Recensie Proeven van Italië - Francois-Regis Gaudry
Het kookboek Proeven van Italië is geschreven door Francois-Regis Gaudry en vrienden. Deze vrienden zijn Alessandra Pierini, Stéphane Solier en Ilaria Brunetti. Zij hebben met elkaar een geweldige prestatie afgeleverd want dit is werkelijk een heel erg mooi kookboek. Er zijn al veel kookboeken gemaakt met de Italiaanse keuken als onderwerp, maar dit boek is echt uniek en heel erg bijzonder. Je zal niet snel een zelfde soort kookboek tegen gaan komen. Eigenlijk zou je het niet direct een kookboek noemen maar een mooie encyclopedie over Italië. De ondertitel van het boek is ‘Alles wat je wil weten over de Italiaanse keuken’. En daar is niets aan gelogen, werkelijk alles wordt benoemd of besproken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat in het boek en er wordt informatie over gegeven. Je vindt in dit boek informatie over de historie van het land, over de herkomst van ingrediënten of recepten, over waar vruchten voorkomen en hoelang er al kippen in Italië zijn. Het is dus ook een heel leerzaam boek. Proeven van Italië heeft maar liefst bijna 400 pagina’s. Elke pagina is het waard om te bekijken en te lezen, je kunt je met dit boek uren, dagen, weken en maanden vermaken.
Wanneer je Proeven van Italië aan het lezen bent, waan je je helemaal in Italië. Door alle informatie, foto’s en infographics zijn de recepten eigenlijk niet echt het meest opvallende in dit boek. De recepten moet je soms een beetje zoeken tussen al het hierboven genoemde. Naast de vele infographics zijn er ook veel foto’s in het boek aanwezig. Deze zijn allen ook prachtig en maken het boek helemaal compleet.
De recepten in het boek zijn echte klassiekers uit de Italiaanse keuken en bepaalde streken en zullen voor mensen buiten Italië niet altijd even bekend zijn. Je komt soms wat ingrediënten tegen die wat lastiger te verkrijgen zijn maar deze kan je wel vervangen door producten die erg in de buurt komen. De ingrediëntenlijst en beschrijving van de bereidingswijze is simpel en kort. Bij sommige recepten zou je iets meer uitleg willen hebben of willen weten hoeveel basilicum je dan precies nodig hebt. Er staat bij voor hoeveel personen het recept is, maar niet wat de bereidingstijd is.
Frittata

De frittata zag er op de foto lekker uit en deze wilde ik wel eens proberen. Er staan ook veel variatietips bij dus ik vond dit een mooi recept om eens te proberen zodat ik daarna nog vele variaties zou kunnen maken. De frittata wordt alleen niet helemaal zoals op de foto. Op de foto is hij veel donkerder, mogelijk komt dit door de gietijzeren pan waar deze in zit. Die van mij bleef erg bleek en was niet helemaal bedekt met ei. Dat lijkt ook een groot verschil te zijn, in het gerecht op de foto lijkt het of er veel minder courgette in zit en meer ei. Er moeten drie courgettes in, dit is in verhouding met het aantal eieren erg veel. De courgettes moeten middelgroot zijn, maar dan heb je alsnog heel erg veel courgette. De smaak was ondanks dat hij er anders uit zag dan op de foto wel erg lekker. Je moet een platgestampt teentje knoflook mee bakken met de olie en courgette, deze moet er daarna weer uit. Dat deze er platgestampt in moet staat ineens ergens verderop in de tekst, er is geen omschrijving dat deze platgestampt moest worden. De smaak van de knoflook proef je erg goed en geeft pit aan de wat lichtere smaak van de courgette. Daarnaast moet er basilicum in het gerecht, maar er staat niet hoeveel precies. Dit kan met een kruid als basilicum wel wat verschil maken in smaak. Na het maken van een aantal recepten lijken de verhoudingen niet helemaal te kloppen, maar dit neem je wel voor lief met zo’n mooi kookboek in de hand. Ik ben alsnog benieuwd naar de variaties die er worden gegeven.
Melanzane al cioccolato

Bij dit recept was ik direct heel erg nieuwsgierig, de foto ziet er bijzonder uit maar vooral de ingrediëntenlijst wekt veel vragen op. In dit gerecht zitten namelijk onder andere aubergine, cacao, chocolade, eieren, bloem, amaretti koekjes en gekonfijte sinaasappel. Het maken van het gerecht is best een werkje, maar wel een leuk werkje en tijdens het maken ben je erg benieuwd hoe het zal smaken. Je moet de plakjes aubergine frituren en vervolgens door allerlei schaaltjes halen, met bloem, ei, suiker. Je hebt best wat schaaltjes nodig om alles in te doen. Als alles bereid is kan je het gerecht gaan opbouwen, laagjes aubergine en daartussen in een mengsel en de chocoladesaus. Er is te weinig chocoladesaus voor het helemaal bedekken van de aubergine. Dit wordt ook weer niet zoals op de foto in het boek. Maar alles is een leuk werkje om te doen. Dan moet je nog een dag geduld hebben want het gerecht moet één dag in de koelkast staan. Na een dag is het eindelijk zo ver en is het tijd om te proeven, wat een bijzondere smaak die met eigenlijk niets te vergelijken is. Je proeft van alles, aubergine, zoet, chocolade, citroenrasp, echt een aparte smaakexplosie. Dit is zo’n gerecht dat je echt een keer geprobeerd moet hebben omdat het een mooie geschiedenis heeft en echt Italiaans is. Dit gerecht wordt doorgaans bereid op Hemelvaart, een leuke traditie om erin te houden.
Proeven van Italië krijgt 5 hartjes maar zelfs dit is eigenlijk nog te weinig. Het is zo’n mooi (kook)boek dat je voor heel veel verschillende doeleinden zou kunnen gebruiken. Naast het maken van de recepten leer je ook veel over Italië, de geschiedenis, allerlei verschillende soorten lekkernijen, soorten pasta, kippen, noten, vleeswaren en ga zo maar door. Het boek bevat hele mooie foto’s en infographics wat het boek zeer aantrekkelijk maakt om in te lezen. Dit is echt een boek dat iedere liefhebber van Italië in de kast moet hebben staan. Dit boek verdient een heel mooi plekje in het huis waar het vaak bekeken kan worden.
Recensie Proeven van Italië - Francois-Regis Gaudry
Proeven van Italië
-
Auteur:
Lannoo -
Verschenen:
5 maart 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789401497206
Uitgever Lannoo
400 pagina's -
Uitgever:
Lannoo -
Genres:
Kookboeken, Reizen
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Hoe wordt een Italiaanse maaltijd bereid? Wat is de échte geschiedenis van pizza? Kunnen gnocchi ook als dessert worden gegeten? Wat zijn de 35 manieren om een Italiaanse koffie te bestellen? ... Geen onderwerp is te gek.
In deze gids maak je kennis met emblematische producten, iconische recepten, illustere figuren en typische gebruiken, en krijg je tal van kaarten, tabellen en adresjes voorgeschoteld.
Het is geen A tot Z-boek. Integendeel, je duikt erin en tast toe. Nu eens bevind je je in Rome, dan weer in Sicilië. Eén ding is zeker: je proeft Italië van noord tot zuid en van west naar oost. Buon appetito!
Nieuwste artikelen
-
De laatste sessie - Saskia de Coster
-
Palazzo - Danielle Steel
-
Moord op het spoor – Paul Westmoreland (De Arlo Banks mysteries)
-
Circle of Liars - Kate Francis
-
De laatste dagen van Holly Hayes - Sandra J. Paul
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: De derde stem
-
Jennifer Lawrence krijgt opnieuw een heftige rol
-
Je bent jong en je krijgt wat - Monique van Loon