• onze waardering

Recensie: Summer RECENSIE

Recensie: Summer – Monica Sabolo

Benjamin is een puber als zijn grote zus Summer, tijdens een picknick aan het Meer van Geneve, plotseling verdwijnt. Er volgt een massale zoektocht door zijn ouders, Summers vriendinnen en de politie, maar tevergeefs. Summer is onvindbaar en er is geen spoor van haar achtergebleven. Benjamin begrijpt er niets van, voelt zich in de steek gelaten en kan zijn verdriet over Summers gemis niet goed uiten. Hij verdooft zichzelf met drugs en het leven lijkt aan hem voorbij te glijden. Totdat hij, bijna vijfentwintig jaar later, tot de schokkende ontdekking komt dat niets is zoals het lijkt.

De titel Summer verwijst naar de naam van Benjamins vermiste zus, maar ook naar die zomer, toen hun leven in het teken stond van warme lange dagen aan het water, vriendschappen en zorgeloosheid. Toen niemand nog wist dat alles zou veranderen. De onzekerheid van Benjamin, de relatie tot zijn ouders, de adoratie die hij voelt voor zijn zus en haar vriendinnen, het wordt allemaal haarscherp en beeldend beschreven door Monica Sabolo. Ze vormt speelse, originele zinnen die de aandacht vragen en levendige beelden scheppen. Je hoort het lachen van de jonge, giechelende meisjes en ziet het door de zon beschenen meer met doorzichtige vissen voor je ogen verschijnen.

Het verhaal wordt verteld door Benjamin, die door depressie en drugsgebruik de wereld niet altijd even waarheidsgetrouw en overzichtelijk kan zien. Hij neemt de lezer mee in zijn, soms van het verhaal afdwalende, observaties en dat maakt dat er niet veel tempo in het boek zit. Af en toe krijg je daardoor de neiging door te bladeren. Tegelijkertijd nodigt de schrijfstijl van Sabolo ook uit om de tijd te nemen voor de schoonheid van de zinnen en stil te staan bij de ontwikkeling die Benjamin doormaakt.

In het laatste gedeelte van Summer vindt er opeens een gebeurtenis plaats die het leven van Benjamin, zoals hij het tot dan toe kende, volledig op zijn kop zet. Vanaf dat moment verandert er ook iets in Benjamin zelf en in hoe hij de wereld ziet. Er worden dingen in gang gezet waar je als lezer lang op hebt gewacht en die het verhaal een nieuwe dimensie geven. Eigenlijk had dit gedeelte meer ruimte mogen krijgen in Summer, omdat het hier echt over Benjamin gaat en hoe hij voor het eerst zelf het heft in handen neemt. Dat gun je hem, omdat je tegen die tijd zijn worsteling met het leven hebt meegemaakt en sympathie voor hem hebt opgevat. 

Monica Sabolo heeft met Summer een ontroerend en zorgvuldig boek geschreven, dat het verdient om in alle rust en aandacht gelezen te worden. Ik geef Summer drie welverdiende hartjes.

Recensie: Summer – Monica Sabolo

Summer

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Tijdens een picknick aan het Meer van Genève loopt het negentienjarige meisje Summer weg. Haar lange blonde haren door de groene varens heen zijn het laatste wat haar jongere broer Benjamin van haar heeft gezien. Ze is verdwenen in het bos, of opgeslokt door het donkere water van het meer. Vijfentwintig jaar later wordt Benjamin nog steeds gekweld door deze herinnering. Hij denkt vaak terug aan die tijd en aan de gevolgen ervan voor de relatie van zijn vader en moeder. Het plotselinge gemis van Summer maakte geheimen wakker in het gezin, dat vooral veel waarde hecht aan uiterlijk vertoon. Gaandeweg komen er allerlei leugens aan de oppervlakte. Het resultaat is een schitterende maar pijnlijke analyse van de façades en zelfdeceptie binnen één familie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen