Recensie Van Scone tot Teacake - Regula Ysewijn
Het kookboek Van Scone tot Teacake is geschreven door Regula Ysewijn. Dit boek is een nieuwe uitgave van het eerder verschenen kookboek Brits bakboek. Regula Ysewijn is culinair schrijfster en fotograaf en daarnaast één van de juryleden uit Bake off Vlaanderen, de Vlaamse versie van Heel Holland Bakt. In dit boek heeft zij haar favoriete Britse gerechten verzameld, het zijn recepten van zoete maar ook van hartige gerechten.
Het kookboek is onderverdeeld in vele hoofdstukken, zo heb je een hoofdstuk met recepten in de categorie Cakes, Gingerbreads, Biscuits, Sweet tarts & pies, Bread en Savoury pies. Aan de hoofdstukindeling is al te zien dat er echt voldoende keus is om een lekker recept voor elk moment uit te kiezen. Van Scone tot Teacake bevat naast heel veel lekkere recepten ook erg interessante informatie over de geschiedenis, tradities, legendes en landschappen van Groot Brittannië. Voorafgaand aan elk recept staat er een verhaaltje waarin de geschiedenis of andere informatie over het recept ter sprake komt. Het kookboek begint met een uitleg van veel gebruikte ingrediënten en hoe je je bakvorm kan voorbereiden. Daarna volgt er informatie over Afternoon tea: de historie en daarna de etiquette. Dit zijn interessante hoofdstukken waardoor je nog meer te weten komt over de gebruiken in Groot Brittannië.
Zoals de titel waarschijnlijk al doet vermoeden vind je in Van Scone tot Teacake meer zoete dan hartige gerechten, maar de hartige zijn er ook zeker. Je vindt deze vooral in de pies. Er staat duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het recept is of hoeveel koekjes of taartjes je uit het deeg kan krijgen. De bereidingstijd staat niet aangegeven, hiervoor moet je even het recept doorlezen en daarna kan je er wel een goede inschatting van maken. Er wordt in de gerechten veel gebruik gemaakt van veel suiker, je krijgt hiermee de lekkere zoete gebakjes en koekjes die je in Groot Brittannië ook vindt. Je kunt wel iets spelen met de suiker, soms is wat minder namelijk ook niet erg. Je hoeft met dit kookboek bijna geen reis meer naar Groot Brittannië te maken of hoeft niet meer op zoek naar speciale bakkerijen, je kunt nu alles lekker zelf maken.
De gerechten in Van Scone tot Teacake zijn mooi op de foto gezet. Elk gerecht heeft weer een andere compositie. Er is veel aandacht besteed aan de achter- en ondergrond, de ene keer is het een Engelse krant en de andere keer is het een houten stoel of liggen er mooie chique taartvorkjes naast het baksel. Natuurlijk kan op sommige foto’s een heerlijk kopje thee niet ontbreken. Naast de foto’s van de heerlijke scones, buns, pies en koekjes zijn er ook foto’s van de landschappen en schattige bakkerijtjes. Zoals eerder gezegd, je waant je helemaal in Groot Brittannië.
Scones
Scones zijn altijd goed en passen bij vele gelegenheden. Voor scones heb ik al meerdere recepten geprobeerd, die zijn allen oké maar ik zoek nog naar hét recept. Dit recept was goed te volgen, het deeg was goed te maken en was niet te plakkerig of te nat. De scones moesten wat langer in de oven dan aangegeven want de binnenkant was na de aangegeven bereidingstijd nog niet gaar. Na wat langer in de oven kwam de geur van de scones je al tegemoet, ze smaakten goed. Ze waren niet te zoet, maar precies in balans. Voor dit recept is wel de aangegeven hoeveelheid suiker precies goed. Zoals eerder beschreven zijn scones synoniem voor Afternoon tea en volgens de eerder beschreven etiquette mag je een scone nooit met een mes snijden, maar moet je deze openbreken. De scones waren dus lekker maar wel iets compact, hierdoor was het openbreken zonder dat ze scheurden wel lastig. Maar met clotted cream en een heerlijke jam erbij is genieten gegarandeerd. De schaal scones was dan ook heel snel op. Dit is een recept dat ik nog een keer wil gaan proberen om te kijken of ik ze dan wat minder compact krijg.
Tea loaf
Met de titel van het boek moet wel iets gedaan worden dus naast de scones heb ik ook de teacake gemaakt. In het kookboek heet deze echter tea loaf. Het bereiden is eigenlijk veel simpeler dan je waarschijnlijk vooraf denkt bij een teacake. Je moet de krenten en rozijnen een nacht in earl grey thee laten trekken, di moet je dus wel op tijd doen. De volgende dag kan je alle andere ingrediënten mengen en doe je dit bij de krenten en rozijnen. Hierna even roeren en dan kan het beslag het broodblik al in. De oven doet de rest en geeft je dan een heerlijke cake die erg rijk smaakt. De teacake moest korter in de oven dan aangegeven. Er staat dat hij anderhalf uur in de oven moet maar dat je na een uur even moet controleren hoe gaar hij is. Bij mij was hij eigenlijk toen al gaar, ik heb hem nog even vijf minuten laten staan maar daarna toch eruit gehaald. De smaak van de cake, het brood, is erg lekker. De rozijnen en krenten zijn rijkelijk aanwezig en de theesmaak proef je goed terug.
Het kookboek Van Scone tot Teacake krijgt 4 hartjes. Je wordt met dit kookboek helemaal meegenomen naar Groot-Brittannië. Daarnaast zijn alle teksten erg informatief en leer je veel over de cultuur, geschiedenis en tradities van Groot Brittannië. Dit kookboek is leuk om cadeau te doen aan iemand die erg van de baksels uit Groot Brittannië houdt maar is ook leuk om zelf te hebben en te gebruiken voor bijvoorbeeld het samenstellen van een high-tea of een lekker baksel voor bij de thee.
Recensie Van Scone tot Teacake - Regula Ysewijn
Van scone tot teacake
-
Auteur:
Regula Ysewijn -
Verschenen:
23 april 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789048872862
Uitgever Carrera
256 pagina's -
Uitgever:
Carrera -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Van Scone tot Teacake is een nieuwe uitgave van Brits Bakboek, een ode aan de iconische Britse bakcultuur. In dit boek geeft Regula Ysewijn haar favoriete Britse recepten voor zoet en hartig gebak. Van de fruitcakes en hartige imposante pies waar de Britten beroemd om zijn, tot onbekendere koekjes en taartjes voor bij de iconische Afternoon Tea.
Ieder recept vertelt een verhaal over het landschap, de tradities, de geschiedenis en de legendes van Groot-Brittannië. Veel van de recepten zijn gebaseerd op recepten die Regula tegenkwam tijdens haar historisch onderzoek, anderen zijn recentere klassiekers die ze al jaren bakt.
Nieuwste artikelen
-
De vrouwen van het Grand Hôtel – Ruth Kvarnström-Jones
-
De duik - Sara Ochs
-
The Familiar - Leigh Bardugo
-
The Idea of you - Robinne Lee
-
Als jij het zegt - José Vriens
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: Lucifer - seizoen 5B
-
Dood spoor - Roel van Espen
-
Er komt een vervolgserie van de Karate Kid met de originele sterren