• onze waardering

Kroket – STUFF’D RECENSIE

Recensie: Kroket – STUFF’D

Wie houdt er nou niet van een lekker gevulde krokante kroket of het afgeleide daarvan, een bitterbal? Dit kookboek is voor iedereen die daar van houdt zeer geschikt. Het kookboek Kroket is geschreven door STUFF’D wat bestaat uit Kathelijne en Nico. Op de eerste pagina van het boek staat dat de kroket oorspronkelijk uit Frankrijk komt en van het Franse woord Croquer komt. Dit woord betekent knabbelen en krokant. Lodewijk de 14e wist dit ook al want zijn persoonlijke chef-kok staat bekend als de peetvader van de kroket. Je vindt leuke informatieve feitjes door het gehele boek heen. In dit kookboek vind je 40 recepten van allerlei verschillende soorten kroketten. Zo is er een hoofdstuk waarin je recepten voor klassieke kroketten vindt maar er zijn ook hoofdstukken met vlezige kroketjes, viskroketjes, veggiekroketjes en zelf dessertkroketjes.

In Kroket verwonder je je over de vele mogelijkheden, er is zoveel mogelijk qua vulling van de kroket. Voorbeelden hiervan zijn babi pangang, Mac&Cheese, karnemelk aardappel kroket eb een pompoenkroket. Je kunt met de restjes van maaltijden weer kroketten maken. Je zou misschien denken dat het moeilijk is om een goede kroket te maken, maar met dit boek word je erg goed begeleid in het maken van de beste kroket. Het maken van de vulling is eigenlijk veel simpeler dan je misschien vooraf zou denken. Het frituren en het op tijd uit de frituurpan halen kan nog wel even oefenen zijn maar in mijn geval klopten de aangegeven tijden precies. Er wordt in het voorwoord aangegeven dat dit kookboek recepten bevat voor ieders niveau en smaak. Het maakt dus niet uit of je een ervaren hobbykok of groentje bent, de geheimen van het maken van de kroket worden met je gedeeld en hiermee kan jij ook de lekkerste kroket maken. Dit klopt allemaal!

Belangrijk is dat de vulling van de kroketjes allen even groot is waarmee je voorkomt dat de ene kroket wel klaar en warm is en de andere nog koud. Het paneren is ook iets dat je even onder de knie moet krijgen, maar door de super duidelijke tips die gegeven worden moet dit zeker gaan lukken. In Kroket wordt duidelijk aangegeven hoeveel gram vulling je per kroketje moet gebruiken. Een keukenweegschaal is wel echt een must bij dit kookboek. Bovenin de pagina wordt duidelijk aangegeven hoeveel kroketjes je krijgt en hoeveel gram deze dan zijn. Er wordt erg specifiek gezegd hoeveel je nodig hebt van bijvoorbeeld een bepaald kruid of specerij, dit gaat op bijvoorbeeld 0.2 gram. Een weegschaal die kleine hoeveelheden kan aangeven is ook wel nodig bij dit kookboek om te voorkomen dat een bepaalde specerij en hiermee smaak gaat overheersen.

De stappen worden duidelijk aangegeven met Stap 1, 2, 3 enzovoorts. De stap is dikgedrukt waardoor je duidelijk weet waar je moet kijken. De basis van vrijwel alle gerechten in Kroket is ongeveer hetzelfde, het maken van de roux waarin de toevoeging kan. De vulling moet niet te stijf en niet te slap zijn dus het is een leuk werkje om goed je best op te doen. Uiteindelijk maakt of breekt de vulling natuurlijk de kroket, niet alleen de smaak maar de vulling moet ook goed gebonden zijn. Er staat duidelijk aangegeven hoe je deze vulling maakt dus het is goed afmeten en de stappen volgen. De recepten zijn voor best aardig wat kroketjes, dit kunnen er zo maar 25 of zelfs 55 zijn. Als je dit niet allemaal in een dag gefrituurd of opgegeten krijgt staan er ook handige tips in om ze in te vriezen zodat je ze op een ander moment in de frituur kan doen.

De foto’s van de kroketjes zijn prachtig, ze zien er echt uit als gerecht uit een sterrenrestaurant. De kroket is opengebroken of de ingrediënten die gebruikt zijn voor de vulling zijn op het bord rondom de kroket neergelegd. Het is chique maar ergens ook erg speels. De foto’s spreken zeker aan om een kroket in die smaak te gaan proberen.

Geitenkaaskroket met zongedroogde tomaat

Bij het doorbladeren van het boek is het zoeken naar je favoriete ingrediënten of een foto van een heerlijke kroket die je toelacht. Het is de geitenkaaskroket geworden want alles met kaas is goed. Zo ook deze kroket, hij was lekker van smaak. De vulling was door de geitenkaas iets aan de stevige kant maar dit gaf hem ook wel weer een hele intense smaak. Het maken van de vulling was goed te volgen met de stappen en ook het paneren ging goed. Er wordt bij de tips aangegeven dat je scheuren moet voorkomen omdat dit bij het frituren voor problemen kan zorgen. Door deze stevige vulling was er weinig kans op scheuren en was het eindresultaat een mooi gefrituurde kroket met een heerlijke smaak. Als je meerdere stukjes zongedroogde tomaat in de hap had, kon dit wel iets overheersend smaken.

Champignonkroket

De foto van deze kroketten nodigt direct uit om ze te proberen en dat is zeker de moeite waard. Het recept geeft heerlijke smeuïge kroketten. De vulling is heel erg mooi in balans, bij elke hap heb je wel lekkere champignons en ook genoeg ragout. Het krokante laagje om de kroket is ook heerlijk dun en knapperig. Het maken en frituren van de kroketten ging onverwacht zo goed, dat het zeker heeft uitgenodigd om nog meer recepten voor kroketten te gaan proberen. Je hoeft eigenlijk niet meer naar de snackbar of de winkel voor een lekkere kroket, met dit kookboek maak je zelf een heerlijke goedgevulde kroket.

Het kookboek Kroket krijgt 5 hartjes. Het is een kookboek dat je als kroketliefhebber sowieso moet hebben, maar ook voor iemand die van deze snack houdt zal je er heel erg blij mee maken. De vullingen van de kroketjes zijn origineel en vernieuwend, maar je vindt ook recepten voor de klassieke kroketjes zoals een aardappel of kaaskroket. Het maken van de kroket is veel eenvoudiger dan je in eerste instantie zou denken. Je wordt door de makers goed meegenomen tijdens de bereiding wat er voor zorgt dat je vol goede moed te werk kan gaan.

Recensie: Kroket – STUFF’D

Kroket

  • Auteur:

    Stuff'd
  • Verschenen:

    10 oktober 2023
  • Uitgave:

    ISBN 9789401495899
    Uitgever Lannoo
    144 pagina's
  • Uitgever:

    Lannoo
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Wie houdt er nu niet van kroketten? Deze culinaire favoriet maak je nu helemaal zelf dankzij Nico en Kathelijne, het gepassioneerde koppel achter het krokettenmerk Stuff'd.

    Ze bundelen hun ervaring in Kroket, om de enthousiaste hobbykok stap voor stap uit te leggen hoe je de perfecte kroket maakt, aangevuld met allerlei tips en tricks en 40 recepten.

    Naast de klassiekers, zoals de aardappel-, kaas- en garnaalkroket, weet dit duo ook de avontuurlijke eter aan te spreken met enkele originele wereldse kroketten. Ook vegetariërs en vegans vallen niet buiten de boot en zelfs de zoetekauwen onder ons zullen kroketten vinden die hen bekoren; een kookboek waar je elke hobbykok blij mee maakt!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Middernachteiland 1: De automaat ontwaakt - Lylian & Grebil

  • Interview met M.J. Arlidge – over Into the Fire, Helen Grace en nieuwe uitdagingen

  • Jouw kind is de volgende - MJ Arlidge & Andy Maslen

  • Het boek der wijsheid: The Great Library of Tomorrow - Rosalia Aguilar Solace

  • Nog 27 dagen leven - Maren Stoffels

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Die nacht zag ik haar

  • Begraven verleden – Donna Leon

  • Recensie: Een van ons liegt

Zoek in artikelen