• onze waardering

Moeraskou - Liza Marklund RECENSIE

Recensie: Moeraskou - Liza Marklund

Wanneer Wikings zoon Markus een briefje krijgt dat hem vertelt dat hij zijn nieuwe baan niet moet aannemen, is dat raar. Maar doordat het briefje is ondertekend op de manier waarop zijn vrouw dat zou doen, ruikt Wiking onraad. Zijn vrouw is namelijk jaren geleden verdwenen en werd verondersteld overleden te zijn. Er is alleen één probleem: haar lichaam is nooit gevonden…

Moeraskou van Liza Marklund begint met een proloog over de nacht waarin Helena Stormberg verdween. Er wordt daarmee direct spanning opgeroepen.

Daarna gaat het verhaal verder vanuit het perspectief van Wiking Stormberg. Wiking blijkt ziek te zijn en de onzekerheid over zijn overlevingskansen vergroot de spanning van het verhaal, want kan Wiking op tijd achter de waarheid komen over het vreemde briefje wat zijn zoon heeft gekregen? Je volgt Wiking tijdens zijn zoektocht om zowel een politiezaak als de zaak van het briefje op te lossen. Dat het lichaam van zijn vrouw Helena nooit is gevonden, maakt dat Wiking begint te twijfelen. Is Helena inderdaad overleden of loopt ze misschien toch nog ergens rond?

Deze antwoorden laten even op zich wachten, maar ondertussen leer je Wiking wel goed kennen. Ook leer je door middel van flashbacks Helena kennen en kom je meer te weten over hoe Wiking en Helena elkaar hebben leren kennen en hoe hun leven samen was.

In het tweede gedeelte van het verhaal verandert het perspectief: je leest nu vanuit Helena. Daardoor leer je haar pas écht kennen en krijg je tegelijkertijd eindelijk antwoorden. Wat is er destijds gebeurd toen ze in het moeras verdween? Leeft ze nog of niet? Wie zit er achter het briefje en waarom is het gestuurd?

Hoewel Moeraskou van Liza Marklund een spannende thriller is, zit je niet voortdurend op het puntje van je stoel. Er is genoeg ademruimte om de personages en hun onderlinge relaties en achtergronden te leren kennen en Wiking heeft natuurlijk ook nog een politiezaak die hij moet oplossen. Toch blijf je zeer zeker wel doorlezen. Het verhaal zit goed in elkaar en je wilt antwoorden hebben. Het plot biedt je uiteindelijk alle antwoorden en het verhaal is hiermee goed afgesloten.

Moeraskou is een spannende thriller over de verdwijning van een moeder. Het lijkt alsof ze simpelweg het moeras in liep en verdween, maar er blijkt zoveel meer achter te zitten. De personages zijn goed uitgewerkt en dat je door middel van flashbacks meer over hun achtergrond te weten komt, is fijn. Hierdoor leer je ze beter kennen en krijg je tegelijkertijd ook het complete verhaal te horen.

Recensie: Moeraskou - Liza Marklund

Moeraskou

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Stenträsk, 1990. Helena, vrouw van politieagent Wiking Stormberg, en haar dochter zijn even naar buiten – maar ze komen niet meer thuis. Het meisje vinden ze in het moeras, Helena blijft spoorloos. Decennia later ontvangt hun zoon ineens een brief in het handschrift van Helena. Wiking kan het niet bevatten: wordt hij gek, ziet hij spoken? Of wordt hij bedreigd – en door wie dan?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Johanna Mo - Het donkere woud

 • Niki - Christos Chomenidis

 • Chicklit.nl Feelgood boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Fictie boek van het jaar 2023: dit is de top 3

 • Chicklit.nl Young Adult boek van het jaar 2023: dit is de top 3

Gerelateerde artikelen

 • Groen

 • Recensie: De Mitford moorden

 • The Vampire Diaries: Ontwaken & De strijd

Zoek in artikelen