De beste kostuumdrama series ooit

Misschien had jij graag zelf in een andere tijd geboren willen worden? In het verleden of in de toekomst? Helaas is dat niet het geval. Gelukkig zijn er genoeg series die ons mee kunnen nemen naar het verleden. Ze dragen daarin de prachtigste kostuums en nemen je mee naar een totaal andere tijd. Een andere wereld. Bij de één kom je meer te weten over het Engelse koningshuis en bij de ander over piraten of vikingen. Maar welke kostuumdrama series moet je nou echt gezien hebben? Wij hebben de beste van de beste voor je op een rijtje gezet.

Benieuwd welke kostuumdrama series nog lopen en nieuwe afleveringen krijgen? Kijk dan HIER

Bridgerton

Deze serie is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van Julia Quinn over de familie Bridgerton. Het eerste seizoen gaat over Daphne, die een goede man aan de haak moet slaan om mee te trouwen. Om anderen jaloers te maken legt ze het aan met de hertog van Hastings, die vooral met rust gelaten wil worden. Maar geen van beiden rekenden ze op de aantrekkingskracht die tussen hen ontstaat.

Bron: Netflix

The Tudors
De hartstocht waarmee Koning Hendrik VIII probeert Engeland's vooraanstaande positie in de wereld en zijn eigen nalatenschap te verzekeren leidt hem door een keten van zes vrouwen, een onbezonnen oorlog met Frankrijk naar de uiteindelijke plek in de geschiedenis als een van 's werelds meest charismatische, wreedste en vooral menselijkste koningen.

Bron: Sony Pictures Home Entertainment

The Borgias
The Borgias gaat over een pauselijke familie die in de tijd van 1492 tot 1503 aan de macht was in Rome. Via vader en familiehoofd Rodrigo Borgia, ook bekend als paus Alexander VI, probeert de familie niet alleen Rome te veroveren, maar ook omliggende gebeiden als Napels, Florence en Milaan.

Bron: Showtime

Da Vinci’s Demons
Da Vinci's Demons volgt het verhaal van één van 's werelds grootste genieën tijdens zijn turbulente jeugd in Renaissance Florence. Als 25-jarige inwoner ontpopt Da Vinci zich tot kunstenaar, uitvinder, ridder, minnaar, dromer en idealist die niet alleen de toekomst ziet, maar ook kneedt.

Bron: Fox

Gunpowder
Alleen al Kit Harington is een hele goede reden om naar de miniserie Gunpowder te gaan kijken! Hij speelt de hoofdrol (Robert Catesby) in deze heftige serie. Robert Catesby is een katholieke man in een tijd waarin het Protestantse Engeland de katholieken vervolgt. Chief Robert Cecil jaagt op katholieke priesters en executeert ze. In het geheim moeten de katholieken hun religie belijden. Hierbij riskeren ze alles, zelfs hun leven! Geen prettige tijd om in te leven dus voor Catesby. Maar helaas kan je niet kiezen in welke tijd je geboren wordt.

kostuumdrama seriesBron: BBC One

Marie Antoinette
Marie Antoinette is amper 14 jaar oud als ze Oostenrijk verlaat om te trouwen met de kroonprins van Frankrijk. Nu moet ze de regels van het Franse hof leren en geruchten bestrijden die haar reputatie ondermijnen. Marie Antoinette is nog maar een tiener als ze gedwongen wordt te trouwen met de Franse kroonprins.

Bron: BBC

White Queen
Engeland, 1464. Het land is verscheurd door oorlog. Het Huis York en het Huis Lancaster maken allebei aanspraak op de troon. Het is een bittere strijd tussen twee takken van dezelfde familie. Drie vrouwen spelen een cruciale rol in deze oorlog: Elizabeth Woodville, Margaret Beaufort en Anne Neville. Moeders, echtgenoten en dochters. Alle drie beschikken ze over tomeloze ambitie. Ze manipuleren en gaan over lijken om de macht in handen te krijgen. Alles hangt af van wie de kroon mag dragen… The White Queen is een meeslepende en spannende serie over een van de meest turbulente periodes uit de Britse geschiedenis. Een verhaal over lust en liefde, verraad en misleiding, moed en moord…

Bron: Dutch Filmworks

Another Period
Another Period is even iets minder zwaar dan de voorgaande kostuumdrama series. Het draait hier vooral om de humor! In de serie volgen we de avonturen van de Bellacourts in Newport. Ze hebben ontzettend veel geld en weten van gekkigheid eigenlijk niet meer wat ze ermee moeten doen. De zussen Lilian en Beatrice maken zich vooral druk om hun uiterlijk, welke feestjes populair zijn en hoe ze beroemd kunnen worden. Maar dat gaat zeker niet heel erg makkelijk in 1902.

kostuumdrama seriesBron: Comedy Central

Victoria
Victoria is op een nog jongere leeftijd tot koningin gekroond dan Elizabeth uit de serie The Crown. Op haar 18de is het al zover en moet ze regeren over Engeland. Ze bouwt een innige vriendschap met haar mentor, Lord Melbourne, op tijdens haar eerste jaren op de troon. Langzaam wordt ze verliefd op Lord Melbourn, maar ze realiseert zich al snel dat het eigenlijk een onmogelijke liefde is. Pas wanneer ze Prins Albert ontmoet, valt ze langzaam maar zeker voor de charmes van een andere man… Victoria is een adembenemende serie die het kijken zeker waard is. Lees HIER onze recensie van het eerste seizoen van Victoria. 

kostuumdrama seriesBron: Dutch Filmworks

The Spanish Princess
The Spanish Princess is de levendige en boeiende hervertelling van het verhaal van Catherina van Aragon, dat altijd wordt overschaduwd door haar beruchte huwelijk met koning Hendrik VIII. Sometimes violent historical drama has relevance to present.

Bron: Starz

Becoming Elizabeth
Becoming Elizabeth gaat over de jeugdjaren van deze latere iconische koningin van Engeland. De jonge wees Elizabeth Tudor raakt door het overlijden van Hendrik VIII verwikkeld in de gevaarlijke intriges van het Engelse hof. Moody Queen Elizabeth I melodrama; violence and nudity.

Bron: Starz

Sisi
De 19e eeuw. Wanneer Elisabeth van Oostenrijk, ook wel Sisi genoemd, keizer Franz Joseph leert kennen, is dat het begin van een roerige liefdesgeschiedenis. De eigenzinnige Sisi en de jonge Franz Joseph voelen zich onweerstaanbaar tot elkaar aangetrokken, maar hun leven gaat niet over rozen. 

Bron: RTL+

Vikings
Vikings gaat vooral over de viking Ragnar, die maar al te graag de Vikings wil aanvoeren. Hij wilt samen met zijn ambitieuze broer Rollo en zijn trouwe vrouw Lagertha zijn voorbestemde rol als ontdekker en veroveraar vervullen. Maar terwijl Ragnar brutale rooftochten in verre rijken aan de andere kant van de oceaan leidt, beramen gevaarlijke verraders in zijn Noorse vaderland een complot tegen hem. Dus ben jij op zoek naar avontuur, maar houd je ook van kostuums? Dan is de serie Vikings ideaal voor jou!

Kostuumdrama seriesBron: World 2000 Entertainment

Downton Abbey
Het verhaal speelt zich af in Engeland, tijdens de jaren net voor de Eerste Wereldoorlog, en schildert het portret van een complexe gemeenschap. Hoewel het landgoed al vele generaties de thuishaven is van de adellijke Crawleys, is het immers ook de plek waar de bedienden - binnen een strikte hiërarchie - hun leven doorbrengen, met al hun grote dromen en kleine kantjes. Ook hun motieven blijken erg uiteenlopend. Terwijl sommigen de familie en levensstijl van Downton hondstrouw zijn, beschouwen anderen het landgoed als een tussenstadium naar een andere, betere betrekking of als een plaats waar je liefde of avontuur kunt vinden. Het enige verschil is dat zij zowat alle familiegeheimen kennen, terwijl de familie nauwelijks weet wat hen beroert. Ondanks de vaak heftige gevoelens die onder de oppervlakte borrelen, biedt Downton iedereen houvast. Het is een serene, rustgevende plaats waar ieder zijn plek heeft en kent. Een plaats die er, zo lijkt het althans, altijd zal zijn. Wat familie noch personeel echter beseffen, is dat de wolken van het conflict dat alles op zijn kop zal zetten, zich al boven hun hoofden aan het samenpakken zijn... Downton Abbey bestaat uit zeven seizoen en twee films! 

Bron: Universal Pictures

Black Sails
In Black Sails draait het vooral om de piraten! New Providence Island is een plek zonder wetten, bestuurd door de meest beruchte piratenkapiteinen uit de geschiedenis, Kapitein Flint. Maar dan keert de Britse marine terug om hun land weer te veroveren en daardoor ontstaat een heftge strijd. Flint en zijn bemanning geven zichzelf natuurlijk niet zomaar gewonnen! Samen met bondgenoot Eleanor Guthrie, dochter van het lokale hoofd, bedenkt Flint een plan om de Britse aanval te dwarsbomen. Dit is het begin van een levensgevaarlijke schattenjacht. Op hetzelfde moment wordt de jonge matroos John Silver aangenomen als nieuw bemanningslid van Flint, maar hij blijkt een brutale vlerk te zijn die voortdurend het gezag van zijn kapitein ondermijnt.

kostuumdrama seriesBron: Quaker Moving Pictures

Pride and Prejudice (1995)
De komst van de jonge aristocraat Darcy veroorzaakt grote opschudding in het gezin Bennet, met vijf dochters in de huwbare leeftijd. Vooral Mrs. Bennet is ervan overtuigd dat een van haar dochters het hart van de rijke vrijgezel zal weten te veroveren. De intelligente en ironische Elizabeth lijkt de uitverkorene. Maar Elizabeth laat zich leiden door haar vooroordeel naar aanleiding van de roddels die in de kleine gemeenschap de ronde doen en wijst hem af. De trots van beide jonge mensen zorgt voor vele onderlinge misverstanden. Maar er zijn nog meer potentiele huwelijkskandidaten die hun opwachting maken. De geestelijke Mr. Collins, die na de dood van Mr. Bennet alles zal erven, en de legerofficier Wickham. Dit alles veroorzaakt grote opwinding bij vooral Mrs. Bennet, die het beste voor heeft met haar dochters. Bingley en de oudste dochter Jane worden verliefd, maar tot haar grote verdriet vertrekt hij naar Londen en laat niets meer van zich horen. Tussen Eliabeth en Darcy stapelen de misverstanden zich op en Wickham blijkt niet de gentleman te zijn die hij op het eerste gezicht leek. Elizabeth hoort veel goeds over Darcy, zodat ze haar mening wel moet herzien, Want dankzij Darcy blijft haar jongere zusje Lydia een grote schande bespaard. Tijdens een bezoek van Bingley en Darcy aan de Bennets kunnen heel wat misverstanden uit de wereld worden geholpen

Bron: Universal Pictures

The Last Kingdom
De held Uhtred is geboren als de zoon van een Saksische edelman en gevangen genomen en groot gebracht door de Noormannen. Zijn loyaliteit wordt op de proef gesteld als hij wordt gedwongen om te kiezen voor zijn geboorteland of zijn opvoeders. Wat is hij; Saksisch of Noorman? Uhtred gaat op een missie om zijn geboorterecht te claimen, hiervoor moet hij een gevaarlijk pad bewandelen tussen beide partijen als hij een rol wil spelen in het ontstaan van een nieuwe natie en uiteindelijk zijn land te heroveren. Deze serie is gemaakt door dezelfde makers als Downton Abbey, dat moet natuurlijk wel een goede serie zijn!

Kostuumdrama seriesBron: BBC Two

Anne with an E
Anne with an E is een serie die gaat over Anne, met een e dus. Anne is een weesmeisje dat na in vele opvangtehuizen gewoond te hebben eindelijk wordt geadopteerd door een familie in Green Gables, Canada. Deze familie bestaat uit broer en zus Matthew en Marilla Cuthbert. Echter, hebben zij gevraagd om een jongen die hen kan mee helpen op het land maar zij krijgen een meisje. Anne is naast een meisje ook nog eens heel bijzonder. Zij is erg wijs en praat ook wijs, dit wordt niet door iedereen in het dorp gewaardeerd.

Bron: Netflix

The Great
Catharina de Grote woont in de 18e eeuw op het plattenland van Rusland. Ze wordt gedwongen om te kiezen tussen haar eigen persoonlijke geluk en de toekomst van Rusland wanneer ze met een keizer trouwt.

Bron: Hulu

Reign
We sluiten dit artikel met de beste huidige kostuumdrama series af met Reign. Dit is een adembenemende serie over het Schotse koningshuis. Mary Stuart wordt al tot koningin van Schotland gekroond als ze nog maar heel klein is. Er wordt voor haar een huwelijk geregeld met de France prins Francis. Zij zal met hem moeten trouwen om haar troon en volk te redden van Engeland. Ondertussen komen er allemaal moeilijkheden op haar pad: een buitenechtelijke halfbroer Sebastian (Bash), een koning die krankzinnig wordt, een listige koningin en de profeet Nostradamus die een verwoestende voorspelling maakt. Reign is een heerlijke romantische serie!

Kostuumdrama seriesBron: The CW

Wat zijn jouw favoriete kostuumdrama series ooit?

Lees ook: De beste romantische kostuumfilms

Nieuwste artikelen

  • Geef je op voor de Chicklit.nl leesclub met Six More Months of June

  • Campinggasten – Liz Ouwens

  • Escape from a game 1: Het geheim van spookeiland - Dustin Brady

  • Liefde in het spel - Elena Armas

  • Voor altijd regen - Meke Levenga

Gerelateerde artikelen

  • Mijn bijzonder rare week met Tess

  • Meningen over goede films die je boos kunnen maken

  • De slechtste boek verfilmingen

Zoek in artikelen