De beste Netflix Orginal documentaires

Op Netflix zijn naast alle films en series ook een aantal serieuze Netflix Original documentaires te vinden die je niet wilt missen. Deze documentaires schijnen licht op hele belangrijke maatschappelijke onderwerpen. Wij hebben voor jullie uitgezocht welke Netflix Original documentaires de hoogste scores halen bij de critici en het publiek en deze voor jullie op een rijtje gezet.

In dit artikel hebben wij alleen Netflix Original documentaires opgenomen die in Nederland beschikbaar zijn op de streamingsdienst. 

Virunga

Het Virunga National Park lijdt onder de politieke turbulentie in Oost-Congo. Terwijl de burgeroorlogen elkaar in een snel tempo opvolgen, lijden zowel mens als dier onder de excessen van het vele stropen en het kappen van de bossen. In Virunga besluit een dappere groep rangers hun leven te wagen om het kostbare nationale park van Afrika en de bedreigde gorilla's die er leven te redden. 

De beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Strong Island

Strong Island is een documentaire over de moord op de broer van de filmmaker Yance Ford; William Ford Jr. Hij wordt op 7 april 1992 vermoord door Mark Reilly, een blanke 19-jarige monteur. William Ford Jr. was ongewapend, maar wordt toch aangemerkt als hoofdverdachte, ondanks het feit dat hij zelf vermoord werd. In Strong Island onderzoekt Yance Ford de moord op zijn broer (ingegeven door racisme), de vrijspraak van de moordenaar en de reactie daarop van zijn familie.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Shirkers

In 1992 maakten Sandi Tan en haar vrienden, Sophie en Jasmine, een eigenzinnige film in Singapore. Dit deden ze met de hulp van hun Amerikaanse mentor Georges Cardona. Sandi Tan schreef zelf het script en speelde de hoofdrol in de film. Nadat het filmen was afgerond, verdween Geroges Cardona met al het beeldmateriaal. Nu, 25 jaar later, krijgt Sandi Tan (schrijfster in L.A.) de gestolen beelden weer in handen en besluit terug te keren naar het land waar ze is opgegroeid.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Mercury 13 

Mercury 13 vertelt het verhaal van de vrouwen die in 1961 werden getest voor de ruimtevaart. In 1958 begon het ruimtevaartprogramma van de NASA, genaamd 'Project Mercury'. Er werden 7 mannen (militaire testpiloten) uitgekozen om af te reizen naar de ruimte. Zij werden bekend als The Mercury 7. Maar wat bijna niemand weet is dat er ook veel vrouwen zijn gescreend. Dertien van hen presteerden in sommige gevallen zelfs beter dan de 7 uitgekozen mannen. Helaas waren ze van het verkeerde geslacht en mochten zij niet mee op de reis naar de ruimte. Ze werden The Mercury 13 genoemd.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

13th

13th is een documentaire over de geschiedenis van het racisme in de Verenigde Staten en de criminalisering van de Afro-Amerikanen. De regisseur constateert een patroon van angst en verdeeldheid. Hiervoor interviewt zij activisten, politici en historici. Dit combineert zij met archiefbeelden. De titel van de documentaire verwijst naar het dertiende amendement van de grondwet van de Verenigde Staten. In dit amendement worden slavernij en onvrijwillige arbeid per wet verboden.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Chasing Coral

Duikers, wetenschappers en fotografen over de hele wereld starten een grootschalige onderwatercampagne om de verdwijning van de koraalriffen vast te leggen. Samen willen zij bewijs verzamelen over hoe de adembenemende koraalriffen worden verwoest door de klimaatverandering.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

The death and life of Marsha P. Johnson 

Marsha P. Johnson was een zelfbenoemde straatkoningin in de 'gay ghetto' van New York. Samen met de transseksuele Sylvia richtte zij een trans-activistische groep op in Greenwich Village; de S.T.A.R. (Transvestites Action Revolutionaries). Onder mysterieuze omstandigheden werd het lichaam van Marsha in 1992 in de Hudson River gevonden. Op dat moment bestempelde de NYPD haar dood als een zelfmoord. De vrienden van Marsha hebben deze bewering echter nooit gelooft. In The death and life of Marsha P. Johnson bestrijdt activiste Victoria Cruz het geweld tegen vrouwelijke transgenders en onderzoekt de verdachte dood van haar vriendin Marsha.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Into the Inferno

Met improsante beelden van uitbarstingen en lavastromen toont regisseur Werner Herzog ons de brute kracht van vulkanen en hun betekenis voor inheemse spiritualiteit. Samen met vulkanoloog Clive Oppenheimer is hij de wereld over gereisd om de meest bijzondere vulkanen in onder andere Indonesië, Ethiopië, IJsland en Noord-Korea te onderzoeken.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

They'll Love Me When I'm Dead​

In They'll Love Me When I'm Dead wordt het verhaal van regisseur Orson Welles aan het einde van zijn carrière verteld. Zijn film, Citizen Kane, was ontzettend populair en hij werd zelfs de 'Wonder Boy' genoemd. Maar aan het einde van zijn carrière was hij een artiest in ballingschap wiens geluk op was. De film The Other Side of Wind moest zijn comeback in Hollywood worden. Hij was er maar liefst 6 jaar mee bezig, maar helaas stierf hij voordat hij de film kon afmaken. In deze documentaire bespreken acteurs, crewleden en andere betrokkenen de totstandkoming van The Other Side of the Wind.

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Barry

In Barry volgen we de twintigjarige Barack Obama, toen bekend als Barry. In 1981 komt hij aan in New York City om daar te gaan studeren aan de universiteit. In de eerste nacht komt hij meteen in aanraking met de politie en de cultuurverschillen blijken groot. Al snel begint hij te daten met een blanke vrouw, die hij leert kennen bij de studie politicologie op de Columbia University. Te midden van rassengeschillen en cultuurverschillen moet de jonge student Barack Obama in New York zijn eigen identiteit zien te vinden. 

beste Netflix Orginal documentairesBron: Netflix

Welke Netflix Original documentaire ga jij kijken?

Lees ook: Documentaires waar iedereen over zou moeten praten

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • De leukste vrouwen series op Netflix

  • Pikante films op Netflix

  • Dit kunnen we verwachten van 365 dni 2

  • Once Upon A Time seizoen 7 komt niet op Netflix

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen