• Home
  • Nieuws
  • Dit kan je doen tijdens de boekenweek 2020

Dit kan je doen tijdens de boekenweek 2020

Het is weer zover, de boekenweek 2020 is in zicht! De boekenweek loopt van 7 tot en met 15 maart en bestaat al sinds 1932. Ook dit jaar is er weer genoeg te beleven tijdens de boekenweek. Zo is er weer een thema gekoppeld aan de boekenweek 2020, kan je een boekenweekgeschenk ophalen en zijn er genoeg activiteiten te doen. Ben je benieuwd wat je allemaal kan doen? Lees dan snel verder!

 

Thema

Het thema van de boekenweek 2020 is Rebellen en dwarsdenkers. Volgens de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) durven schrijvers in hun boeken in opstand te komen tegen de status quo en tegen de stroom in te werken, waardoor ze ons voorstellingsvermogen kunnen vergroten. Dit wordt gekoesterd in het thema van dit jaar tijdens de boekenweek. Als voorbeelden worden door de CPNB onder andere de volgende schrijvers gegeven: Multatuli, Annie M.G. Schmidt, Willem Frederik Hermans, Astrid Roemer, Dimitri Verhulst en Charlotte Mutsaers. 

 

Boekenweekgeschenk

Ook is er in 2020 weer een boekenweekgeschenk dat wordt uitgedeeld. Dit jaar is het boekenweekgeschenk geschreven door Annejet van der Zijl, die onder andere ook het boek Sonny Boy geschreven heeft. Het boekenweekgeschenk heet Leon & Juliette en is gebaseerd op een waargebeurde negetiende-eeuwse liefdesgeschiedenis. Het verhaal speelt zich in 1820 af in Charleston. Hij was een jonge Nederlander die zijn verarmde vaderland was ontvlucht om fortuin te maken in de Nieuwe Wereld. Zij was een zwart meisje in een samenleving waar iemand zoals zij niet meer waard was dan een stuk vee dat naar believen gekocht en gebruikt kon worden. Het was toentertijd niet vreemd dat hij haar kocht. Veel blanke mannen kochten slaven die ze leuk vonden. Maar er gebeurde iets dat zo schandalig was, dat het zelfs illegaal was. Het bracht het leven van hen en van hun kinderen in gevaar. Toen hadden ze nog maar één keuze…

Het boekenweekgeschenk krijg je gratis tijdens de Boekenweek als je ten minste voor € 15,00 aan Nederlandstalige boeken koopt. Daarnaast kan je met het Boekenweekgeschenk op zondag 15 maart gratis met de trein reizen!

 

Boekenweekessay

Het boekenweekessay wordt dit jaar geschreven door Özcan Akyol. Hij is schrijver en columnist en debuteerde met het boek Eus. In het boekenweekessay vraagt hij zich af waar de rebellen en dwarsdenkers gebleven zijn. Hij vindt dat er nog maar weinig literatuur is die de sociale klasse en identeit van de schrijver ontstijgt. Rebelse literatuur verliest steeds meer terrein. In het boekenweekessay Generaal zonder leger onderzoekt de auteur waar dat aan ligt.

 

Dit kan je doen tijdens de boekenweek

Naast het Boekenweekgeschenk is er nog meer te doen tijdens de Boekenweek 2020. Zo signeren Annejet van der Zijl en Özcan Akyol tijdens de Boekenweek door het hele land! Heb je altijd al een vraag aan één van hen willen stellen? Of wil je je boek laten signeren? Dan is dit je kans! Daarnaast wordt er in bibliotheek Opmeer een Rebelse Boeken High Tea georganiseerd en kan je auteur Lex Paleaux van het boek Winterwater ontmoeten in boekhandel H. de Vries in Haarlem. En uiteraard vindt ook in 2020 weer het Boekenbal plaats. Het boekenbal is de aftrap van de Boekenweek en vindt plaats op 6 maart.

Er is tijdens de boekenweek dus genoeg om naar uit te kijken! 

Bron: Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, Boekenweek.

Bron Thumb: CPNB, Bibliotheek Hengelo.

Lees ook: Dit zijn de best verkochte boeken van 2019

Nieuwste artikelen

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

  • De omzwervingen van Boek - Melanie van de Peut

  • Familiehuis aan zee - Simone Foekens

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen