• Home
 • Nieuws
 • Dit zijn de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

Dit zijn de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019

Elk jaar wordt de Prijs van de Nederlandse Kinderjury uitgereikt. Dit is een literatuurprijs die aan de beste kinderboeken van het afgelopen jaar toegekend wordt. Het leuke aan deze prijs is dat de winnaars door kinderen worden gekozen! Dit jaar werd de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 uitgereikt in Bibliotheek De Boekenberg in Spijkenisse. Wij zetten de winnaars hieronder op een rijtje.

Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury

Van 20 mei tot en met 26 mei konden alle kinderen tussen de 6 en 12 jaar stemmen op hun favoriete boek. Alle kinderen mochten op maximaal drie boeken stemmen die in 2018 zijn verschenen. Er is massaal gehoor gegeven aan de oproep en duizenden kinderen hebben hun stem uitgebracht op hun favoriete boeken. En de winnaars, in de twee categorieën, zijn nu bekend.

In de categorie van 6 tot 9 jaar heeft De Gorgels en het geheim van de gletsjer, geschreven door Jochem Myjer met illustraties van Rick de Haas, de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury in de wacht gesleept. Zo wordt dit boek door kinderen omschreven als ‘een super leuk, grappig en spannend boek! Ze zouden zelf wel een Gorgel willen zijn’. In de categorie van 10 tot 12 jaar heeft het boek Dummie de mummie en de schat van Sohorro van Tosca Menten, geïllustreerd door Elly Hees de Publieksprijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen, omdat ‘het een heel leuk boek is, dat ze wel 1000 keer kunnen lezen’.

Winaars van de prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019Bron: Leopold & van Goor

Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury

De Senaat van de Nederlandse Kinderjury bestaat uit twaalf enthousiaste kinderen vanuit heel Nederland (één uit elke provincie). Zij lezen alle boeken van Nederlandse auteurs uit de Leeslijst van de Nederlandse Kinderjury. Op 5 juni hebben zij tijdens een geheime vergadering besloten wie de Senaatprijs van de Nederlandse Kinderjury 2019 heeft gewonnen. Deze prijs wordt (net als de Publieksprijs) in 2 categorieën uitgereikt.

In de categorie van 6 tot 9 jaar wint Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee, geïllustreerd door Iris Boter de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury. De senaat zei het volgende over dit boek: 'In het verhaal gebeuren er allerlei verschillende dingen, waardoor je wil blijven lezen!’. In de categorie van 10 tot 12 jaar wint Schaduw van de leeuw van Linda Dielemans de Senaatsprijs van de Nederlandse Kinderjury en daar zei de senaat het volgende over: ‘Soms moest je bij het verhaal goed je hoofd erbij houden, maar het verhaal is ook zó creatief geschreven! Dat maakte het boek juist extra leuk!’.

prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019Bron: Carry Slee boeken & Leopold

Wat vind jij van de winnaars van de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2019?

Bron: CPNB

Lees ook: 8 kinderboeken over vriendschap

Nieuwste artikelen

 • 17 romantische series die je wil zien

 • Winnaars BAFTA Awards 2021

 • 8 redenen waarom je je niet schuldig hoeft te voelen over je gigantische TBR lijst

 • De leukste Perkamentus memes

 • De beste sterke vrouwelijke hoofdrollen in een fantasyboek

Gerelateerde artikelen

 • De top 10 beste boekverfilmingen

 • De beste Carry Slee boeken

 • Interview met de hechte cast van Spijt!

 • Filmtip: Spijt!

 • Nieuwe Nederlandse boekverfilmingen!

Zoek in artikelen