
Recensie Het paardenbloemboek – Natasja van der Meer
Het paardenbloemboek is geschreven door Natasja van der Meer. Zij is ook de schrijfster van het Brandnetelboek dat zij in 2022 heeft uitgebracht. Zij vindt dat net als de brandnetel ook de paardenbloem ondergewaardeerd is en wil met dit boek laten zien dat je alle onderdelen van de paardenbloem kunt eten en op vele verschillende manieren kan gebruiken.
Het paardenbloemboek bevat recepten voor eten, drinken, gezondheid en schoonheid. Het boek is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken voorbeelden hiervan zijn eten, drinken, gezondheid, creatief en dieren. Zoals aan de namen van de hoofdstukken te zien is, kan je paardenbloemen voor vele doeleinden gebruiken. Het boek begint met een uitleg over de naam en de geschiedenis. De bloem is belangrijk voor de biodiversiteit maar wordt momenteel vooral gezien als onkruid en daardoor vaak verwijderd uit tuinen of straten. Het verhaal over de geschiedenis van de paardenbloem is erg leerzaam, paardenbloemen werden in de Tweede Wereldoorlog gebruikt om natuurlijk rubber te produceren. Daarnaast staan paardenbloemen in veel volksverhalen bekend om hun geneeskrachtige werking. De hoofdstukken voordat de recepten beginnen, zijn erg informatief en geven weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist.
De foto’s in Het paardenbloemboek bestaan vooral uit paardenbloemen en alle onderdelen hiervan. Je kan goed zien wat de toepassing is, het zijn daarmee ook handige foto’s. De foto’s zijn door de gele kleur van de paardenbloemen lekker vrolijk en kleurrijk. Op de omslag staat een getekende paardenbloem met meerdere bloemen, de een is al uitgebloeid en de ander staat in bloei. Dit laat mooi het proces van de groei en ontwikkeling van de bloem zien. Wat heel erg handig is, is dat er aan het begin van elk hoofdstuk een collage staan van foto’s. Deze foto’s laten de eindproducten zien van de recepten die in dat hoofdstuk te vinden zijn.
Voorafgaand aan elk recept staat een verhaaltje over de geschiedenis, ervaring van de schrijfster of de werking van het eindproduct. Het boek komt heel persoonlijk over, de schrijfster vertelt alles in de ik-vorm en je leest dat zij zich helemaal kan vinden in de kracht en werking van de paardenbloem. Je vindt niet alleen recepten om een maaltijd te bereiden in het boek maar ook recepten of een handleiding voor zonnebrandcrème, kompressen, olieverf tot aan een bloemenkrans. Je hebt voor de recepten best wat paardenbloemen nodig om voldoende in handen te hebben voor het gerecht of het eindproduct. Daarnaast zijn er nog best wat ingrediënten die toegevoegd moeten worden, deze vind je niet snel in je voorraadkast of in een lokale supermarkt. Voor bramenbladeren, loogkristallen, candelillawas of zinkoxide moet je naar een natuur- of speciaalwinkel. Daarnaast is het wel seizoen afhankelijke bloem, in de winter ga je deze niet vinden. Daarnaast blijkt uit ervaring dat je de ene dag een mooi veld vol met paardenbloemen hebt en de dag daarna de bloem of een andere status heeft waardoor je hem niet meer kan gebruiken waarvoor je wilde of ze zijn weggemaaid door een grasmaaier.
IJsthee
Een ijsthee met paardenbloemen en paardenbloemensiroop is iets dat je een keer gedronken moet hebben. Het is een goede dorstlesser voor tijdens het warme weer. De blaadjes kleuren mooi in de ijsthee. Je moet wel even kijken waar je de bloemen vandaan haalt of dat je ze goed wast want op sommige velden zie je de honden lopen en weet je niet wat er op de bloemen terecht komt. De ijsthee is volgens het boek ontgiftend en zuiverend en geeft direct een opkikker en energie. Je moet voor de ijsthee een siroop maken waar best veel bloemen ingaan. Maar het eindresultaat is lekker en door de hoeveelheid siroop die je hebt gemaakt kan je deze lekker vaker maken.
Badzout
Het verhaal boven het recept is veelbelovend, een (voeten)badje met badzout en paardenbloemen zorgt voor een zachte en gladde huid en zuivert de huid ook nog eens. Het helpt goed tegen eczeem en werkt ook nog eens ontspannend voor de spieren en gewrichten. Voor het badzout heb je epsom of bitterzout nodig, dit is gelukkig te vinden in de betere winkels die gespecialiseerd zijn in natuurlijke producten. Voor de paardenbloemen moet je even een wandeling maken en je hebt ze bij elkaar. Het voetenbadje voelt lekker aan, lekker op een warme dag of na een lange dag werken. Zelfs kleinere kinderen vinden het ook heerlijk om hun voeten tussen de bloemen te leggen. De huid voelt inderdaad zacht maar of dit perse meer is dan andere voetenbadjes is de vraag. Het ziet er gezellig uit met de bloemen die in het water drijven dus dit werkt zeker ook ontspannend.
Het boek krijgt 3 hartjes. Met Het paardenbloemboek kan je alle kanten op, er staan zoveel verschillende mogelijkheden in. Het boek zal niet bij iedereen in de smaak vallen, je moet wel houden om met bloemen uit de natuur te koken en deze te verwerken in verschillende producten. Daarnaast moet je ook wel even op zoek gaan naar wat paardenbloemen om deze te kunnen gebruiken. Je hebt soms twee handenvol paardenbloemblaadjes nodig, hier heb je toch wel aardig wat paardenbloemen voor nodig. Het moet net het goede seizoen zijn om te starten met dit boek, paardenbloemen groeien niet het hele jaar door. De andere producten die je nodig hebt zijn ook niet heel erg gemakkelijk te verkrijgen. Het is dus een mooi boek voor jezelf of cadeau te geven aan mensen die er van houden, maar als je hier niet van houdt en liever je producten in de supermarkt koopt is dit boek of een leuke uitdaging en inspiratie of helaas toch niets voor jou.
Recensie Het paardenbloemboek – Natasja van der Meer
Het paardenbloemboek
-
Auteur:
Natasja Van Der Meer -
Verschenen:
29 januari 2025 -
Uitgave:
ISBN 9789401444064
Uitgever Terra - Lannoo
192 pagina's -
Uitgever:
Terra - Lannoo -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
De paardenbloem is een van de meest in het oog springende wilde planten. In het voorjaar kleuren soms hele weilanden prachtig geel. Maar het plantje is niet alleen mooi om te zien, het is ook eetbaar, heeft een geneeskrachtige werking en kent talloze andere toepassingen.
Natasja van der Meer verzamelde en creëerde voor Het paardenbloemboek maar liefst zestig recepten met paardenbloemen, voor drankjes, gerechten, schoonheidsproducten en nog veel meer - van pesto en zeep tot koffie en lippenbalsem. Ook laat ze zien hoe je creatief te werk kunt gaan met deze wilde plant die bijna het hele jaar door bloeit.
Nieuwste artikelen
-
Als ik het haar had verteld - Laura Nowlin
-
Zie me - Tahereh Mafi
-
Lentebloemen in Applemore - Rachael Lucas
-
Herinnering Aan Wild Rose Bay - Susanne O'Leary
-
Als hij bij mij was gebleven - Laura Nowlin
Gerelateerde artikelen
-
Ontwerp een eigen koffer en maak kans op een reis via Design My Samsonite!
-
Mijn moeder wil mijn naam niet weten - Christel Jansen
-
Mindy Kaling werkt aan het script van Legally Blonde 3