• onze waardering

Recensie: Het Nordic kookboek RECENSIE

Dit kookboek neemt je mee op reis door de keukens van IJsland, Zweden, Noorwegen, Finland en Denemarken. Van paardenbloemen, tot het welbekende gravlax tot aan rendiervlees. Het Nordic kookboek, geschreven door Gísli Egill Hrafnsson en Inga Elsa Bergpórsdóttir. Zij zijn woonachtig in IJsland en ontvangen het hele jaar door toeristen om ze kennis te laten maken met al wat de keuken van het hoge Noorden te bieden heeft. "55 recepten om het hele jaar door heerlijk Noords te eten!"

Het eerste wat opvalt aan Het Nordic kookboek is de prachtige vormgeving. Op de kaft geen foto van een gerecht, nee nee, op deze kaft schittert een foto van het landschap van het Noorden. En dat is ook precies waar de eerste pagina's van het boek over gaan. Schrijvers Gísli Egill Hrafnsson en Inga Elsa Bergpórsdóttir vertellen ons meer over de vijf landen die centraal staan in het boek. En dat alles met prachtige kiekjes in de sneeuw, het noorderlicht, van de twee prachtige dochters van de schrijvers die paardenbloemknoppen plukken en van weilanden vol bloemen. Je krijgt gelijk zin om je koffers te pakken en op het vliegtuig te stappen, zo mooi! Daarna gaan de schrijvers verder met waar dit boek nu eigenlijk over gaat: eten. De geschiedenis, de comeback en de basis ingrediënten van de keuken worden uitgelegd. De lezer weet nu alles om te kunnen starten met koken!

De recepten zijn ingedeeld in twee categorieën, namelijk:
Lente - zomer
Herfst - winter

Het eerste gerecht is een gerecht gemaakt uit de categorie lente - zomer, namelijk doperwtjessoep met gerookte zalm. Heerlijk fris met een finishing touch van de smaak van de zalm. Een goede combinatie en het maakt de soep helemaal af.

Daarna volgde een tweede gerecht uit de categorie herfst- winter, namelijk de Finse aardappelpannenkoekjes. En surprise surprise, deze pannenkoekjes serveer je met - je raadt het al - gerookte zalm! Ook hoort er een homemade mosterd-dillesausje bij.

 

De recepten in Het Nordic kookboek zijn eenvoudig te bereiden. Alle stappen worden duidelijk uitgelegd, waardoor er eigenlijk bijna niets mis kan gaan. Het kookboek is bruikbaar voor de beginnende kok, maar ook de meer gevorderde kok kan met dit kookboek zijn of haar gasten een speciale maaltijd voorschotelen. Sommige maaltijden zijn snel te bereiden en andere vergen iets meer geduld; de gravad lax moet maar liefst 3 dagen in de koelkast! Het enige nadeel aan Het Nordic kookboek, of eigenlijk meer aan de keuken van het Noorden, zijn de ingrediënten. Sommige ingrediënten zijn nu eenmaal moeilijk verkrijgbaar in Nederland. Hierbij kun je denken aan rendiervlees en paardenbloemknoppen. Bij sommige recepten worden tips gegeven wat je in plaats van dat lastige ingrediënt zou kunnen kopen, maar niet altijd. Dit zorgt ervoor dat niet alle 55 recepten in Nederland echt te bereiden zijn. Gelukkig blijven er nog genoeg lekkere recepten over, zoals de Deense citroenmousse, Lussekatter, IJslands of deens roggebrood of Janssons frestels! Jum!

 

Kortom, Het Nordic kookboek is origineel en het brengt de keuken van het hoge Noorden naar Nederland. Een mooi en vernieuwend concept met prachtige smaken en authentieke bereidingswijzen. Het échte koken komt hier helemaal in terug. Als klap op de vuurpijl staat dit kookboek ook nog eens prachtig in je kast en is het alleen al heerlijk rustgevend om door te bladeren.

Het Nordic kookboek

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Hét Hoge Noorden kookboek
  Steeds meer mensen vinden de weg naar het Hoge Noorden. De Noordse keuken kennen we allang van pekelharing, gravlax, smørrebrød en gekruide wijn, maar deze hartverwarmende keuken heeft nog zo veel meer te bieden. Dit boek neemt je mee op een culinaire reis door heel Scandinavië en hoger en laat je ook kennis maken met het rijke patrimonium van producten, gastronomische tradities en feesten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Lucifer, Locke & Key en The Sandman zijn met elkaar verbonden

 • Film top 6: december 2021

 • Zie mij graag - Sarah Meuleman

 • Seizoen 1 en 2 van Manifest komen naar Netflix

 • De beste romantische relaties die zijn ontstaan in tv-series

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

 • Recensie: The Sinner seizoen 1

Zoek in artikelen