• Home
  • Nieuws
  • Dit zijn de 6 genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs 2018

Dit zijn de 6 genomineerden voor de Bookspot Literatuurprijs 2018

De BookSpot Literatuurprijs is de bekroning van het beste Nederlandstalige literaire boek – in de categorieën fictie en non-fictie. Het is de grootste literaire prijs in Nederland en Vlaanderen. De BookSpot Literatuurprijs is de opvolger van de ECI Literatuurprijs, die op zijn beurt de opvolger is van de AKO Literatuurprijs. In 2017 mocht Koen Peters de ECI Literatuurprijs voor het boek De Mensengenezer in ontvangst nemen.

Vakjury

Een jury van beroepsrecensenten uit Nederland en Vlaanderen heeft uit de Longlist met 25 titels een Shortlist met 6 nominaties gekozen. Op 8 november maakt de voorzitter van de vakjury, Jos Geysels, het winnende boek bekend. De jury zal dit jaar uit de volgende personen bestaan:

- Jos Geysels (Minister van Staat in België) - Voorzitter 

- Sofie Gielis (Recensent De Standaard der Letteren)

- Sebastiaan Kort (Recensent NRC)

- Jelle van Riet (Literair journalist De Standaard)

- Daan Stoffelsen (Redacteur literair tijdschrift Revisor)

- Jeroen Vullings (Literair criticus Vrij Nederland)

Shortlist 2018

Uit de meer dan 470 boeken die zijn aangemeld voor de BookSpot Literatuurprijs 2018 heeft de jury eerst een longlist opgesteld bestaande uit 25 titels. Ook dit jaar was het aan de jury de taak om 6 boeken uit de longlist te kiezen die nog kans maken op deze prestigieuze prijs. De onderstaande boeken hebben de shortlist behaald:

 

Bookspot Literatuurprijs 2018

Ondanks de zwaartekracht - Suzanna Jansen

Nederland, honderd jaar geleden. Cornelis van Eesteren, zoon van een aannemer, wil tegen de wens van zijn vader in architect worden. Steffa Wine, schippersdochter, ziet een leven voor zich als danseres, een 'verdorven' beroep waarop wordt neergekeken. Beiden komen terecht in de maalstroom van het machinetijdperk, de verwarrende jaren twintig, waarin de opkomst van de techniek grenzeloze mogelijkheden biedt, maar tegelijk de oude manier van leven voorgoed ontmantelt.

Lees HIER de recensie.

Bookspot Literatuurprijs 2018

Jij bent van mij - Peter Middendorp

Op een nacht vergrijpt Tille Storkema, een jonge boer en vader van twee kleine kinderen, zich bij een fietspad aan een zestienjarig meisje uit het dorp. De volgende ochtend wordt zij naakt en levenloos teruggevonden in een weiland.

Dertien jaar zal het duren voordat Tille eindelijk wordt gepakt en de waarheid met kracht zal doordringen tot de wereld, het dorp, zijn vrouw, zijn kinderen. Dertien lange jaren blijft Tille gewoon een boer, een echtgenoot en een vader. Tot aan het einde probeert hij een goede vader voor Suze te zijn, zijn kleine meid.

Maar er komt steeds meer druk op hem te staan. Het dorp smeedt zich wild aaneen tegen de vermeende daders uit het asielzoekerscentrum. Tille wordt geplaagd door ontwrichtende herinneringen. Onder zijn ogen bereikt zijn dochter Suze de leeftijd van zijn slachtoffer.

 

Lees HIER de recensie.

Bookspot Literatuurprijs 2018

Aantekeningen over het verplaatsen van Obelisken - Arjen van Veelen

Een jonge schrijver reist af naar Alexandrië met in zijn koffer de boeken van zijn overleden vriend Tomas. Hij wil deze boeken vereeuwigen door ze in een kast in de beroemde Bibliotheek van Alexandrië te zetten. Tegelijk gaat hij op zoek naar de tombe van Alexander de Grote, over wie hij al langer een biografie wil schrijven.
Tijdens zijn zwerftochten door deze stad duiken allerlei herinneringen op aan Tomas, die er als een schim blijkt rond te waren.

Lees HIER de recensie.

Bookspot Literatuurprijs 2018

Voor het vergeten - Peter Verhelst

Totaal onverwacht overlijdt de moeder van Peter Verhelst. Hij is getuige van de rouw van zijn vader en probeert daarbij ook zelf een weg te vinden in een proces vol rauw-realistische, mythische, zintuiglijke, essayistische en poëtische verhalen. Haast krampachtig graaft hij naar herinneringen. Tegelijk opent Verhelst op volstrekt originele wijze nieuwe werelden waarin edelherten, vissen, kunstwerken, witte katten en Japanse tuinen huizen.

 

Lees HIER de recensie.

Bookspot Literatuurprijs 2018

In alle steden - Aukelien Weverling

oe ziet de toekomst eruit van een angstmaatschappij die geen compassie meer kent, waarin de een wint en de ander niet?

In alle steden vertelt het verhaal van rasoptimist Bennie: ontslagen, alcoholist, maar vol goede moed. In een samenleving waarin de scheiding tussen arm en rijk steeds scherper is geworden, zoekt hij zich een weg langs illegale dranklokalen. Hij beweegt zich opgewekt door een maatschappij waarin nog maar twee soorten onderwijs mogelijk zijn, gezondheid een eigen verantwoordelijkheid is en religie verenigd is tegen een gemeenschappelijke vijand. Met zijn maatschappelijke status op nul zwerft hij van baan naar baan. Hij probeert een weg terug te vinden naar een beter bestaan, waarin een bont gezelschap van lotgenoten hem bijstaat.

Lees HIER de recensie.

Bookspot Literatuurprijs 2018

De heilige Rita - Tommy Wieringa

Bijna vijftig jaar woont Paul Krüzen met zijn vader in een Saksische spookboerderij buiten Mariënveen, een vergeten dorp aan de grens. Eens zorgde zijn vader voor hem, nu zorgt hij voor zijn vader. Lang geleden stortte een Russische piloot neer in het maisveld achter hun huis. Dit zette een keten van gebeurtenissen in werking waarvan ze nooit volledig zijn bekomen. Na de Rus kwamen de Chinezen, die het café en de snackbar in het dorp overnamen, daarna volgde de rest van de wereld. Met hen kwam ook de onzekerheid.

Het verzet bestaat uit het beschimpen van de Chinezen en de aanschaf van meer bewakingscamera's. Voor de betaalde liefde steekt Paul Krüzen de grens over. In het bordeel raakt hij verzeild in een conflict dat hem dwingt de verscholen positie te verlaten die hij in het leven heeft gekozen. Van dit dorp en deze mensen is Rita, patrones van de hopeloze gevallen, de beschermheilige.

Lees HIER de recensie.

Naast de BookSpot Literatuurprijs is er sinds 2016 ook de BookSpot Lezersprijs. Op 3 oktober wordt de Bookspot Lezersprijs Top 3 bekend gemaakt. Jij, de lezer, kan dan stemmen op jouw favoriete boek uit deze Top 3. De winnaar van de BookSpot Lezersprijs ontvangt een bedrag van € 10.000. Wil jij vanaf 3 oktober meestemmen? Breng je stem dan HIER uit. Ben je van België dan kan je je stem HIER uitbrengen. 

Welk boek hoop jij dat de Bookspot Literatuurprijs 2018 in de wacht gaat slepen?

Bron: Bookspot

Lees ook: Alles over de Boekenweek 2019

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Win een reis naar Schotland voor 2 personen bij de aankoop van Outlander seizoen 4

  • Alle grote boekenwinnaars uit 2018

  • Win een reis naar King's Landing voor 2 personen

  • De Longlist BookSpot Gouden Strop 2018 is bekend

  • Dit is de winnaar van de BookSpot Literatuurprijs 2018

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen