• Home
  • Nieuws
  • BookSpot komt met de eerste Literatuurprijs voor non-fictie

BookSpot komt met de eerste Literatuurprijs voor non-fictie

Elk jaar wordt de BookSpot Literatuurprijs uitgereikt voor het beste Nederlandstalige literaire boek. De bookSpot Literatuurprijs werd in 2018 uitgereikt aan Tommy Wieringa voor zijn boek De Heilige Rita. Dit jaar komt de Stichting Literatuurprijs in samenwerking met BookSpot met iets nieuws; voor het eerst in Nederland zal er een Literatuurprijs voor non-fictie boeken komen!

Dit jaar zullen er dus twee Literatuurprijzen worden uitgereikt, zowel voor fictie als non-fictie. Voor beide prijzen heeft BookSpot een prijzengeld van €50.000 ter beschikking gesteld. Winnie Sorgdrager is de voorzitter van de Stichting. Zij zegt het volgende over de BookSpot Literatuurprijs voor non-fictie: "Verhalende non-fictie is een genre dat in toenemende mate populair is en graag gelezen wordt. Het genre wint ook aan maatschappelijke relevantie in deze tijden waarin de betrouwbaarheid van informatie onder druk staat en er een toenemende behoefte is aan duiding, achtergrond en context. En daarbij: een non-fictieprijs bestaat nog niet in het Nederlands taalgebied. Door het prijzengeld gelijk te stellen aan dat van de BookSpot Literatuurprijs Fictie, wordt het belang van de non-fictie verder onderstreept."

Bron: BookSpot, Stichting Literatuurprijs

Voor de BookSpot Literatuurprijs fictie en de BookSpot Literatuurprijs non-fictie zal er een aparte longlist en shortlist komen. De longlist zal uit maximaal 15 titels bestaan en de shortlist uit maximaal 5 titels. Een jury kiest uit de shortlist een winnaar voor de Bookspot Literatuurprijs fictie en een BookSpot Literatuurprijs non-fictie. Er zullen dus twee winnaars gekozen worden. De BookSpot Lezersprijs zal in 2019 bestaan uit 30 titels waarvan er maar één boek kan winnen. Dit kan zowel een fictie als een non-fictie boek zijn.

Wat vind jij ervan dat er een BookSpot Literatuurprijs voor non-fictie gaat komen?

Bron: BookSpot

Lees ook: Alle grote boekenwinnaars uit 2018

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • De grote literaire boeken van 2018

  • De Longlist BookSpot Literatuurprijs fictie en non-fictie 2019 is bekend

  • De Shortlist BookSpot Literatuurprijs fictie en non-fictie 2019 is bekend

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen