• onze waardering

Vanuit het duister - Eva Björg Aegisdóttir RECENSIE

Recensie: Vanuit het duister - Eva Björg Aegisdóttir

Rechercheur Elma keert na jaren in Reykjavik te hebben gewoond en gewerkt terug naar haar geboortedorp Akranes. Daar stuit ze direct op een ingewikkelde zaak waarbij het lichaam van een vrouw bij de vuurtoren op Akranes wordt gevonden. Maar met de zaak wordt ook een hele reeks geheimen onthuld. Dingen uit het verleden die niet alleen betrekking hebben op de vermoorde vrouw, maar op de hele gemeenschap. Geheimen waarvoor mensen letterlijk over lijken gaan... 

De IJslandse auteur Eva Björg Aegisdóttir maakt met Vanuit het duister haar debuut. Ze won hiermee een Blackbird Award, de prijs voor het beste IJslandse thrillerdebuut van het jaar.

In Vanuit het duister lezen we twee verhaallijnen: een vanuit het heden, waarin de zaak van de vermoorde vrouw onderzocht wordt, en een dat zich afspeelt in de periode van 1989 tot 1992 in Akranes. Door deze flashbacks krijgt het verhaal een diepere laag en wordt er beetje bij beetje meer informatie onthuld. Samen met het verhaal in het heden geeft dit een compleet beeld. 

We lezen voornamelijk vanuit het perspectief van rechercheur Elma, maar zo nu en dan wordt het perspectief afgewisseld met andere personen die van belang zijn in het onderzoek. Hierdoor leer je de bewoners van Akranes steeds een beetje beter kennen. Toch blijft Elma ook nog wat mysterieus. We weten niet alles van haar, maar het is wel een personage waarin je je kunt inleven. Maar goed nieuws voor de liefhebbers van dit boek: het is een eerste deel in de serie, dus we leren Elma ongetwijfeld nog beter kennen!

De schrijfstijl van Eva Björg Aegisdóttir past goed bij het verhaal en de doelgroep, en leest makkelijk weg. Ook de omgeving op IJsland wordt mooi neergezet. Wel was het op het begin wat lastig in het verhaal komen, wat met name komt door de vele personages die worden geïntroduceerd en vanwege de IJslandse namen die niet makkelijk te onthouden zijn. Hoe verder je echter in het verhaal komt, hoe meer verbanden je weet te leggen en hoe beter je iedereen leert kennen. 

De plot zit mooi in elkaar en de auteur weet je met regelmaat op het verkeerde been te zetten. Het lijkt wel alsof alle inwoners van Akranes hun eigen geheim hebben dat van invloed is op de zaak. Vanuit het duister is geen megaspannende thriller, maar wel een waarbij je niet kunt wachten om achter de waarheid te komen. Het zet je aan het puzzelen, aan het denken en dat maakt het spannend. 

Vanuit het duister is een heerlijke IJslandse thriller, die voor liefhebbers van Scandinavische thrillers absoluut niet op het lijstje mag ontbreken. Een prachtig debuut voor Eva Björg Aegisdóttir. 

Recensie: Vanuit het duister - Eva Björg Aegisdóttir

Vanuit het duister

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het lichaam van een vrouw wordt gevonden bij de lokale vuurtoren in Akranes op IJsland. Rechercheur Elma, die na jaren weer terug is in haar geboortedorp, stuit op een ingewikkelde zaak waarbij een reeks duistere geheimen wordt blootgelegd. Zaken uit het verleden die niet alleen op de vermoorde vrouw betrekking hebben, maar op de hele gemeenschap. Geheimen die sommige mensen angstvallig verborgen houden, en waar mensen voor over lijken gaan…

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Ellowyns toren - Cathinca van Sprundel

  • De fantastische Meneer Vos - Roald Dahl 

  • Recensie: Mooie lieve schat

Zoek in artikelen