Lezen verlaagt het stressniveau

Als echte boekenwurm weet je natuurlijk al dat het lezen van een boek ontspannend is. Hoe fijn is het om na een lange dag lekker op de bank onder een dekentje te kruipen met een goed boek in je handen?! Maar naast dat veel lezers dit zo ervaren, is het nu ook uit onderzoek gebleken dat lezen daadwerkelijk voor ontspanning zorgt en zo ook stress kan verminderen. Lezen is dus eigenlijk hartstikke goed voor je gezondheid!

Het GFK doet elk jaar in opdracht van onder andere Stichting Lezen een onderzoek naar het koop-, lees- en leengedrag van Nederlandse consumenten. Ze hebben de resultaten van dit onderzoek gebundeld in een rapport. In dit rapport staan verschillende interessante resultaten. Zo bleek uit het onderzoek dat maar liefst 87% van de mensen die literatuur lezen dit als ontspannend ervaarde. Het lezen van spannende fictie bracht bij 91% van de ondervraagden ontspanning en het lezen van sciencefiction en fantasyverhalen bracht voor 87% van de ondervraagden ontspanning.

Bron: Istock

Stress verlagend

Daarnaast blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Sussex dat het lezen van een boek het stressniveau kan verlagen. Het volgende blijkt uit het onderzoek: "Lezen kan een geweldige (en gezonde) manier zijn om aan de stress van het dagelijkse leven te ontsnappen. Als je een boek opent dan sta je jezelf toe om meegezogen te worden in een literaire wereld die je afleiden van je dagelijkse stressfactoren. Het lezen van een boek kan zelfs je hartslag verlagen en je spieren laten ontspannen. Uit een onderzoek van de universiteit van Sussex uit 2009 blijkt dat het lezen van een boek het stressniveau tot wel 68% kan verminderen. Het werkt beter en sneller dan andere ontspanningsmethodes zoals het luisteren naar muziek of het drinken van een kop hete thee. Dit komt omdat je meegenomen wordt in een literaire wereld die vrij is van de stressfactoren die je in je dagelijkse leven wel tegenkomt."

In een artikel van NU.nl vertelt hoogleraar Nederlandse letterkunde Jacqueline Bel dat we ontspanning ervaren omdat we actief bezig zijn met het lezen van een boek en niet alleen iets passief tot ons nemen. Om te kunnen onstpannen moet je iets doen wat niet te makkelijk is. Dit vertelt Roel Willems, een onderzoeker bij de Radboud Universiteit in Nijmegen aan NU.nl. Bij een goed boek moet je vaak aan de slag om zelf na te denken en te puzzelen over hoe iets in elkaar steekt. Dat vinden onze hersenen prettig, vertelt Roel Willems.

Kortom, lezen is dus hartstikke gezond voor je! Nu heb je een nóg beter excuus om zoveel uren door te brengen in al die fictionele werelden.

Bron: NU.nl, GFK, University of Minnesota.

Lees ook: De voordelen van lezen

Nieuwste artikelen

  • Over mijn lijk - Jeffrey Archer

  • De beterweter – Marc-Uwe Kling

  • Op zoek naar Beer - Hannah Gold

  • Het onwaarschijnlijke verhaal van Baskerville Hall - Ali Standish

  • Stink tegen Danny - Jenny Mclachlan

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Dit zijn de leukste Book Nook ideeën

  • Adembenemende bibliotheken waar elke boekenwurm moet zijn geweest 

  • De 9 beste boekenplekken in Nederland

Zoek in artikelen