
Recensie No Halfway Cooks - Jody Franz en Stan Beaujean
Het kookboek No Halfway Cooks is geschreven door Jody Franz en Stan Beaujean. Het kookboek bevat vele recepten van Aziatisch geïnspireerd comfort food. Dit kookduo kan je kennen van hun inmiddels gesloten restaurant Don’s Noodle Shop.
No Halfway Cooks is onderverdeeld in meerdere hoofdstukken zoals Noodle soups, bites, sides, sweets en drinks en tips & tricks. Het kookboek begint met een introductie en voorwoord. Het kookboek voelt als een heel erg persoonlijk kookboek. Er wordt verteld wie de auteurs zijn en hierna volgen er allerlei foto’s van familieleden, een moeder, een opa. Het zijn foto’s uit Indonesië. Na deze mooie introductie volgt er een hoofdstuk met cooking essentials, waarin wordt beschreven wat je het beste in je voorraadkast kan hebben maar er wordt ook besproken welke smaken zorgen voor een goede smaakverhouding. In dit stuk worden er mooie geheimen gedeeld waar je echt iets aan hebt in de keuken.
Er wordt duidelijk vermeld door middel van een kleine tekeningen hoe pittig een gerecht is en of het schaaldieren bevat of sesam. Wanneer je ergens allergisch voor bent, zie je in een oogopslag welk gerecht je wel en niet kan eten. Daarnaast wordt er boven het recept heel duidelijk aangegeven voor hoeveel personen het is en hoelang de bereidingstijd is. In de bereidingstijd hebben ze een speling gegeven van een half uur. Er staat dan bijvoorbeeld dat het tussen de 3.5 en 4 uur duurt voordat het gerecht op tafel staat. Er zitten gerechten bij met een lange maar er zijn ook zeker voldoende recepten met een kortere bereidingstijd. Bij de gerechten met een korte bereidingstijd moet je wel doorwerken om de aangegeven tijd te halen. Soms moet je best wat snijden of frituren waardoor de tijd dan toch wat oploopt. Recepten worden onder verdeeld in stappen waarbij elke stap een eigen ingrediëntenlijst en bereiding heeft. Zo wordt een bowl opgedeeld in de basis, de dressing en de topping. Aan de zijkant van de bladzijde in No Halfway Cooks staat geschreven in welk hoofdstuk je je bevindt en of die pagina een vervolg is van de vorige bladzijde. De pagina’s zijn overzichtelijk ingedeeld en er zijn voldoende alinea’s in een recept waardoor je deze goed stap voor stap kan volgen.
De foto’s in No Halfway Cooks zijn divers, naast de persoonlijke foto’s zie je ook foto’s van de bereiding of het opeten van het gerecht. De gerechten zien er smakelijk uit en hebben lekker veel en frisse kleuren en dit komt mooi uit op de foto’s. Elk gerecht is weer net anders gefotografeerd waardoor de foto’s ook een feestje is om naar te kijken, daarnaast zijn de gerechten vaak mooi opgemaakt en gegarneerd met lente-ui of sesamzaadjes.
Kimchi fried rice, gebakken rijst met kimchi en ei
Het is lastig kiezen tussen alle noodle gerechten, deze springt er wel een beetje tussenuit omdat er niet altijd rijst gebruikt wordt. Dit wordt ook in de introductie van het gerecht verteld. Dit gerecht moest er volgens de schrijvers bij en dat is alleen maar fijn want het smaakt heerlijk. De kimchi had ik kant en klaar gekocht, dit geeft het gerecht echt een heerlijke boost. Iedereen kent waarschijnlijk wel een fried rice maar deze variant is wel echt bijzonder door de prettige smaakexplosie die je krijgt. De smaken passen goed bij elkaar en een gebakken ei erbij zorgt voor een extra zacht tintje. Een partje limoen erbij is ook erg lekker, dit neutraliseert de smaak een beetje. De bereidingswijze staat allemaal weer duidelijk aangegeven waar je mee moet beginnen en welke stap erna volgt. Dit is een prettige manier van recepten lezen en volgen.
Yuzu kokosmakronen
Ik had niet verwacht kokosmakronen tegen te komen in dit kookboek, maar de toevoeging van yuzusap maakt het helemaal passend. Daarnaast had ik ook niet verwacht dat het maken van kokosmakronen zo gemakkelijk was. De foto trekt je aandacht want er is heerlijke chocolade over de kokosmakronen heen gedaan. Bij het lezen kom je er achter dat het enorm simpel is. Je hebt maar een paar ingrediënten nodig die je moet mengen en de oven doet de rest. De heerlijke geur van de kokosmakronen komt je al snel tegemoet. De limoenrasp de makronen heerlijk fris en het yuzusap geeft het dat Aziatische tintje. Met het toevoegen van de chocolade is een tip die gegeven wordt. Je merkt wel dat de chocolade een overheersende smaak kan hebben, dus de helft met en de helft zonder chocolade zou ook een goede optie zijn. Dit is wel een gerecht dat vaker gemaakt zal worden.
het kookboek No Halfway Cooks krijgt 4 hartjes. Het is een kookboek dat je moet hebben als je van de Aziatische keuken houdt. Het past helemaal in deze tijd, er staan recepten in die snel klaar zijn maar ook recepten waarbij je langer in de keuken kunt staan. De verschillende noodle gerechten en bowls geven je echt het ultieme comfort gevoel. Het is een mix van vlees- en vegan gerechte, er staan ook opties bij om het gerecht dan vegan te maken. Je kunt hier zelf ook je creativiteit in kwijt, iets toevoegen of weglaten kan want de basis is gewoon erg goed.
Recensie No Halfway Cooks - Jody Franz en Stan Beaujean
No Halfway Cooks
-
Auteur:
Jody Franz -
Verschenen:
6 maart 2025 -
Uitgave:
ISBN 9789461433343
Uitgever Good Cook
192 pagina's -
Uitgever:
Good Cook -
Genre:
Kookboeken
-
Onze waardering:
-
Members waardering:
(0 stemmen) -
Omschrijving:
Écht goed Aziatisch geïnspireerd comfort food. Wie wordt er niet gelukkig van? In No Halfway Cooks krijg je een kijkje in de keuken van Don’s Noodle Shop, van Jody & Stan. Goed eten is genieten en creëert mooie herinneringen met vrienden en familie. Dat is comfort food op z’n best en daarmee hebben Jody & Stan de gasten van Don’s 4 jaar lang gelukkig gemaakt. Maak kruidige noedelsoep, spicy Aziatische salade, eigengemaakte dumplings en alle iconische gerechten die bij Don’s Noodle Shop op de kaart hebben gestaan. Met stap-voor-stap uitleg van Jody krijg je de cooking essentials onder de knie: van chiliolie, sambals en kimchi tot vegan sriracha mayo. Vervolgens maak je de perfecte noedel- en rijstbowls, en is het in elkaar draaien van rice paper rolls een piece of cake. Geniet van de geurige noedelsoep, In Love with the Coco. Maak indruk op vrienden als ze jouw pork belly buns proeven. Serveer kimchi pannenkoeken of bánh mì met rundvlees als lunch. Maak rijstnoedels met garnalen & inktvis, met edamame on the side en pickles van komkommer & wortel. Sluit af met zoet en proef het drankje cendol en yuzu-makronen als dessert. Doe geen concessies op kwaliteit en maak de maaltijd tot een onvergetelijke herinnering.
Nieuwste artikelen
-
Het luchtcircus - Koen de Boer
-
Het Grote Fantasypuzzelboek - Gareth Moore & Laura Jayne Ayres
-
De bijbel van de Vietnamese keuken - Mai Nguyen
-
Verbroken stilte - Chantal van Mierlo
-
Elmwood - Jeroen van Berckum
Gerelateerde artikelen
-
Recensie: Some kind of wonderful
-
Recensie: Het voedselzandloper kookboek
-
Recensie: Optimisme is dodelijk