• onze waardering

Recensie: De stenen engel RECENSIE

Recensie: De stenen engel - David Hewson

Annie Schrijver is tweeëntwintig jaar oud, werkt op de Albert Cuypmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Kort daarna wordt ze, amper nog levend, gevonden op een begraafplaats, vastgebonden aan een stenen engel. Niet ver bij haar vandaan ligt het lijk van een onbekende man. Er blijkt een verband te zijn met een zaak die vier jaar daarvoor Amsterdam op zijn kop zette: de Schone Slaapstermoorden. Pieter Vos wordt op de zaak gezet. In een stad die nog na siddert van een broeierige zomer lopen de spanningen hoog op. Langzaam maar zeker ontrafelt Vos een complot waarin niets is wat het lijkt en iedereen er een geheime agenda op nahoudt…

De stenen engel is het vierde deel in de Amsterdam-serie van David Hewson, en hoofdpersoon Pieter Vos is ook deze keer weer van de partij. Hoewel de boeken een reeks vormen, is De stenen engel ook heel goed los te lezen. Het karakter van Vos heeft al een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt en wordt ook in dit verhaal verder uitgediept. Ook de andere personages zijn goed uitgewerkt en geven het verhaal daarmee extra karakter. Met name de vader van Annie Schrijver, een bloemenkoopman die amper het hoofd boven water kan houden, weet onder je huid te kruipen. Het schetsen van menselijk lijden in al zijn vormen is iets waar auteur David Hewson absoluut meester in is.

Het verhaal heeft vanaf de eerste bladzijde vaart. Als lezer wordt je direct het verhaal ingezogen en erdoor gegrepen. Die spanning weet Hewson tot de laatste bladzijde vast te houden. Door het hele boek is er sprake van een duistere ondertoon, een beklemmend gevoel van naderend onheil. De vlotte schrijfstijl, levendige beschrijvingen en goed uitgewerkte personages dragen bij aan dit gevoel. De vele plotwendingen, losse eindjes, nieuwe ontwikkelingen en doodlopende sporen zorgen ervoor dat je alleen maar vérder wilt lezen, vastbesloten om uiteindelijk te ontdekken hoe de vork nu echt in de steel zit.

David Hewson is een Britse auteur die er een gewoonte van lijkt te maken zijn boeken in allerlei landen te situeren, behalve in zijn thuisland. Voor de boeken in de Amsterdam-serie heeft hij ontzettend veel research verricht, en dat is goed te merken. Zelden werd Amsterdam zo mooi en treffend omschreven. De sfeer van de stad is perfect weergegeven en dat is knap, zeker voor een niet-Nederlander. De eerste drie delen in de reeks werden goed ontvangen en ook dit vierde deel is weer zeer sterk. De stenen engel is voor thrillerfans absoluut een aanrader.

Recensie: De stenen engel - David Hewson

De stenen engel

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het vierde deel in de Amsterdam-serie, waarvan een tv-serie in ontwikkelling is door Warner Bros Nederland

    Annie Schrijver is net tweeëntwintig jaar oud, werkt op de bloemenmarkt en is bij iedereen geliefd. Van de ene op de andere dag is ze echter spoorloos verdwenen. Niet lang daarna wordt ze, amper nog levend, teruggevonden op een begraafplaats, vastgebonden aan een stenen engel en ingesloten door een ring van vuur. In haar lichaam vindt de politie sporen van drugs die een verband leggen met een nooit opgeloste zaak: de Schone Slaapstermoorden. Maar Annie had schijnbaar nog geluk, want niet ver van haar vindplaats wordt een lijk gevonden waarop een verse tatoeage te zien is: Slaap, kindje, slaap.

    Het is zomer in Amsterdam en de straten zijn vol toeristen, muziek en gelach, maar er heerst ook een duistere ondertoon nu er een seriemoordenaar actief lijkt te zijn. De spanningen lopen al snel hoog op en Pieter Vos weet dat hij de dader zo snel mogelijk te pakken moet krijgen om te voorkomen dat de paniek toeslaat…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het Verkeerde Meisje

  • Recensie: Het derde zusje

  • Recensie: De binnenste cirkel

Zoek in artikelen