• Home
  • Nieuws
  • Vrouwelijke auteurs die schreven onder een mannelijke naam worden opnieuw gepubliceerd onder hun eigen naam

Vrouwelijke auteurs die schreven onder een mannelijke naam worden opnieuw gepubliceerd onder hun eigen naam

Helaas worden vrouwelijke auteurs nog steeds achtergesteld. Zo worden boeken van mannelijke schrijvers veel vaker gepubliceerd dan vrouwen. Vrouwen hebben daarom vaak geschreven onder een mannelijk pseudoniem om toch gepubliceerd te worden. Daarom is er nu de Reclaim her name campagne opgericht waarin de boeken van 25 vrouwelijke auteurs die onder een mannelijke naam zijn uitgebracht, nu onder de eigen naam van de vrouwelijke auteurs worden gepubliceerd.

Reclaim her name campagne

De Reclaim her name campagne is een samenwerking tussen het bekende likeur bedrijf Baileys en de Women’s Prize for Fiction. Voor deze campagne worden 25 boeken die door vrouwen onder een mannelijke pseudoniem zijn uitgebracht, opnieuw gepubliceerd. Dit keer onder de echte naam van de vrouwelijke auteur. Zowel vroeger als nu zijn er duidelijk verschillen te merken tussen mannelijke en vrouwelijke auteurs. Om serieus genomen te worden besloten veel vrouwen daarom onder een mannelijke pseudoniem te schrijven.

Bron: Shutterstock.com

De Women's Prize for Fiction zal deze 25 boeken nu opnieuw op de markt uitbrengen als deel van hun 25-jarig bestaan. Op de lijst met boeken die opnieuw worden uitgebracht is onder andere het boek Middlemarch te vinden. Dit boek is geschreven door Mary Ann Evans, maar uitgebracht onder de naam George Elliot. Dit boek is benoemd tot beste Britse roman aller tijden. Ook de boeken van Edith Cooper en Katherine Bradley (Michael Field), Mary Bright (George Egerton) en Julia Fletcher (George Fleming) zullen opnieuw worden uitgebracht onder hun echte naam.

Om ervoor te zorgen dat iedereen de mogelijkheid heeft om de boeken van deze vrouwelijke auteurs te lezen, hebben Baileys en de Women's Prize for Fiction besloten om de e-books gratis voor iedereen beschikbaar te stellen! De e-books zijn direct te downloaden op de website van Baileys. 

 

Bron: Women's Prize for Fiction, Baileys.

Lees ook: De eerste vrouwelijke auteurs

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Schrijf je in & win: Het Chalet

  • Het chalet

  • De overgave van Floor geschreven door een man

  • De Cocktailclub

  • In gesprek met de jonge Alexandra Adornetto

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen