• onze waardering

Wat eten we vanavond - Mama Baas RECENSIE

Recensie: Wat eten we vanavond? – Mama Baas

Het kookboek Wat eten we vanavond? is geschreven door Mama Baas. Mama Baas is een online community voor en door moeders dat is opgericht in 2015. Het is van origine een Belgische website die bedoeld is voor vrouwen met een kinderwens en moeders met kinderen van 0 tot 12 jaar. Op deze website delen moeders hun ervaringen, eerlijke verhalen en geven tips aan andere moeders. Het is bedoeld om elkaar een hart onder de riem te steken tijdens het moederschap.

Dit kookboek bevat 115 lekkere, gevarieerde en gemakkelijke recepten voor het hele gezin. Het is ontwikkeld om altijd snel antwoord te kunnen geven op de altijd gestelde vraag van kinderen: mama, papa, wat eten we vanavond? Met deze recepten heb je snel en gemakkelijk een heerlijke maaltijd op tafel. De recepten zijn zo samengesteld dat ze niet te veel tijd kosten, niet te veel onbekende of vreemde ingrediënten bevatten en je niet te veel tijd kwijt bent aan voorbereidingen. De recepten zijn door ervaringsdeskundigen verzameld, deze zijn populair bij hen en ook bij hun ouders omdat ze voor beiden lekker zijn en voldoen aan bovenstaande criteria.

De recepten uit Wat eten we vanavond? zijn onderverdeeld in verschillende hoofdstukken, deze hoofdstukken zijn onder andere vlees, vis, veggie, zoete snacks, ontbijt en drinks. Alle namen van de gerechten staan al op één van de eerste pagina’s. Je hoeft dus niet heel het boek door te bladeren als je al weet waar je trek in hebt. Aan alle titels zie je al hoe gevarieerd de gerechten zijn. Aan het eind van elk hoofdstuk wordt er nog een tip gegeven zoals hoe je je vriezer optimaal gebruikt, hoe je je budget onder controle houdt en hoe je voedselverspilling tegen gaat. Naast dit alles geeft voedingsdeskundige Vicky de Beule achtergrondinformatie hoe je een voedzame maaltijd voor kinderen op tafel zet en hoe je de strijd aan tafel kan voorkomen.

Wat eten we vanavond? bevat zoals eerder al is gezegd veel verschillende soorten recepten. Doordat het kookboek is samengesteld door vele moeders heb je veel verschillende soorten bereidingswijzen maar ook smaken en gebruik van ingrediënten Je kijkt soms wel even gek op van de ingrediëntenlijst, het klopt dat er weinig producten nodig zijn. Maar zo zit er in het ene recept weinig groenten en bij het andere recept moet er in een relatief kleine maaltijd ineens 500 gram spekblokjes. Daarnaast wordt er soms een halve kilo pasta gebruikt of juist weer erg weinig groenten, het lijkt soms niet helemaal in verhouding te zijn. Ook het aantal personen wisselt best wel, het ene recept is voor 4 personen, de ander voor 2 en de ander voor 2 volwassenen en 2 kinderen. Er zitten ook gerechten bij die voor 2 personen zijn, dit is dan waarschijnlijk wanneer de kinderen nog niet mee eten. Deze verschillen maakt het boek een beetje rommelig, er mist een beetje een rode draad en continuïteit in het boek. Het is dan ook heel erg kijken welk recept wel en niet bij je past, terwijl je bij andere kookboeken vooral kijkt of de smaak, gebruik van producten en de keuken je aanspreekt. Wat helaas mist is de bereidingstijd, er wordt aangegeven dat ze letten op snelheid en weinig voorbereidingstijd maar je wordt dan ook wel nieuwsgierig hoeveel tijd je dan nodig hebt om het op tafel te krijgen.

Bij elk recept staat een foto en een omschrijving van het gezin. Er staat hoe oud iedereen is en welke baan de moeder heeft. Daarnaast staat er ook nog een verhaaltje van de moeder die het recept heeft gemaakt. Wat eten we vanavond? bevat heerlijke kleurrijke foto’s van de gerechten maar bevat ook foto’s van hoe kinderen aan het helpen zijn in de keuken of genieten van een drankje. De foto’s zijn vaak van bovenaf gemaakt, hierdoor heb je een goed zicht op het gerecht maar dit maakt het niet hele verrassende foto’s.

Zalm in de oven

Dit is zo’n recept met weinig ingrediënten en het is eenvoudig te maken. Op de foto met het gerecht erop is wel te zien dat er dille op de zalm ligt, dit staat niet in het recept maar kan je zelf gemakkelijk toevoegen. De courgette slierten die je bij het recept moet voegen blijven best hard en zijn voor kleine kinderen wel lastig te eten. Na de bereidingstijd is de zalm wel gaar dus het kon ook niet veel langer in de oven om te voorkomen dat de zalm erg droog werd. Je moet even goed timen dat de aardappelen tegelijk klaar zijn met de zalm. In het recept staat dat je eerst de aardappelen moet schillen en gaar koken en hierna de zalm pas moet bereiden die vervolgens nog 25 minuten in de oven moet. Dit is dus niet tegelijk klaar en maakt het een beetje onduidelijk. De smaak is oké maar het is niet de meest spannende zalm die je ooit hebt gegeten.

Groene lentepannenkoeken

Deze lentepannenkoeken zien er op de foto heel erg smakelijk uit. De pannenkoeken kwamen er na het bereiden helaas niet zo uit te zien als op de foto. Waar dat precies is mis gegaan weet ik niet maar ze waren wel zo lekker dat ik ze nog een keer wil maken en dan wil kijken of de verhouding melk, eieren en meel misschien niet goed waren. Het kan ook aan het speltmeel hebben gelegen, mogelijk dat mijn meel te volkoren is geweest. Het leuke van deze pannenkoeken (eigenlijk pannenkoekjes) is dat je kan variëren met allerlei soorten groenten en ook in het formaat. Verder is het leuk dat kinderen hiermee sneller en meer opvallend groenten kunnen eten.

Wat eten we vanavond?  is een kookboek dat veel inspiratie biedt voor drukke gezinnen. Het bevat recepten die je zonder veel supermarkten af te hoeven gaan of veel voorbereidingen op tafel krijgt. Er wordt erg de focus gelegd op het drukke gezin, maar ook als je gezin minder druk is of je geen gezin hebt bevat het kookboek lekkere recepten om eens uit te gaan proberen. Het zijn alleen niet hele verrassende gerechten of culinaire hoogstandjes en het voelt een beetje als een ratjetoe.  

Recensie: Wat eten we vanavond? – Mama Baas

 

Wat eten we vanavond?

 • Auteur:

  Mama Baas
 • Verschenen:

  16 november 2023
 • Uitgave:

  ISBN 9789401492560
  Uitgever Lannoo
  280 pagina's
 • Uitgever:

  Lannoo
 • Genre:

  Kookboeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mama, papa, wat eten we vanavond?

  Hoe vaak moet je dit zinnetje, of een variant ervan ('Ik heb honger!'), als ouder niet horen? Dus tover je snel wat op tafel, om uiteindelijk vast te stellen dat je altijd dezelfde vertrouwde gerechten maakt. Want die geweldige recepten uit heel wat kookboeken vragen eigenlijk gewoon te veel tijd, te veel ingrediënten en te veel voorbereiding... En daar hebben vaak al (een beetje) overvraagde ouders, gewoon geen energie meer voor. Toch? Daarom dus dit boek.

  115 recepten die populair zijn bij de kids van andere gezinnen uit de Mama Baas community en dus ook echt werken. Ze zijn lekker, gemakkelijk én gezond. Denk aan originele lunches, yummy tussendoortjes en gevarieerde warme maaltijden. Met een mix van vlees en vegetarisch, klassieke en inventieve gerechten, zoet en hartig is dit hét kookboek dat je als gezin in huis moet hebben!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zusje van mij - Mikaela Bley

 • Toen de maskers kwamen - Jennifer Dugan

 • Wat vrouwen willen - Maxine Mei-Fung Chung

 • Schoon - Alia Trabucco Zerán

 • De zussen van Fjällbacka - Åsa Hellberg

Gerelateerde artikelen

 • Hemelse begeerte - July Cullen

 • Achter de schermen: april

 • Het begint met de geur van sneeuw - Kelly Moran

Zoek in artikelen