• onze waardering

Net goed – Tjibbe Veldkamp RECENSIE

Recensie Net goed – Tjibbe Veldkamp

Het prentenboek Net goed is geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Rachelle Joy Slingerland. Tjibbe Veldkamp is ook de schrijver van het prentenboek 2022, Maar eerst ving ik een monster. Hij heeft ook het boek De jongen die van de wereld hield geschreven dat recent de Woutertje Pieterse Prijs heeft gewonnen. Naast dit boek heeft hij nog meer spannende, grappige kinderboeken geschreven voor kinderen tussen de drie en zestien jaar.

Net goed gaat over drie grote monsters die zin hebben om drie kleine monsters te plagen en te pakken. Zo gezegd, zo gedaan. Zij laten de monstertjes schrikken, in paniek rennen zijn rond en niemand schiet hen te hulp. Opeens ontstaat er een gat waar de grote monsters in vallen, zij zitten vast en komen er zonder hulp niet meer uit. Want als je gaat plagen en pakken word je vanzelf ook een keer teruggepakt, vandaar ook de titel Net goed. De grote monsters hopen er toch nog uit te komen, maar kunnen dit niet zonder de hulp van de woorden en zinnen uit het verhaal.

Op de achterkant is te lezen dat de kleine monsters te hulp worden geschoten door de letters en woorden uit het boek. Dit is niet heel erg gemakkelijk af te leiden uit het verhaal, er staat één zin in over dat de woorden ook niemand meer zullen pakken en plagen. Die zin leek ook niet helemaal bij het verhaal te passen maar als je de achterliggende bedoeling weet, snap je de zin wel. Daarnaast staan de zinnen door de illustraties heen waardoor je niet altijd de tekst even goed kan lezen.

Het ontstaan van het gat in de grond waar de monsters inzakken, komt vrij plotseling. Er wordt eerst een omschrijving gegeven van wie de grote monsters in werkelijkheid zijn, wat eigenlijk ook vrij verwarrend is en de zin erna zakken zij door het gat. Dit deel van de bladzijde is wit en niet geïllustreerd. Er is op de pagina’s, door de lijn van de grond en het witte gedeelte op de pagina, duidelijk te zien wat onder de grond is.

De illustraties gemaakt door Rachelle Joy Slingerland passen goed bij het verhaal. De monsters zien er erg monsterlijk uit en het verschil tussen de grote en de kleine monsters is goed weergegeven. Op haar website zijn nog meer prachtige illustraties te zien. Het is leuk gedaan dat de bladzijden verdeeld zijn in boven en onder de grond. Het landschap boven de grond is kleurrijk en zacht en onder de grond wit. Boven de grond krijg je goed de sfeer van de omgeving mee.  

Het prentenboek is ingewikkeld voor kleinere kinderen, die snappen niet uit henzelf dat de woorden en zinnen een speciale inbreng hebben in het verhaal. Na meerdere keren lezen van het prentenboek Net goed snap je wat de bedoeling is. Het is een origineel prentenboek door de originele manier van schrijven en lezen.

Recensie Net goed – Tjibbe Veldkamp

Net goed!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Drie grote monsters plagen drie kleine monsters. Hulp komt uit onverwachte hoek: van de woorden van het verhaal! Zij zorgen voor een zeer originele wending en plagen op hun beurt de grote monsters. Die weten niet wat ze overkomt. Net goed!

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Twisted Lies - Ana Huang

 • Koude harten - Gunnar Staalesen

 • De verborgen boekwinkel - Evie Woods

 • Legendes & Lattes - Travis Baldree

 • De Rode Woestijn - Paula Isphording

Gerelateerde artikelen

 • Pip & ik

 • Nieuw: Creëer je eigen digitale boekenkast op Chicklit.nl

 • Bloed & Honing - Shelby Mahurin

Zoek in artikelen