Netflix hits en de bijbehorende boeken

Netflix maakt heel veel series en de een is nog succesvoller dan de ander. Er bestaan natuurlijk Originals die door Netflix verzonnen zijn, maar vaak komt het verhaal toch wel ergens vandaan. Zo wist je waarschijnlijk wel dat Bridgerton gebaseerd is op een razend populaire boekenreeks, geschreven door Julia Quinn, maar er zijn meer populaire series die op boekenreeksen gebaseerd zijn. Soms kijk je een serie en denk je: wauw, ik wilde dat hier een boek van was: soms is dat ook zo! In dit artikel lees je op welke boeken(reeksen) je favoriete Netflix series gebaseerd zijn.

1. Bridgerton

Bron: Netflix

Bridgerton is een razend populaire serie van Netflix. Waarschijnlijk wist je het van deze serie al, maar Bridgerton is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Julia Quinn. Het verhaal gaat over de 8 kinderen Bridgerton, die één voor één op zoek gaan naar de liefde. Het eerste boek gaat over Daphne, de oudste dochter uit het gezin, die op zoek gaat naar een goede kandidaat om mee te trouwen. Vanaf deel 2 gaan de boeken op alfabetische volgorde èn op volgorde van oud naar jong: de Bridgertons zijn namelijk op volgorde van het alfabet genoemd. Na Daphne gaat het dus alsvolgt: Anthony, Benedict, Colin, Eloise, Francesca, Hiacynth en Gregory. Er is nog maar één seizoen van Bridgerton op Netflix, maar gelukkig wordt er aan het tweede seizoen gewerkt. Laten we hopen dat alle kinderen uit het gezin hun eigen seizoen krijgen in deze heerlijke serie!

De boeken van Julia Quinn heten alsvolgt:

1. De ongetrouwde hertog

2. De verliefde graaf

3. Een vorstelijk aanbod

4. Een nobel streven

5. De hand van de gravin

6. Een royale vergissing

7. De edele opdracht

8. Een man van stand

 

2. Shadow and Bone

Bron: Netflix

Het verhaal gaat over Alina, die opgroeit in het fictieve Ravka, een land (gebaseerd op Rusland) wat afgezonderd is van de rest van de wereld door een dikke laag mist. Om handel te bedrijven moet door de mist gereisd worden, maar dit is heel gevaarlijk. In de mist wonen namelijk de Volcra: levensgevaarlijke wezens die voorbijgaande schepen aanvallen en de bemanning vermoorden. Om haar beste vriend te redden doet Alina alles, waarna blijkt dat ze Grisha krachten heeft: ze kan licht oproepen. Natuurlijk zijn er mensen die hier gebruik van willen maken, maar Alina weet weinig over haar krachten en weet niet wie ze kan vertrouwen.

Shadow and Bone is gebaseerd op de Grisha-reeks van Leigh Bardugo. De trilogie bestaat uit de volgende titels:

1. Schim en Schaduw

2. Dreiging en Duisternis

3. Val en Verlossing

En nog losse boeken in dezelfde wereld als de Grisha-reeks:

4. List & Leugens (De Kraaien 1)

5. Kraai & Koninkrijk (De Kraaien 2)

 

3. You

Bron: Warner Bros Studios

Joe Goldberg is ontzettend gepassioneerd. Als hij iets wil, dan gaat hij daarvoor. Het enige probleem is dat Joe geen filter heeft en niet weet wanneer hij moet stoppen. Hij begint zich obsessief bezig te houden met de jongevrouw waar hij een oogje op heeft. Alles gaat van kwaad tot erger en binnen de kortste keren is Joe een heuse stalker. Hij ziet het zelf echter als liefde en zal alles doen om zijn liefde te bewijzen - en dan bedoelen we ook echt alles...

Caroline Kepnes heeft 2 boeken geschreven over Joe Goldberg en zijn obessie(s), namelijk:

1. You

2. You - Verborgen Verleden

Helaas is het derde deel nog niet vertaald naar het Nederlands, maar You Love Me wordt hopelijk snel in onze taal beschikbaar!

 

4. Outlander

Bron: Starz, HBO

Claire Randall is een verpleegster die leeft in 1945 en daar gelukkig getrouwd is. Zonder te weten hoe en waarom, wordt ze ineens wakker in Schotland in het jaar 1743. Zoals gebruikelijk in die tijd wordt Claire uitgehuwelijkt aan een heel knappe strijder, en heeft zij daar niets over te zeggen. Maar hoe kies je tussen twee mannen als je de één niet kan zien omdat hij in een ander tijdperk leeft, terwijl de ander recht voor je neus staat, maar je eigenlijk al een echtgenoot hebt in de twintigste eeuw?

De Reiziger-serie is geschreven door Diana Gabaldon. De reeks bestaat uit een proloog, 9 boeken (waarvan er twee gesplitst zijn) en een losstaand boek:

0. De Oorsprong

1. De reiziger

2. Terugkeer naar Inverness

3. De verre kust

4. Het vuur van de herfst

5. Het vlammende kruis

6. Sneeuw en as

7. Een echo in de tijd

8. Met het bloed van mijn hart, deel 1

Met het bloed van mijn hart, deel 2

9. Vertel het de bijen, deel 1

Vertel het de bijen, deel 2

Losstaand boek: Zeven stenen

 

5. The Witcher

Bron: Netflix

The Witcher kun je kennen als een Netflix serie, maar ook van de gelijknamige games. Beide zijn gebaseerd op de boeken van Andrzej Sapkowski. Het verhaal gaat over een Hekser genaamd Geralt van Rivia, die de mensheid beschermd van monsters. Heksers zijn zonderlingen die geld krijgen voor het verdrijven of vermoorden van monsters, maar ondanks dat ze erg goed van pas komen, worden Heksers niet bepaald met open armen ontvangen. Er zijn nog maar weinig van zijn soort over, waardoor Geralt het extra druk heeft!

Andrzej Sapkowski heeft de volgende boeken van The Witcher geschreven:

1. De Laatste Wens

2. Het Zwaard der Voorzienigheid

3. Het Bloed van de Elfen

4. De Jaren van Verachting

5. De Vuurdoop

6. De Zwaluwentoren

7. De Vrouwe van het Meer

8. Het Seizoen van Stormen

 

6. Virgin River

Bron: Netflix

In Virgin River leren we Mel kennen, een verloskundige die naar het kleine stadje Virgin River verhuisd om haar pijnlijke verleden achter zich te laten. Dat is een flinke aanpassing voor het stadsmens! Gelukkig went Mel langzaamaan aan haar nieuwe omgeving en de mensen om haar heen. Vooral aan de knappe en behulpzame eigenaar van het restaurant in het dorp, Jack. 

Virgin River is zeker de langste boekenreeks uit dit lijstje die verfilmd wordt door Netflix. De teller van de boeken uit de gelijknamige serie van Robyn Carr staat namelijk op 21!

1. Thuis in Virgin River

2. Welkom in Virgin River

3. Weerzien in Virgin River

4. Winter in Virgin River

5. Een nieuwe horizon

6. Met de stroom mee 

7. Na de storm

8. Een onverwacht kerstcadeau

9. Onbekende bestemming

10. Met nieuw vertrouwen

11. Een plek in de zon

12. Kus om middernacht

13. Dromen van vrijheid

14. Uit de schaduw 

15. Tijd van belofte

16. Sneeuw in Virgin River

17. In de luwte

18. De weg vooruit

19. Rijke oogst

20. Een Kerstmis naar haar hart

21. Terug naar Virgin River

 

7. The Last Kingdom

Bron: Netflix

The Last Kingdom speelt zich af in de negende eeuw in het Verenigd Koninkrijk, wat belaagd wordt door de Denen. Deze fictieve serie is voor een groot deel gebaseerd op historische gebeurtenissen. Uhtred is ontvoerd door de Denen en opgevoed als heiden, maar eigenlijk is hij de zoon van een edelman uit Saksen. Wanneer Uhtred vrijkomt, gebruikt hij de kennis die hij inmiddels van de Denen heeft om tegen hen te vechten.

The Last Kingdom is gebaseerd op The Saxon Stories van Bernard Cornwell. Deze reeks bestaat uit de volgende boeken: 

1. Het Laatste Koninkrijk

2. De witte ruiter 

3. The Lords of the North

4. Sword Song

5. The Burning Land

6. Death of Kings

7. The Pagan Lord

8. The Empty Throne

9. Warriors of the Storm

10. The Flame Bearer

11. War of the Wolf

12. Sword of Kings

13. War Lord

 

8. Shadowhunters

Bron: Netflix

Shadowhunters zijn half mensen, half engelen die op aarde wonen om de mensen te beschermen tegen demonen. Eigenlijk kunnen normale mensen deze Shadowhunters niet zien, maar Clary ziet op haar 15e verjaardag iets wat ze niet kan verklaren wat niemand anders gezien heeft. Dan komt ze er achter dat ze ook een Shadowhunter is. Haar leven verandert hierdoor voor altijd en niets zal ooit meer hetzelfde zijn. Netflix heeft deze serie opgepakt en er drie seizoenen van gemaakt. 

De boeken in deze reeks, die in het Nederlands Kronieken van de Onderwereld heet, zijn geschreven door Cassandra Clare. De boeken zijn alsvolgt:

1. Stad van beenderen

2. Stad van vuur

3. Stad van glas

4. Stad van gevallen engelen

5. Stad van verloren zielen

6. Stad van hemelse vlammen

 

9. Sweet Magnolia's

Bron: Netflix

Sweet Magnolia's gaat over drie vriendinnen uit Zuid Californië die al sinds hun kinderjaren beste vriendinnen zijn. Ze steunen en helpen elkaar in alles, waaronder familiezaken, maar ook hun liefdesleven en problemen met hun werk.

Sweet Magnolia's is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Sherryl Woods. Ze heeft 11 boeken in deze reeks geschreven, namelijk:

 1. De mooiste overwinning
 2. De beste keuze
 3. Haar grootste verlangen
 4. Een feestelijk begin
 5. Totaal van slag
 6. Belofte in de lucht
 7. Een gedurfd plan
 8. Lichtje in het donker
 9. Geloven in liefde
 10. Geluk binnen bereik
 11. Een heerlijk vooruitzicht

 

10. Chesapeake shores

Bron: Borderline Distribution

Abby O'Brien moet voor haar vijfjarige tweeling zorgen en heeft eigenlijk genoeg aan haar hoofd. Maar als haar jongste zusje Jess haar vraagt om hulp, kan Abby geen nee zeggen, hoe graag ze dat ook zou willen. Abby vertrekt naar Chesapeake Shores vanuit New York. In haar geboortestadje komt ze Trace Riley tegen, haar jeugdliefde... 

Ook deze hit-serie is gebaseerd op een boekenreeks van Sherryl Woods. De Chesapeake Shores boeken heten als volgt:

 1. Dromen aan zee
 2. Bloemen voor Bree
 3. Een veilige haven
 4. Kerstmis in Chesapeake shores
 5. Huis aan het water
 6. De maan als getuige
 7. Baken van licht
 8. Een Ierse kerst
 9. Ierse betovering
 10. Haar eigen kerstster
 11. Midwinterbruid
 12. Een gouden match

 

Wist jij dat deze series gebaseerd waren op boeken? En heb jij weleens iets uit deze lijst gelezen?

Bron: Netflix

Lees ook: De langste fantasy boeken series

Nieuwste artikelen

 • Aarde eten - Dolores Reyes

 • Eigenwijze voeten - Irène Storm

 • Zonlicht op Crystal Sands - Holly Martin

 • De 6:20 man - David Baldacci

 • De school van de magische dieren: Top of flop - Margit Auer

Gerelateerde artikelen

 • 10 Netflix tips die je moet weten

 • 10 redenen waarom Regé-Jean Page een lekker ding is

 • Netflix codes

 • De leukste vrouwen series op Netflix

 • Top 12 beste young adult fantasy series

Zoek in artikelen