• Home
 • Nieuws
 • The 100 einde en diepere betekenis onthuld

The 100 einde en diepere betekenis onthuld

Pas op! Spoilers voor de allerlaatste aflevering van The 100.

Het is dan eindelijk zover. Na 7 seizoenen en 100 afleveringen moeten we nu echt afscheid gaan nemen van de geweldige serie The 100. Alhoewel de laatste paar afleveringen van de serie wat controverse hebben opgeleverd, helemaal nadat de fans boos waren over de dood van een karakter, zal The 100 toch enorm gemist worden! De maker van de serie, Jason Rothenberg, vertelt nu over het einde van de serie én over de diepere boodschap die in de laatste aflevering werd onthuld.

Bron: The CW Network

Het einde van The 100

In de laatste aflevering van The 100 wordt 'de laatste oorlog' gevochten. Cadogan heeft de code van Madi weten te bemachtigen en hij komt in een andere wereld terecht waarin de laatste oorlog geen oorlog blijkt te zijn, maar een test zoals Jordan voorspelde. Cadogan moet eerlijk antwoord geven op de vragen van een hoger wezen, zodat het menselijke ras kan transcenderen. Maar terwijl Cadogan de test aan het doen is, vermoord Clarke hem! Clarke moet vervolgens de test maken en het wezen verandert in niemand minder dan Lexa. Clarke weet echter de test niet te behalen en verdoemd zo het menselijke ras.

Raven besluit om na Clarke de anomalie in te stappen en ontmoet het hogere wezen die de vorm van Abby, de moeder van Clarke, aanneemt. Het wezen laat aan Raven weten dat de mensheid altijd zal blijven vechten en dat ze niet in staat zijn om te evolueren. Woncru en de mensen op Bardo zijn namelijk nog steeds in een gevecht verwikkeld. Maar dan stapt Octavia naar voren en geeft een speech waarin ze zegt dat we elkaar niet moeten afmaken, omdat iedereen een mens is en dat ze dus eigenlijk allemaal woncru zijn. Het hogere wezen ziet dat de mensheid dus wel kan veranderen en besluit om haar eerdere beslissing terug te trekken en iedereen te laten transcenderen en te evolueren naar een hoger bewustzijn. Iedereen verandert zo in gouden bolletjes die de lucht in zweven. Iedereen, behalve Clarke. Omdat ze tijdens de test een moord heeft gepleegd mag ze niet transcenderen en blijft alleen op de Aarde achter. Maar dan komt het hogere wezen in de vorm van Lexa terug en vertelt dat iedereen een keuze heeft om te transcenderen. Uiteindelijk besluiten alle vrienden van Clarke om terug te keren, waarna ze samen op Aarde kunnen blijven wonen. 

Bron: The CW Network

Diepere boodschap

Het eind van The 100 heeft dus wel een 'happy end' gevoel en dat is ook wat Jason Rothenberg, de maker van de serie, wilde bereiken. In een interview met de website Entertainment Weekly vertelt de maker het volgende over de diepere boodschap die hij wilde overbrengen met de laatste aflevering: "We wilden dat het moraal van het verhaal zou zijn: 'totdat we stoppen met vechten, zijn we gedoemd.' Totdat we ophouden met elkaar te vermoorden in naam van het land, stam of zelfs familie, zijn we gedoemd om die cyclus van geweld te blijven herhalen. En als we daar eenmaal mee stoppen en we ons realiseren dat we allemaal in hetzelfde schuitje zitten, dan kunnen we verder gaan met wat er daarna komt. In dit geval is het transcendentie. Dat was de moraal van het verhaal. Clarke krijgt niet het geschenk van transcendentie vanwege haar daden; haar acties hebben een prijs, zoals de Lexa avatar tegen haar zei op het strand. Net zoals Mozes het beloofde land niet kan betreden, zal Clarke alleen zijn - totdat ze haar vrienden ziet. We dachten dat dat de mooiste manier was om te zeggen dat gevonden familie belangrijk is. Ze weten dat Clarke zoveel voor hen heeft opgeofferd, zoveel van zichzelf voor hen heeft opgegeven, dat ze haar niet alleen zouden laten zijn. Ze zien af ​​van wat transcendentie is, ze geven dat op om samen te zijn. Hoe donker de serie soms ook is geweest, het einde - en ik zeg altijd dat ik niet probeerde om mensen een goed gevoel te geven en dat de serie geen serie is die je vreugde zou moeten brengen, maar je moest ontroeren of je verdrietig of boos te laten voelen - maar met de laatste aflevering wilden we dat mensen weg zouden lopen met een gelukkig gevoel."

Gelukkig hoeven we niet volledig afscheid te nemen van The 100. Er wordt namelijk gewerkt aan een The 100 prequel serie! In seizoen 7 werd al de eerste aflevering van deze prequel uitgezonden, waardoor we al weten wat we van de serie kunnen verwachten. Volgens Jason Rothenberg zijn er nog steeds gesprekken gaande om de serie groen licht te geven, dus hopelijk gaat de prequel er binnenkort komen!

 

Bron: IMDB, EW.com

Lees ook: The 100 feiten die je nog niet wist

Nieuwste artikelen

 • Het ongelukskind - Beatrice Salvioni

 • Wat eten we vanavond - Mama Baas

 • Gelukkige dagen - Renée van Marissing

 • Schermtijd - Linda van Rijn

 • Monsterjager - Rob Geukens

Gerelateerde artikelen

 • 10 Netflix tips die je moet weten

 • Zo verborgen deze acteurs hun zwangerschap op tv

 • De leukste vrouwen series op Netflix

 • Netflix codes

 • Top 5 erotische must sees op Netflix

Zoek in artikelen