• Home
 • Nieuws
 • Overeenkomsten tussen het boek 'Fire & Blood' en 'Game of Thrones' seizoen 8

Overeenkomsten tussen het boek 'Fire & Blood' en 'Game of Thrones' seizoen 8

Let op! Spoilers voor de finale van Game of Thrones

Op 19 mei is de allerlaatste aflevering van Game of Thrones uitgezonden. Eindelijk weten we wie er op de Iron Throne zit. Niemand minder dan Bran Stark is nu koning van de zes koninkrijken. Inderdaad zes, en niet zeven rijken, want het noorden is een aparte staat geworden. In de laatste paar afleveringen van Game of Thrones is er veel gebeurd. Een aantal van de gebeurtenissen in Game of Thrones hadden we kunnen voorspellen, omdat deze erg lijken op de gebeurtenissen in het boek Fire & Blood.

Fire & Blood gaat over de Targaryens en speelt zich honderden jaren voor de serie af. Toch zijn er veel overeenkomstige gebeurtenissen in het boek. Zo veel zelfs, dat we een aantal grote gebeurtenissen in de serie hadden kunnen zien aankomen!

In aflevering 4 van Game of Thrones seizoen 8 zagen we hoe de draak Rhaegal werd gedood door Euron Greyjoy. De draak ging vrij gemakkelijk dood, terwijl Drogon veel lastiger te doden bleek te zijn. In het boek Fire & Blood leren we dat niet alle draken even sterk zijn en dat niet alle draken even kwetsbaar zijn. Drogon heeft veel overeenkomsten met de draak Balerion, de draak van Aegon Targaryen. Beide zijn grote zwarte draken die niet gemakkelijk te doden zijn. In de finale van Game of Thrones zagen we nog een grote overeenkomst tussen de draken. Balerion heeft namelijk de Iron Throne gemaakt door met zijn vuur de zwaarden van de vijanden van Aegon samen te smelten tot een troon. In de laatste aflevering van de serie is te zien hoe Drogon de Iron throne laat smelten met zijn vuur.

Bron: HBO

In aflevering 5 van seizoen 8 was te zien hoe Daenerys King's Landing letterlijk onder vuur nam, waardoor honderden onschuldigen zijn gedood. In het boek Fire & Blood is een soortgelijke oorlog te zien. In het boek neemt Rhaenyra Targaryen de stad Tumbleton onder vuur waarbij honderden onschuldigen zijn omgekomen, in haar poging om te laten zien dat een vrouw net zo goed kan heersen als een man. De mensen die de slag om Tumbleton hadden overleefd werden later alsnog vermoord door Rhaenyra. Dit was ook te zien in de laatste aflevering van Game of Thrones. We zagen dat de Lannister soldaten die het hadden overleefd alsnog werden vermoord door Grey Worm, op bevel van Daenerys.

In zowel Fire & Blood als in de serie loopt het niet goed af voor de Master of Whispers. In seizoen 8 zagen we dat Varys aan zijn einde is gekomen, nadat hij Daenerys wilde verraden. Lord Larys was ten tijde van het boek Fire & Blood de Master of Whispers van verschillende koningen. Hij wilde net als Varys de koning of koningin dienen die het beste was voor het volk. Hij heeft vaak gewisseld van koning of koningin, wat uiteindelijk tot zijn dood heeft geleid. Hij werd door Cregan Stark vermoord met het zwaard Ice, terwijl Lord Varys werd verbrand door de draak van Daenerys. Larys werd dus vermoord door ijs en Varys door vuur.

In de finale zagen we dat Arya besloot om te onderzoeken wat ‘west of Westeros’ is. Arya is niet de eerste vrouw die deze vraag stelt. In Fire & Blood leren we dat Elissa Farman op een reis gaat om te ontdekken wat er in het westen ligt.

Bron: HBO

In het boek Fire & Blood zijn er dus verschillende overeenkomsten met het laatste seizoen van Game of Thrones.

Wat vind jij van deze overeenkomsten?

Bron: Entertainment weekly.

Lees ook: Dit vindt George R.R. Martin van het einde van Game of Thrones

Nieuwste artikelen

 • The Mummy ster Brendan Fraser maakt graag nog een vervolg

 • Dit is waar de kinderen uit kerstfilms nu zijn

 • Dit is de release datum van Shadow and Bone seizoen 2 + eerste beelden

 • Genoeg gezegd – Karen Rose

 • Nee! Kerstklassieker The Holiday krijgt toch geen vervolg

Gerelateerde artikelen

 • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

 • 10 x series om samen met je vriend te kijken

 • Dit zijn de Harry Potter acteurs in Game of Thrones!

 • 10x recasts in series

 • Sexy fantasy boeken

Zoek in artikelen