• onze waardering

Aapje Oeps de foutenkampioen – Jozua Douglas RECENSIE

Recensie Aapje Oeps de foutenkampioen – Jozua Douglas

Het prentenboek Aapje Oeps de foutenkampioen is geschreven door Jozua Douglas en geïllustreerd door Eefje Kuijl. Jozua Douglas heeft al meerdere prentenboeken geschreven waaronder ook het Monsterbonsterbulder boek en hij heeft de reeks bureau S.P.E.U.R.N.E.US geschreven. Nu heeft hij een prentenboek gemaakt over Aapje Oeps, het is wat te vergelijken met het Monsterbonsterbulder boek.

Aapje Oeps de foutenkampioen gaat over Aapje Oeps die ons mee neemt in zijn dagelijks leven. Een dag waarin alles mis gaat maar waar hij niets aan kan doen. Het verhaal begint bijzonder dat Aapje Oeps in zijn schoen plast, erg apart. Hierna maakt hij als echte foutjeskampioen nog meer vergissingen door niet alleen zijn vel papier blauw te verven maar ook heel de woonkamer blauw te verven. Of niet zijn tanden te poetsen met de tandenborstel maar zijn haar te poetsen, dit zijn nog maar enkele voorbeelden.  Er zijn vele fouten die hij maakt maar door een fout die hij op het einde maakt, redt hij wel iemand zijn leven. Op de achterkant van het boek staat geschreven dat ondanks alle fouten die gemaakt worden het wel goed komt en dat er, zoals in ons allemaal, ne als in Aapje Oeps een held schuilt. Dit is een mooie boodschap en kan kinderen meer zelfvertrouwen geven.

De tekst in het boek rijmt lekker waardoor het verhaal wat aantrekkelijker wordt. Een puntje hierbij is wel dat de naam Aapje Oeps zo vaak wordt gebruikt dat het af en toe minder fijn voorleest, het zorgt voor dat de zinnen minder goed lopen en lang aanvoelen. Het verhaal kan hierdoor ook wat langdradig lijken. Dit geldt waarschijnlijk eerder voor de voorlezer dan voor degene die naar het verhaal luister. De schrijver laat op een grappige manier zien wat er allemaal anders kan gaan dan in het ‘normale leven’, het is tot het einde van het boek met veel humor geschreven.

De illustraties in Aapje Oeps de foutenkampioen zijn leuk maar wel erg druk, er is heel veel te zien en heel veel verschillende kleuren gebruikt. Kinderen zien wel precies wat er gebeurt en kunnen ook vertellen wat Aapje Oeps aan het doen is. Doordat het grappige dingen zijn die Aapje Oeps fout doet, zoals stroop op zijn slabbetje schenken en een pannenkoek om zijn nek als slabbetje knopen, kunnen kinderen vertellen en zien wat Aapje Oeps verkeerd of anders doet. Zij wijzen dit met een grote lach op hun gezicht aan en lachen om het grappige aapje. Op de tekeningen dat Aapje buiten is, is er veel te zien. Je kunt dit voor kinderen ook als vertel- en zoekplaat gebruiken. De tekst vertelt wat Aapje Oeps allemaal tegenkomt en kinderen kunnen dit op de platen gaan zoeken.

Aapje Oeps de foutenkampioen is een leuk prentenboek voor jong en oud. De illustraties van Eefje Kuijl zijn mooi gedetailleerd en kleurrijk. Op de laatste pagina’s wanneer Aapje Oeps buiten is, is er zoveel te zien. Een verhaal met humor, alleen soms helaas iets langdradig.  

Recensie Aapje Oeps de foutenkampioen – Jozua Douglas

 

 

Aapje Oeps

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Bij Aapje Oeps gaat alles mis, hij kan er niets aan doen.

  ’t Begint al als hij wakker wordt, dan plast hij in zijn schoen.

  ‘Oeps,’ zegt Aapje Oeps.

  Hij is de foutjeskampioen.

  Dit humoristische prentenboek van meesterverteller Jozua Douglas is een feest van herkenning voor ouder en kind. Aapje Oeps stuntelt er in dit boek op los. Hij is nu eenmaal de foutjeskampioen. Maar gelukkig komt alles goed, en schuilt er en schuilt er in hem, zoals in ons allemaal, ook een held.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Mijn grote flapjesboek van alle dieren - Carrie Love

 • Argylle - Elly Conway

 • Weekend weg wandelgids - Claudia Straatmans

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

Gerelateerde artikelen

 • Rotschool, pestkoppen en papperige broccoli - James Patterson

 • Recensie: Perfecte moeder

 • Recensie: 12 Years A Slave (DVD)

Zoek in artikelen