• onze waardering

Recensie: Het boek van wijsheid RECENSIE

Recensie: Het boek van wijsheid – Arun Gandhi

11 levenslessen van mijn grootvader Mahatma Gandhi

In Het boek van Wijsheid worden de levenslessen van Mahatma Gandhi door zijn kleinzoon Arun Gandhi verteld. Als kind groeide hij op in de ashram van zijn grootvader en werd door hem onderwezen. Mahatma's levenslessen zijn ook nu nog zeer toepasbaar, zijn kleinzoon is erin geslaagd ze te vertalen naar de moderne tijd. Daarnaast is Het boek van wijsheid een portret van Mahatma Gandhi en zijn kleinzoon Arun Gandhi. 

Het levensverhaal van Mahatma Gandhi werd jaren geleden prachtig weergegeven in de film Gandhi en verwierf daarmee bekendheid bij een groot publiek. Er is bijna niemand die zijn geweldloze strijd tegen de Britse onderdrukking in India niet kent. Zijn filosofie: wees zelf de verandering die je in de wereld wilt zien is tot op de dag van vandaag zeer invloedrijk gebleken.

In Het boek van wijsheid beschrijft Mahatma's kleinzoon, die jaren bij hem op de ashram verbleef, de gedachtengang achter deze filosofie en de (andere) levenslessen die zijn grootvader hem meegaf. Op een meeslepende wijze vertelt hij hoe hij als jongen van twaalf de reis van Zuid-Afrika naar India maakte en vervolgens na een lange tocht bij hem aankwam. In 11 hoofdstukken komen 11 levenslessen van Mahatma Gandhi aan de hand van persoonlijke ervaringen van de schrijver aan bod. Open en eerlijk beschrijft Arun Gandhi zijn eigen worsteling en de reactie(s) van zijn opa daarop aan de hand van de levenslessen.

Hoewel de titel enige scepsis oproept klopt deze wel met de inhoud van het boek, de levenslessen getuigen inderdaad van enorme wijsheid. Geniet van alleen-zijn is bijvoorbeeld een hoofdstuk waarin de andere kant van de roem van Gandhi en, meer naar deze tijd getrokken, de social media worden besproken. Hiermee slaagt Arun Gandhi erin de vertaalslag te maken naar de huidige tijdgeest. Het verheerlijken van de persoon Mahatma Gandhi wordt vermeden, de schrijver schetst een beeld van een eenvoudig levende man met een flinke dosis humor, uiteraard los van de andere, welbekendere kant van Gandhi. Het portret dat zo ontstaat is, samen met de levenslessen, erg indrukwekkend en zet aan tot nadenken.

Elk onderdeeltje is belangrijk en noodzakelijk voor het geheel. Net zoals een veertje nodig is om het spinnewiel goed te laten werken, is ieder mens onderdeel van een grotere maatschappij. Niemand is onbelangrijk of vervangbaar. We werken samen als een geheel. (les acht nederigheid is kracht). 

Het boek van wijsheid van Arun Gandhi is een inspirerend verhaal over een persoonlijke geschiedenis dat iedereen zou moeten lezen. De lessen hebben niet aan kracht ingeboet en zijn nog steeds even toepasbaar. Dat maakt het boek van wijsheid tot een aanrader voor ieder die wat stof tot nadenken kan gebruiken. 

 

Recensie: Het boek van wijsheid – Arun Gandhi

Het boek van wijsheid

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Arun Gandhi werd liefdevol opgevoed en opgeleid door zijn grootvader, totdat die in 1948 werd vermoord. Nu is Arun over de hele wereld bekend als activist, spreker en verspreider van het gedachtegoed van Mahatma Gandhi. Hij is de laatste die de intieme, persoonlijke verhalen over deze spirituele icoon kan vertellen.
    Arun Gandhi groeide op in de beroemde ashram van Mahatma Gandhi. De grondlegger van het moderne India, geliefde filosoof en invloedrijke mensenrechtenactivist was voor Arun gewoon zijn opa. Een meester die zijn leerlingen handvaten gaf om een rijk en betekenisvol leven te leiden. Mahatma's adviezen zijn krachtig, tijdloos en praktisch en Arun weet ze naadloos aan te laten sluiten bij de moderne tijd. Sterker nog: in het huidige politieke en maatschappelijke klimaat zijn deze lessen waardevoller dan ooit. Daarnaast is Het boek van wijsheid een portret van Mahatma Gandhi als man, leider en opa. Kleinzoon en grootvader delen persoonlijke verhalen, die tegelijkertijd universeel zijn: over jezelf ontdekken, vriendschap en familie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: War Storm

  • 21 films om je klaar te stomen voor wedding season!

  • Winnaars Oscars 2020

Zoek in artikelen