• Home
  • Nieuws
  • Dit is de winnaar van de Gouden Griffel 2018

Dit is de winnaar van de Gouden Griffel 2018

Op het Kinderboekenbal in Amsterdam is op 2 oktober de bekendste kinderboekenprijs van Nederland en Vlaanderen bekendgemaakt en uitgereikt, namelijk de Gouden Griffel 2018. Tijdens de MidzomerKinderboekenBorrel zijn er 10 boeken bekroond met de Zilveren Griffel en zij maakten allemaal kans op de felbegeerde Gouden Griffel. Helaas kan maar één iemand de winnaar zijn en mag dat boek zich het beste kinderboek van Nederland en Vlaanderen noemen.

Annet Schaap sleepte met haar boek Lampje de Gouden Griffel 2018 in de wacht! Dit is niet de eerste prijs die zij voor haar boek bemachtigd, eerder ontving ze namelijk al de Nienke van Hichtum-prijs en de Woutertje Pieterse Prijs. Lampje heeft dus in totaal drie hele belangrijke kinderboekenprijzen gewonnen. Dit moet wel betekenen dat Lampje een ontzettend goed kinderboek is!

Gouden Griffel 2018Bron: Querido Kinderboeken

Annet Schaap is bekend geworden door haar illustraties in de Hoe Overleef ik-serie, geschreven door Francine Oomen. Lampje is haar debuut en dus meteen een schot in de roos! Het komt namelijk niet vaak voor dat een kinderboek de bovenstaande drie prijzen in de wacht sleep. Dit gebeurde pas één keer eerder in 2002. Toen won het boek Winterijs van Peter van Gestel deze prijzen.

In Lampje van Annet Schaap volgen we het verhaal van Emilia. Haar bijnaam is lampje, ze is de dochter van de vuurtorenwachter en ze wordt uit huis geplaatst nadat zij op een stormachtige nacht vergeet om het vuurtorenlicht aan te steken. Hierdoor belandt ze in een spookachtig huis en onder haar bed zit een zeemeerjongen verstopt!

Lampje is een mooi sprookjesachtig verhaal vol met avontuur en laat je meevoelen met personages die moeten vechten voor een plekje in de wereld. Het verhaal wordt verteld in een prachtige schrijfstijl: Schaap schrijft gevoelig, spannend en filmisch, met veel zorg en zwier op zinsniveau. Lampje is dus zeker de terechte winnaar van de Gouden Griffel 2018.

Vind jij het terecht dat Lampje van Annet Schaap de Gouden Griffel 2018 heeft gewonnen?

Bron: cpnb.nl, nrc.nl

Lees ook: De Kinderboekenweek 2018

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Hoe overleef ik (zonder) vriendschap en liefde?

  • Hoe overleef ik school?

  • 'Raar maar waar' Kinderboekenweek

  • 8 kinderboeken over vriendschap

  • Dit zijn de winnaars van 'Beste Boek voor Jongeren 2018'

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen