• onze waardering

Het licht van de nacht - Emanuele Altissimo RECENSIE

Recensie: Het licht van de nacht - Emanuele Altissimo 

Het licht van de nacht is een mooie roman over twee broers – Olmo en Diego – die na de dood van hun ouders bij opa Aimé wonen. Diego zit vol met extreme woede en een lading opgekropt verdriet na de dood van zijn ouders. Hij blijft zijn onhaalbare dromen najagen en weet niet van ophouden. Op een zeker moment dreigt hij te ontsporen waardoor opa Aimé hen meeneemt naar de Italiaanse bergen om tot rust te komen. Alleen loopt dit niet zoals verwacht.

Emanuele Altissimo is een Italiaanse schrijver. Het licht van de nacht is zijn debuutroman en werd lovend ontvangen door de Italiaanse pers. Het verhaal is genomineerd voor de meest prestigieuze literaire prijs van Italië, de Premio Strega.

De dramatische gebeurtenissen rondom Diego ontwikkelen zich helaas erg traag. Als lezer is het lastig om op sommige punten geboeid te blijven. Er lijkt geen vooruitgang of verloop te zitten in de verhaallijn waardoor het verhaal soms naar het saaie neigt. De fijne schrijfstijl van Emanuele Altissimo houdt het verhaal leesbaar en interessant. Het boek kent veel dialogen en de schrijver weet deze als geen ander beeldend te beschrijven. De dialogen zijn daarentegen wel vlot beschreven. De spanning en intensiteit tussen met name Olmo en Diego en Diego en Aimé zijn hierdoor goed voelbaar. Als lezer blijft het een groot raadsel waar het verhaal uiteindelijk naar toe gaat. Je blijft benieuwd naar wanneer en óf Diego echt in gaat storten. De schrijver is ook een liefhebber van beeldspraak waardoor het boek pareltjes van uitspraken bevat. De omgeving waarin het verhaal zich afspeelt draagt hier ook goed aan bij. 

Als lezer blijf je je afvragen hoever Olmo’s liefde voor zijn broer gaat. Hij blijft hopen op een goed einde terwijl zijn broer steeds verder wegzakt. Het verhaal ontwikkelt zich jammer genoeg erg traag. Als de verhaallijn iets vlotter zou verlopen en het verhaal hier en daar iets gedetailleerder zou zijn beschreven, had het net iets makkelijker te lezen geweest. 

Kortom, Het licht van de nacht is een mooie roman over broederliefde, rouw en familie. Hoe ver gaat broederliefde? Wanneer is liefde niet meer genoeg? Het verhaal ontwikkelt zich traag, maar door de fijne schrijfstijl blijft het verhaal wel interessant.

Recensie: Het licht van de nacht - Emanuele Altissimo 

Het licht van de nacht

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Na de dood van hun ouders brengen de twee broers Olmo en Diego de zomer met hun grootvader door in de bergen van de Valle d'Aosta. Het is een zomer die hun leven altijd zal tekenen. In de stilte van de bergen en het bos hopen ze rust te vinden, maar in Diego blijven de emoties schreeuwen. Alleen zijn jongere broer, de dertienjarige Olmo, heeft door dat Diego wegglijdt in een universum waar niemand anders kan komen. Hij is vastbesloten zijn broer te helpen, maar hoe ver is Olmo bereid te gaan?

    Het licht van de nacht is een intense, autobiografische roman over broederliefde, rouw, verbondenheid en familie.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen