• Home
 • Recensies
 • Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme
 • onze waardering

Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme RECENSIE

Recensie Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme

Het kookboek Het gebak is gemaakt door Claudia Allemeersch en Roger van Damme. Dit kookboek bevat meer dan 100 recepten voor cake, van eenvoudig tot verfijnd. De recepten zijn gebundeld door de twee schrijvers. Claudia Allemeersch won in 2009 de allereerste Beste Hobbykok van Vlaanderen, zij heeft inmiddels al meerdere kookboeken geschreven. Roger van Damme is topchef-patissier, in 2010 heeft hij zijn eerste Michelinster gekregen.

Claudia zorgt in het boek voor het klassieke gebak en Roger maakt er een luxeversie van voor de meer ervaren bakker. Het kookboek is dus voor vele bakkers geschikt. Je hebt dan op een pagina het recept voor een klassieke speculaastaart van Claudia en de volgende pagina bevat dan een recept van Roger, in dit geval is dat dan een gemaskerde speculooscake. Een ander voorbeeld is een bananencake van Claudia en een caramel banana cake van Roger. Aan de opmaak van de cake zie je direct welk recept van wie is. De cakes van Roger zijn rijkelijk belegd en gedecoreerd met prachtige eetbare versiersels. De cakes van Claudia zijn rustig en maar zien er alsnog smakelijk uit.

Het kookboek Het gebak is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Zo vind je eerst het hoofdstuk met de cakes, de recepten van de klassieke en de luxe. Hierna krijg je allerlei recepten voor klein gebak, denk aan brownies, cupcakes en scones. En daarna volgt het hoofdstuk met crèmes, vullingen en decoraties, deze worden weer gebruikt als vulling voor de cakes. Wat wel lastig is, is dat er in het recept geen verwijzing staat naar deze extra’s. Je bent dus zelf best veel aan het bladeren om het goede recept te vinden. Soms gaan er op een cake wel tien extra’s waardoor je aan het zoeken en bladeren bent. Soms bestaat een extra ook uit aardbeien of frambozen, deze kan je dan natuurlijk zonder recept toevoegen.

De foto’s van de cakes en andere baksels zijn werkelijk prachtig. De foto van de cake op de omslag ziet er erg eenvoudig uit en geeft eigenlijk geen goede weergave van de inhoud van het boek. De cakes zijn veel mooier en lekkerder afgebeeld in het boek. Er zijn verschillende omslagen beschikbaar, er is ook een omslag met meer kleur en die de recepten beter representateerd. Je krijgt van elke foto zin in een stukje cake maar ook krijg je de wens om het zelf ook zo mooi te kunnen maken. De cakes zijn prachtig gedecoreerd, vaak met meerdere ingrediënten of producten. Voorbeelden hiervan zijn chocoladekrullen, suikerdecoratie, verschillende crèmes, nootjes, chocoladeschijfjes of gedroogd fruit. Het is even oefenen met de opbouw van een cakedecoratie want wanneer je dit voor de eerste keren doet komt het er niet zo mooi uit te zien als op de foto’s.

Het gebak geeft duidelijk aan welke ingrediënten je nodig hebt en welke je nodig hebt als extra voor de decoratie. Hiervoor moet je dan wel even een paar keer heen en weer bladeren. De bereidingstijd staat niet aangegeven bij de recepten. Dit kan soms wel oplopen omdat je niet alleen de cake moet maken, maar ook de extra’s moet maken. Zo heb je voor een cake basilicumcrémeux-balletjes nodig, deze moeten in de vriezer bevriezen en weer ontdooien voor het gebruik ervan. Hier moet je wel alert op zijn. Je kan dus niet op het laatste moment denken een luxe cake te gaan maken voor een feestje, hier moet je een goede planning voor maken. De hoeveelheden van de ingrediënten staat aangegeven in grammen, dit geldt dus ook voor de eieren zowel de eierdooiers als de eieren. Dit maakt het soms even lastig om te bepalen hoeveel eieren je dan nodig hebt. Aan de andere kant zie je hier de precisie van de receptuur wel weer in terug. Er wordt soms wel erg veel boter gebuikt, maar dit geeft dan ook wel een lekkere smeuïge cake.

Het kookboek is zoals eerder gezegd geschikt voor de gemiddelde thuisbakker maar ook voor de ervaren bakker. Wat leuk is, is dat je je eigen groei in dit kookboek kunt zien. Vond je bij het kopen van het kookboek sommige gerechten zoals de recepten met de luxe versie nog wat ingewikkeld, na bepaalde tijd kan je de meer ingewikkelde baksels ook gaan proberen en zien dat dit waarschijnlijk beter lukt.

Klassieke kersencake

Deze cake sprak mij direct aan door de kersen, er zitten kersen in en op en dat betekent voor velen dat het al direct een favoriet is. De bereiding van de cake is goed te volgen, er wordt goed omschreven wat je moet doen. Er wordt nog een tip gegeven om bloem over de kersen te strooien zodat alle kersen in het midden van de cake komen te zitten en niet naar beneden zakken. De tip werkte want het grootste gedeelte bleef goed in het midden zitten, een enkele kers was naar onderen gezakt. In de kersencake gaat ook kaneellikeur, er staat een verwijzing bij naar een recept voor deze likeur. Het is leuk om deze zelf te maken maar dit neemt wel even wat tijd in beslag, je moet hem minimaal een week laten trekken en meerdere keren per week even goed schudden. Deze had ik kant en klaar gekocht, er gaat ook kaneel in. Persoonlijk vond ik de kaneel wel iets wegvallen tegen de smaak van de kersen, maar ondanks dat was het een heerlijke cake!

Kaneelganachecake

Dit is een luxere versie van de klassieke kaneelcake. Je maakt eerste de klassieke kaneelcake en vervolgens decoreer je hem. De cake is rijkelijk gedecoreerd, dit wordt helaas niet helemaal zoals op de foto. Sommige decoratie is vrij lastig te maken en wordt niet helemaal zoals de bedoeling is. Dit is wel een kwestie van veel oefenen. Na een aantal keer heb je het temperen van chocolade wel onder de knie en wordt het steeds beter. De kaneelganache is eenvoudiger te maken en erg lekker. Achterin het boek staan de recepten van de decoraties, het is even bladeren maar het eindresultaat en de smaak maakt alles goed. Dit is een prachtige en lekkere cake om te serveren op verschillende momenten.

Het kookboek Het gebak krijgt 4 hartjes. Het is een mooi kookboek waarin je mooie klassieke recepten vindt, maar waarin je ook lekkere uitdagingen vindt. Zowel de klassieke als de luxe versie van de cake zien er allen erg smakelijk uit en de cakes die geproefd zijn waren erg lekker. Dit kookboek is een mooi boek wat je cadeau kan geven aan een bakliefhebber maar ook erg mooi om zelf in de kast te hebben staan.

Recensie Het gebak – Claudia Allemeersch en Roger van Damme

Het gebak

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In Het Gebak bundelen toppatissier Roger van Damme en hobbykok Claudia Allemeersch hun krachten om je te trakteren op het meest verrukkelijke gebak. Hun expertise en creativiteit leiden tot cakes die niet alleen overheerlijk smaken, maar er ook nog eens prachtig uitzien. Claudia zorgt telkens voor het klassieke gebak, terwijl Roger er zijn eigen luxeversie van maakt voor de meer ervaren bakker.

  De recepten zijn duidelijk uitgelegd en de mooie foto's laten je watertanden. Van honingcake en cupcakes tot financiers en madeleines.

  Kortom, als je van bakken én lekkernijen houdt, mag dit boek niet ontbreken in je collectie.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Zij die achterbleef – Jean Kwok

 • Professor Prank - Jozua Douglas

 • De scheepsdochter - Anne Jacobs

 • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

 • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

 • 26 onbekende feitjes over Gossip Girl

 • The Last Song

 • Volwassen acteurs die tieners speelden

Zoek in artikelen