Recensie Briljante bonen – Bloeme Burema
Het kookboek Briljante bonen is geschreven door Bloeme Burema, dit is het eerste kookboek van Bloeme. Bloeme Burema is kok en heeft onder meer gewerkt als chef bij Buffet van Odette en Europizza en is medeoprichtster van Café Soigné. Dit is een reizend restaurant dat op allerlei plekken in Nederland neerstrijkt.
Briljante bonen is zoals de titel al doet vermoeden een kookboek met recepten waar bonen in voorkomen. Je zal verbaasd zijn hoeveel verschillende soorten bonen er zijn maar ook helemaal hoeveel verschillende soorten recepten en gerechten er te maken zijn met bonen. De boon heeft niet altijd een goed imago, maar dit kookboek pimpt de boon helemaal op. In het voorwoord lees je al dat de boon onwijs gezond is, deze zit vol met eiwitten, vezels, vitaminen en ijzer. Een goede reden om de boon dus wat vaker op het menu te zetten. Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals Over bonen waarin er heel veel verteld wordt over de geschiedenis van de boon, de manier waarop je ze kan kopen en hoe je ze moet weken, koken en bewaren. Hierna volgen de hoofdstukken met de recepten, deze zijn onderverdeeld in recepten over bij de borrel, in de salade, van het voor, uit de oven en voor erbij. Dit zijn enkele voorbeelden van de hoofdstukken want er zijn er nog meer.
Voorafgaand aan de bereidingswijze van de recepten wordt er per recept nog een verhaal verteld over het gerecht. Dit kunnen tips zijn over wat je altijd in huis moet hebben om en lekkere maaltijd te kunnen bereiden of een persoonlijke ervaring van de schrijfster. Je vindt zoals eerder gezegd onwijs veel recepten met bonen, ze zijn allen gevarieerd in zowel de boon als de bereiding, de ene keer zijn het koekjes en de andere keer is het een salade. Naast de vele leuke recepten met bonen zijn de bijgerechtjes ook leuk, zoals het zelf maken van knoflookpoeder of koriandermayonaise. Alles wordt zelf gemaakt en kan je weer gebruiken in het recept of in andere recepten. Er wordt duidelijk aangegeven voor hoeveel personen de gerechten bedoeld zijn, een totale bereidingstijd mist helaas. Soms moet je de bonen meerdere uren of een dag laten weken, dit moet je dus even goed in de gaten houden. Het recept op tijd doorlezen is dus wel nodig.
De foto’s in Briljante bonen zijn mooi en kleurrijk. De gerechten zijn goed in beeld gebracht en je ziet per gerecht goed wat de ingrediënten zijn. Wat niet nodig is maar toch een beetje mist is een foto van de schrijfster, eventueel in actie. Het kookboek bevat persoonlijke verhaaltjes en hiermee voelt het of er een persoonlijk tintje in de foto’s mist.
Snijbonen in tomatensaus
Bij het doorbladeren van het kookboek ziet dit gerecht er op de foto misschien niet direct het meest aantrekkelijkst uit, maar ik was door de titel en de citroenreepjes op het gerecht toch benieuwd geworden. De bereiding van dit gerecht is door de citroen ook leuk om te doen, je moet deze namelijk op verschillende manieren gebruiken. De citroenschil moet je met zout zacht laten worden. Hierna kan je beginnen met het bereiden van de snijbonen, dit is niet ingewikkeld. Het gerecht was lekker maar niet indrukwekkend. De snijbonen waren na de lange tijd wel zacht geworden maar ergens had ik verwacht dat ze meer boterzacht zouden zijn aangezien de kooktijd zoveel langer was geweest dan normaal. De saus kookte ondanks de juiste hoeveelheden van de ingrediënten helaas niet voldoende in. Het was dus nog waterig maar de smaak van de tomatensaus was lekker. De citroen die gebruikt wordt zorgt voor een mooie frisse en lichtzure smaak. Die is wel nodig anders lijkt elke hap op een gegeven moment hetzelfde. De snijbonen in de tomatensaus waren lekker, het is een keer een leuke variatie op snijbonen maar wij hadden er wel iets meer van verwacht, zeker na het 45 minuten lang koken van de snijbonen.
Boterbonengratin met prei en tijm
De foto van dit gerecht ziet er daarentegen heerlijk uit, mogelijk dat dit ook door de gesmolten kaas komt die rijkelijk aanwezig is. Naast bonen en prei is de kaas rijkelijk aanwezig in de saus die je moet maken. Het is een leuk klusje om alles te maken, er wordt gewaarschuwd dat je nog even met het zout moet wachten omdat de kaas al best zout is. Dit is een goede waarschuwing want extra zout toevoegen is niet nodig. Bij het zoeken naar de boterbonen ontstond wel enige verwarring. Als je deze in de winkel zoekt kom je op gele sperziebonen uit blik uit. Het blijkt dat limabonen ook boterbonen zijn. Als je naar de foto van het gerecht kijkt en de limabonen ziet, weet je dat je goed zit. Het zijn namelijk echt geen gele sperziebonen die je op de foto ziet. Dit gerecht viel zelfs in de smaak bij mensen die eigenlijk geen bonen lusten. De bonen zijn zacht en dat is de saus ook, de prei en tijm zorgen dan weer juist voor een pittige en zoete smaak. Dit is er een gerecht dat vaker op het menu zal verschijnen.
Briljante bonen krijgt 4 hartjes. Je moet van bonen houden, maar zelfs als je niet heel erg van bonen houdt kan je een gerecht op tafel zetten dat lekker zal smaken. Het bevat veel verschillende soorten gerechten en er worden veel verschillende bonen gebruikt. Er zit dus vast altijd wel een gerecht tussen dat je lekker vindt of dat je aanspreekt.
Recensie Briljante bonen – Bloeme Burema
Briljante bonen
-
Auteur:
Bloeme Burema -
Verschenen:
15 mei 2024 -
Uitgave:
ISBN 9789048873982
Uitgever Carrera
192 pagina's -
Uitgever:
Carrera -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Bij de borrel, in de salade, en uit de oven: bonen zijn hip en kunnen altijd!
Bonen saai? Echt niet! Ze hebben alleen een grote fanclub nodig. In briljante bonen laat Bloeme Burema zien hoe veelzijdig bonen zijn en hoe lekker en gemakkelijk je ermee kunt koken. Van snelle recepten voor drukke dagen tot aan borrelhappen en restaurantwaardige gerechten voor fancy etentjes. Dit is het type boek dat je er iedere dag, voor elke gelegenheid bij kunt pakken. En hadden we al gezegd dat het voor jezelf én voor de wereld hartstikke goed is om lekker veel en vaak bonen te eten? Inderdaad, hoe meer bonen, hoe beter!
Nieuwste artikelen
-
Het addergebroed van Slot Thetinga - Margaretha van Andel
-
Wie heeft Steef opgegeten? - Susannah Lloyd & Kate Hindley
-
Anansi de spin laat Aap weer lachen - Iven Cudogham
-
Voor ik je laat gaan - Kennedy Ryan
-
Beter dan fictie - Mireille Versteeg
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: Achter de voordeur
-
Recensie: De Bijbel van de Italiaanse keuken
-
Maaltijdsalades - Sophie Dupuis - Gaulier