• onze waardering

Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen RECENSIE

Recensie: Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen

Soep! Ik ben er dol op, al hebben we thuis vaak een discussie of het nu wel of niet een volwaardige maaltijd is. Blader je alleen al door het boek van Rachel Allen dan zie je dat het zeker allebei kan. Je kunt je dan óók afvragen of het nog wel een soep is. In  Soep. Bouillon. Brood. worden de verschillende soepen ingedeeld op jaargetijde. Logisch, want zo staan de lichtere soepen in de hoofdstukken Lente en Zomer en de wat zwaardere soepen in de Herfst en de Winter. Al betekent dat niet dat er geen vullende maaltijdsoepen staan in de hoofdstukken Lente en Zomer.

De basis voor de meeste soepen is uiteraard bouillon. Achter in het boek is daar een apart hoofdstuk aan gewijd. Dat hoofdstuk begint met kippenbouillon. Volgens Rachel Allen het belangrijkste recept uit Soep. Bouillon. Brood. omdat het de bouillon is die verreweg het meeste wordt gebruikt in de recepten uit het boek. Gewoon regelmatig maken dus en invriezen wanneer je hem niet direct nodig hebt. Naast kippenbouillon zijn er natuurlijk ook recepten voor runderbouillon, visbouillon, groentebouillon en de misschien minder gebruikte ramenbouillon en dashi die enkel bestaat uit kombu en bonitovlokken en veel wordt gebruikt in Japanse gerechten.

Wat wij hier thuis ook vaak doen is de maaltijd compleet maken met brood. Dat doet Rachel Allen ook en daarom is in Soep. Bouillon. Brood. een uitgebreid hoofdstuk gewijd aan brood. Van een gewoon witbrood tot walnotenbrood met blauwe kaas, maar ook de bekende broodjes als focaccia, pita en sodabrood. Persoonlijk vind ik het ook leuk om mijn eigen brood te bakken, ik zal dit hoofdstuk dus zeker vaker gebruiken. Een belangrijk onderdeel van eigenlijk alle soepen is wel de manier van presenteren. Een kommetje tomatensoep ziet er plots heel anders uit wanneer gebruik wordt gemaakt van verschillende garnituren en bijgerechten, zoals brood, maar ook pesto, gebakken uitjes, ravioli of gehaktballetjes. Ook daarvoor is een hoofdstuk ingeruimd.

Soep. Bouillon. Brood. begint echter met een opsomming van noodzakelijk kookgerei bij de bereiding van soep en bouillon. Behalve een grote pan en een houten lepel is er niet heel veel nodig, aldus Rachel Allen. Het belangrijkste andere kookgerei dat bij de meeste soepen wordt gebruikt is wel een blender. Nu schreef ik deze recensie op de camping en helaas ontbrak daar dus dat belangrijke hulpmiddel. Ik heb dus wat recepten uitgeprobeerd waar de blender niet echt voor nodig is. Een oven heb ik wél dus het roosteren van paprika voor mijn paprika-basilicumsoep lukte wel. Ook maakte ik de basilicumpesto uit het hoofdstuk 'garnituren en bijgerechten' die ik een dag later ook nog gebruikte voor een eenvoudige pasta. Helaas had ik enkel een mok, dus aan de presentatie ontbrak ook nog wel wat. Mijn basilicum-pesto zakte dan ook weg voordat ik een foto kon maken. Het deed niets af aan de smaak. Soep. Bouillon. Brood. is een heel bruikbaar boek waarvan ik zeker weet dat ik het thuis nog veel vaker zal pakken.

Recensie: Soep. Bouillon. Brood.- Rachel Allen

Soep. Bouillon. Brood.

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Soep als starter van een diner, als hoofdmaaltijd, als opkikker tussendoor: soep is ideaal en lekker voor elke gelegenheid. Verwarmend, energieopwekkend, vullend of juist fris: met soep kun je alle kanten op. Van klassiekers als 'soup au pistou' en 'vichyssoise' tot minder bekende combinaties als soep van geroosterde pastinaak met cannellinibonen, salie en knoflook of een gekoelde komkommersoep met dragon.

    'Soep. Bouillon. Brood.' is ingedeeld op de 4 seizoenen. Ook hoofdstukken als garnituur & bijgerechten - denk aan knoflooksoldaatjes, venkelolie of knapperige boerenkoolchips -, verrassende broodrecepten als begeleider van soep en het zelf maken van de basis, namelijk 13 recepten voor bouillons, ontbreken niet. Bovendien krijg je tips over specifieke ingrediënten, apparatuur en het invriezen van soep en bouillons.

    Ga aan de slag en maak diverse (internationale) soepen als Mediterrane vissoep met rouille, goulashsoep met zoete aardappel en rundvlees of soep met aubergine, harissa en kikkererwten. Serveer daarbij sodabrood, gevuld brood met kaas en walnoot of boekweitscones. Met 'Soep. Bouillon. Brood.' varieer je elke keer weer.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Deze films en series zijn vanaf januari te zien op Netflix

  • Saladebijbel - Welmoed Bezoen

  • Lucifer seizoen 6 komt eraan

Zoek in artikelen