dat zowel het Boekenweekgeschenk, als het Boekenweekessay door een man wordt geschreven, terwijl dit juist een mooie kans kan zijn om de vrouwen hiervoor de kans te geven. CPNB laat weten dat het hun bedoeling is via de literatuur licht te werpen op het moederschap en het vrouw-zijn. Het thema is dus bedoeld als een ode aan de moeder de vrouw. Het gaat erom dat de moeder aan het roer staat en niet aan het aanrecht.

Het Boekenweekgeschenk

In 2019 zal het Boekenweekgeschenk geschreven worden door de succesvolle schrijver Jan Siebelink. Hij brak door met zijn boek Knielen op een bed violen. Deze roman was zo populair, dat hij zelfs verfilmd werd. Jan Siebelink heeft hierna nog een aantal romans uitgebracht, zijn meest recente boek is De bloemen van Jan Siebelink. Dit boek werd door ons met 4 hartjes beoordeeld, lees hier de recensie. Jan Siebelink kijkt er zelf in ieder geval al erg naar uit om het Boekenweekgeschenk 2019 te schrijven! Het Boekenweekgeschenk 2019 zal gratis verstrekt worden bij besteding van €12,50.

Het Boekenweekessay

Aankomend jaar zal de Boekenweekessay geschreven worden door Murat Isik. Hij debuteerde in 2012 met de succesvolle roman Verloren Grond. Hiermee won hij de Bronzen Uil Publieksprijs en werd genomineerd voor de Academica Literatuurprijs. Inmiddels is Verloren grond al vertaald in het Duits, Zweeds en Turks. In 2017 volgde zijn tweede roman Wees Onzichtbaar. Ook deze roman wist verschillende prijzen in de wacht te slepen, namelijk  de Libris Literatuur Prijs 2018, de Boekhandelsprijs 2018 en het was het Boek van het Jaar 2017 bij NRC Handelsblad en bol.com. We kunnen dus wel zeggen dat ook het Boekenweekessay in goede handen is bij Murat Isik. Het boekenweekessay zal tijdens de Boekenweek 2019 te koop zijn voor €3,50.

Gratis reizen met de NS

Net als elk jaar zal de Boekenweek 2019 traditioneel afgesloten worden met de NS. Op de laatste dag van de Boekenweek kan iedereen op vertoon van het Boekenweekgeschenk gratis met de trein door heel Nederland reizen.

Kijk jij uit naar de Boekenweek 2019?

Bron: CPNB, volkskrant.nl

Lees ook: Dit zijn de bestverkochte boeken van 2017

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Heleen van Royen overhandigt Verboden vruchten

  • Boekenweek 2012: vriendschap en andere ongemakken

  • Jan Terlouw schrijft het boekenweekessay voor boekenweek 2018

  • De Boekenweek gaat weer van start!

  • Boekenweek 2012: Gratis verzending van Nederlandse boeken

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen