19 tv-series gebaseerd op boeken

Jullie wisten natuurlijk al dat er ontzettend veel boeken omgetoverd worden tot films! Maar wisten jullie ook al dat er een heleboel tv-series gebaseerd zijn op boeken? Wat is er nou fijner dan om seizoenen lang te genieten van je favoriete personages? Speciaal voor jou hebben we de bekendste tv-series gebaseerd op boeken op een rijtje gezet.

1. Pretty Little Liars

Sara Shepard schreef de gelijknamige boekenserie waarop de tv-serie Pretty Little Liars is gebaseerd. Het boek heeft een totaal ander einde dan de serie. Daarom zijn de boeken natuurlijk een goede tip om een keertje te lezen als je hebt genoten van de serie. Pretty Little Liars gaat over vier vriendinnen die worden gestalkt door de mysterieuze A. Zij weet allemaal geheimen over de vriendinnen. Hierdoor lijkt A toch wel verdacht veel op hun overleden vriendin Alison.

tv-series gebaseerd op boekenBron: ABC Family

2. Gossip Girl

Gossip Girl is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Cecily von Ziegesar. De serie gaat over een paar (rijke) tieners, die leven in The Upper East Side in New York. Helaas, is de serie in 2012 tot een einde gekomen, maar gelukkig is er een Gossip Girl reboot onderweg. Cecily von Ziegesar schreef ze ook nog de boekenserie De IT Girl. Een spin-off van de Gossip Girl boeken. Helaas is hier geen tv-serie van gemaakt, maar je kan dus altijd nog de boeken lezen. 

tv-series gebaseerd op boekenBron: The CW

3. The Vampire Diaries

The Vampire Diaries begon als boekenserie van L.J Smith en gaat over Elena Gilbert die verliefd wordt op de vampier Stefan Salvatore. Al snel blijkt dat Elena de dubbelganger is van Stefan's ex-vriendin Katherine Pierce en verschijnt ook zijn broer Damon op het toneel. De boeken van L.J. Smith zijn totaal anders dan de tv-serie. In de boeken heeft Elena bijvoorbeeld blond haar en haar beste vriendin Bonny heeft rood haar. 

tv-series gebaseerd op boekenBron: The CW

4. Game of Thrones

De populaire serie Game of Thrones heeft ontzettend veel prijzen gewonnen, maar de serie begon eigenlijk als een boekenserie. In 1996 verscheen namelijk het eerste deel van de Het Lied van IJs en Vuur-serie van George R.R. Martin en hier is de tv-serie op gebaseerd. Game of Thrones speelt zich af in de Zeven Koninkrijken op het westelijke continent Westeros. Hier vechten de machtigste families om de Ijzeren Troon en ondertussen is er een kwaadaardig leger onderweg vanuit het Noorden. 

tv-series gebaseerd op boekenBron: HBO

5. Shadow and Bone

In de Shadow and Bone serie, gebaseerd op de Grisha boeken van Leigh Bardugo, is de wereld in tweeën gesplitst door een enorme barrière van eeuwige duisternis. Hier smullen onnatuurlijke wezens van menselijk vlees. Op een dag ontdekt de jonge soldaat Alina dat ze over een bijzondere kracht beschikt. Deze kracht zou haar land uiteindelijk van de ondergang kunnen redden. Terwijl ze haar krachten onder controle probeert te krijgen, zijn er duistere machten bezig met een complot tegen haar. Misdadigers, dieven, moordenaars en heiligen zijn nu in oorlog en er is meer nodig dan magie om te overleven.

Bron: Netflix

6. The 100

The 100 is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Kass Morgan. Zevenennegentig jaar na de Apocalyps worden er honderd jonge 'criminelen' teruggestuurd naar de Aarde om erachter te komen of het weer bewoonbaar is. Onder hen bevinden zich Clarke, Finn, Bellamy en Octavia. Zij moeten zo snel mogelijk leren omgaan met onvoorspelbare omstandigheden, onbekende roofdieren en het belangrijkste: met elkaar... anders zal het menselijk ras uitsterven!

tv-series gebaseerd op boekenBron: The CW

7. True Blood

De serie True Blood is gebaseerd op de boekenserie van Charlaine Harris. In de serie maken we kennis met de bijzondere Sookie Stackhouse. Zij heeft een hele speciale gave, ze kan namelijk iedereens gedachte horen. Maar niet die van Bill Compton en al snel worden ze verliefd op elkaar. Maar een relatie met een eeuwenoude vampier is nog niet zo makkelijk..

tv-series gebaseerd op boekenBron: HBO

8. The Witcher

The Witcher, gebaseerd op de gelijknamige fantasy boeken, is een episch verhaal over familie en het lot. Geralt of Rivia, een eenzame monsterjager, probeert in een wereld waar de meeste mensen slechter zijn dan beesten, zijn plek te vinden. Het noodlot brengt hem bij een machtige magiër en een jonge prinses die een gevaarlijk geheim met zich meedraagt. De drie zijn aan elkaar overgeleverd om hun weg door het onheilspellende ‘Continent’ te vinden.

Bron: Netflix

9. Under the Dome

Under the Dome is gebaseerd op het gelijknamige boek van Stephen King. In het Nederlands vertaald als Gevangen. De serie Under The Dome gaat over een klein dorpje in Maine, genaamd Chester's Mill, waar de inwoners blijken te leven onder een gigantische koepel. Niemand kan eruit en slechts een kleine groep mensen weet wat er precies aan de hand is.

tv-series gebaseerd op boekenBron: CBS

10. The White Queen

De historische dramaserie The White Queen is gebaseerd op De rozenkoningin van Philippa Gregory. In 1464 wordt Engeland verscheurd door oorlog. Het Huis York en het Huis Lancaster maken allebei aanspraak op de troon van Engeland. Het is een wrede strijd tussen twee takken van dezelfde familie. Drie vrouwen spelen een cruciale rol in deze oorlog: Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort en Anne Neville. Allemaal beschikken ze over heel erg veel ambitie. Ze manipuleren en doen er alles aan om de macht over Engeland in handen te krijgen. Alles hangt af van wie de kroon mag dragen… 

tv-series gebaseerd op boekenBron: BBC

11. The Walking Dead

The Walking Dead is gebaseerd op de stripboekenserie, geschreven door Robert Kirkman, en gaat over een groep mensen die proberen te overleven in een wereld vol met zombies. De serie begint met Sherrif Rick Grimes die wakker wordt in een verlaten ziekenhuis. De wereld blijkt veranderd te zijn en er lopen overal vleesetende zombies rond. Rick besluit meteen op zoek te gaan naar zijn vrouw en zoontje...

tv-series gebaseerd op boekenBron: AMC

12. Dexter

De serie Dexter is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Jeff Lindsay. Dexter is een seriemoordenaar, maar werkt daarnaast ook als bloedspatpatroononderzoeker bij de politie in Miami. Hij gebruikt zijn gruwelijke moorddrang om wraak te nemen op criminelen die ongestraft zijn gebleven. Op een gegeven moment komt hij zwaar onder druk te staan wanneer zijn geheime leven steeds moeilijker te verbergen wordt.

tv-series gebaseerd op boekenBron: Showtime

13. Baantjer

Ja, ja er staat ook een Nederlandse serie in het rijtje. Baantjer is een spannende politieserie, die gebaseerd is op de boeken van Appie Baantjer. In iedere aflevering zien we hoe de Cock en Vledder een nieuwe moord oplossen.

tv-series gebaseerd op boekenBron: RTL

14. Sabrina the Teenage Witch

Back to the 90’s. Sabrina the Teenage Witch begon als stripverhaal dat werd gepubliceerd door Archie Comics. Het stripverhaal werd uiteindelijk een tv-serie en gaat over een tienermeisje die ontdekt dat ze een heks is. Inmiddels zijn ook al de eerste twee seizoenen van de remake Chilling Adventures of Sabrina op Netflix verschenen!

tv-series gebaseerd op boekenBron: CBS

15.  Sex and the City

Sex and The City is gebaseerd op het gelijknamige boek van Candace Bushnell. Sex and the City gaat over vier vriendinnen met een carrière. Ze wonen allemaal in het mooie Manhattan, in New York. De serie is een aantal jaar geleden gestopt, maar gelukkig verschenen er nog twee vervolgfilms: Sex and the City en Sex and the City 2.

tv-series gebaseerd op boekenBron: HBO

16. Jack Ryan

Wanneer CIA analist Jack Ryan (John Krasinski) zijn veilige bureau moet inruilen voor een dodelijk kat-en-muisspelletje dat hem tussen Europa en het Midden-Oosten heen- en weerslingert, moet hij er alles aan doen om een terroristische aanval tegen de V.S. te stoppen. Producenten John Krasinski, Carlton Cuse (Lost), Graham Roland (Fringe) en Michael Bay presenteren het eerste seizoen van Jack Ryan, inclusief vier deleted scenes van de bloedstollende missie waar het allemaal mee begon.

Bron: Universal Pictures

17. Outlander

Outlander is gebaseerd op De reiziger-serie van Diana Gabaldon. Outlander gaat over het leven van Claire Randall, een verpleegster die in 1945, kort na de Tweede Wereldoorlog, op mysterieuze wijze verdwijnt en ontwaakt in het Schotland van 1743. In een onbekende en levensbedreigende wereld moet ze het hoofd boven water zien te houden. Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan Jamie Fraser, een moedige en charmante Schotse strijder, ontstaat er een gepassioneerde affaire.

tv-series gebaseerd op boekenBron: Starz

18. The Leftovers

The Leftovers is gebaseerd op de gelijknamige roman van Tom Perrotta. The Leftovers vindt plaats drie jaar na een wereldwijde gebeurtenis waarbij vele mensen zijn verdwenen, bekend als het Plotse Vertrek. Dit zorgde ervoor dat 140 miljoen mensen verdwenen, dat is 2% van de wereldbevolking. Het verhaal focust zich vooral op het gezin Garvey en hun kennissen in de fictieve stad Mapleton, New York. Kevin Garvey is het hoofd van de plaatselijke politie. Zijn vrouw Laurie sloot zich aan bij een sekte genaamd de Schuldige Overblijvers. Hun zoon Tommy verliet het ouderlijk huis om te gaan studeren en hun dochter Jill is op een verkeerde manier op zoek naar aandacht.

tv-series gebaseerd op boekenBron: HBO

19. Bridgerton

We sluiten dit artikel af met Bridgerton, een serie gebaseerd op de gelijknamige boeken van Julia Quinn. Het eerste seizoen gaat over de oudste dochter van de familie Bridgerton, Daphne. Ze maakt haar debuut op de huwelijksmarkt van Regency London en wil net als haar ouders de ware liefde vinden. Haar vooruitzichten lijken hoopvol. Maar dan begint haar broer potentiële kandidaten uit te sluiten en schrijft de mysterieuze Lady Whitledown in een high society roddelblad negatief over Daphne. Haar zoektocht naar de liefde wordt er niet makkelijker op als ze de rebelse, eeuwige vrijgezel Duke of Hastings leert kennen. Allebei houden ze vol dat ze elkaar niet leuk vinden, maar hun aantrekkingskracht is ongekend. Ze raken verwikkeld in een innerlijk gevecht waarbij ze moeten kiezen tussen wat ze echt willen en wat juist is om te doen, terwijl ze proberen te voldoen aan de verwachtingen van het aristocratische high society van Regency London. 

Bron: Netflix

Lees ook: Top 10 beste boekverfilmingen voor kinderen

Nieuwste artikelen

  • Schrikkeldag - Inge Spaan

  • Dwaalspoor - Colin Dexter

  • De terugkeer van Rachel Price - Holly Jackson

  • Het hart van een giraf is ongelooflijk groot - Sofia en Amanda Chanfreau

  • Al het blauw van de hemel - Mélissa Da Costa

Gerelateerde artikelen

  • Zo verborgen deze acteurs hun zwangerschap op tv

  • Co-acteurs die elkaar haten

  • Deze Nederlandse acteurs bemachtigden allemaal een rol in Game of Thrones

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • 15 The Vampire Diaries feiten die je waarschijnlijk nog niet wist

Zoek in artikelen