• Home
  • Nieuws
  • Scène uit '13 Reasons Why' seizoen 1 verwijderd door stijging zelfmoorden

Scène uit '13 Reasons Why' seizoen 1 verwijderd door stijging zelfmoorden

Pas op! Spoilers voor 13 Reasons Why seizoen 1!

In 13 Reasons Why seizoen 1 zaten een aantal erg heftige en vooral ook grafische scènes. De serie kreeg dan ook veel kritiek over zich heen. Deze kritiek ging met name over één bepaalde scène in 13 Reasons Why seizoen 1. Twee jaar na de uitzending hiervan hebben Netflix en de makers van de serie besloten om de aflevering aan te passen.

De scène die Netflix verwijderd heeft is de zelfmoordscène van Hannah Baker. In 13 Reasons Why seizoen 1 zagen de kijkers hoe Hannah thuis in bad zat en besloot om haar polsen door te snijden met een scheermesje. Het bad vulde zich met haar bloed, waarna haar ouders haar vonden. Deze scène werd expliciet in beeld gebracht en de kijkers konden precies zien hoe het karakter Hannah haar eigen polsen doorsneed.

Bron: Netflix

Nadat de scène uitgezonden was op Netflix zei de maker van de serie, Brian Yorkey, het volgende erover: “We voelden een verantwoordelijkheid om niet weg te kijken van de traumatische gebeurtenissen. De verleiding om het verhaal op een gemakkelijkere manier te vertellen staat gelijk aan het niet vertellen van de waarheid. Dus besloten we om dapper te zijn, want de waarheid is krachtig en soms erg lastig.”

Ondanks deze verklaring bleef de serie veel kritiek krijgen op de zelfmoordscène. Er is namelijk uit verschillende onderzoeken gebleken dat na het uizenden van de zelfmoordscène, het aantal zelfmoorden met 13,3% is gestegen. Ook is er op het internet vaker gezocht op de volgende zoektermen: 'hoe pleeg je zelfmoord' en 'zelfmoord plegen'. De onderzoeken zeggen wel dat er niet met zekerheid kan worden gezegd dat de stijging van het aantal zelfmoorden door de serie 13 Reasons Why komt. Ze hebben namelijk niet kunnen aantonen dat de tieners die zelfmoord hebben gepleegd de serie ook daadwerkelijk hebben gezien. Toch is deze stijging in het aantal zelfmoorden na de uitzending van deze aflevering op zijn minst opmerkelijk te noemen. 

Netflix en Brian Yorkey hebben twee jaar na het uitzenden van de beruchte scène toch besloten om de aflevering aan te passen. Als je de scène nu bekijkt dan zie je Hannah het bad in stappen en het scheermesje pakken, waarna de kijkers vervolgens de ouders van Hannah de badkamer zien binnenkomen en haar lichaam vinden. De zelfmoordscène hebben ze eruit geknipt.

Brian Yorkey zegt er het volgende over: “Met seizoen 3 in aankomst proberen we het aanhoudende debat rondom de serie in acht te nemen. Dr. Christine Moutier van het American Foundation for Suicide Prevention heeft ons geadviseerd om de scène uit de serie te halen.” De gehele verklaring is te lezen in onderstaande tweet:

Wat vind jij ervan dat de zelfmoordscène van Hannah verwijderd is uit 13 Reasons Why seizoen 1?

Bron: Entertainment Weekly, Netflix, Variety, The verge. 

Lees ook: Dit weten we tot nu toe over 13 Reasons Why seizoen 3

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Waar kennen we de Riverdale cast nog meer van?

  • Cursed is dé nieuwe Netflix Original Serie voor fantasy liefhebbers

  • 10 x de beste Netflix Original series

  • Dit is wat we weten over 13 Reasons Why seizoen 2

  • Nieuwe gezichten in tweede seizoen Thirteen reasons why

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen