• onze waardering

De sterren onder onze voeten – David Barclay Moore RECENSIE

Recensie: De sterren onder onze voeten – David Barclay Moore (kop 3)

Lolly, zijn volledige naam is Wallace, is een zwarte jongen van twaalf jaar en hij woont in de wijk Harlem in New York. Het is niet de meest veilige week, zeker niet voor jongeren. Bendes, crews bestrijden elkaar en vanaf ongeveer de leeftijd van Lolly is het niet verstandig je alleen in het grondgebied van een andere crew te begeven, ook niet als je zelf niet bij een bende hoort. Dit is het decor van De sterren onder onze voeten, een jeugdboek dat is geschreven door David Barclay Moore. Hij heeft het boek in 2018 geschreven en het is nu in een Nederlandse vertaling verschenen. Hij vraagt met het boek aandacht voor maatschappelijke thema’s als racisme en discriminatie.

De oudere broer van Lolly, Jermaine, is onlangs om het leven gekomen bij een schietpartij tussen bendes. Zijn moeder en hij proberen hun leven weer op te pakken en het immense verdriet te verwerken, maar dat is – logisch – niet eenvoudig. In de slaapkamer van Lolly staat bijvoorbeeld nog steeds het bed van Jermaine en buiten komt hij op de plekken van Jermaine ook vaak kwam en ontmoet hij de vrienden van Jermaine. Wat het nog moeilijker maakt voor Lolly, is dat de broers vlak voor het overlijden van Jermaine flinke ruzie hadden.

Rond kerst krijgt Lolly twee enorme zakken Lego en hij begint te bouwen. Hij maakt een enorm kasteel. Als het kasteel te groot wordt voor hun eigen huis, krijgt hij toestemming om te gaan bouwen in het magazijn van de naschool. Daar ontstaat uit zijn fantasie een enorme stad. Tijdens het bouwen verzint Lolly verhalen. Het is een manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen en ondertussen ook, onbewust, na te denken over het leven en de toekomst. Het autistische meisje Rose komt ook bouwen. En waar Lolly een fantasiestad neerzet, maakt Rose bestaande gebouwen in New York feilloos na.

De sterren onder onze voeten is een mooi en ontroerend verhaal over een jongen wiens leven in elkaar is gestort. Hij werkt er hard aan zijn leven weer vorm te geven en zijn creativiteit helpt hem daarbij. David Barclay Moore stelt niet alleen maatschappelijke thema’s aan de orde, maar ook universele thema’s als vriendschap, rouw, verlies en keuzes maken. Lolly is niet alleen verdrietig, maar hij is ook boos. Barclay Moore beschrijft de gevoelens van Lolly heel beeldend aan de hand van een steen die hij van binnen voelt. Er wordt aan hem getrokken zich aan te sluiten bij een bende en het is lastig om de goede keuze te maken.

Het boek is een jeugdboek voor kinderen vanaf tien jaar. De schrijfstijl en het woordgebruik maken De sterren onder onze voeten ook absoluut toegankelijk voor deze doelgroep. Het verhaal leest vlot en prettig. Gezien de achterliggende thema’s en het realistische bendegeweld is het boek misschien nog net wat geschikter voor kinderen die wat ouder zijn en al naar de middelbare school gaan.

Het hart van Lego-fans zal bij dit boek wat harder gaan kloppen. Want wie wil er nu niet twee vuilniszakken boordevol steentjes krijgen, en daarna meer, en meer, en meer…? Als je goed kijkt naar de cover, zie je gelijk al dat Lego een rol speelt in het boek.

De sterren onder onze voeten is een absolute aanrader. Het is een actueel verhaal, het is goed geschreven en het zet je aan het denken over de wereld waarin we leven.

Recensie: De sterren onder onze voeten – David Barclay Moore

De sterren onder onze voeten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Een ontroerend verhaal over een jongen die aan zijn gewelddadige realiteit ontsnapt dankzij de kracht van creativiteit… en een flinke berg Lego.

     

     

    De twaalfjarige Lolly woont in de New Yorkse buurt Harlem, een wijk waar geweld tussen bendes aan de orde van de dag is. Ook Lolly’s grote broer is hierbij betrokken. Als hij om het leven komt bij een schietpartij, stort Lolly’s leven in elkaar.

     

     

    Enige tijd later krijgt Lolly twee enorme zakken Lego cadeau en begint hij te bouwen aan een gigantische fantasiestad. Het blijkt een geweldige manier om te ontsnappen aan de harde werkelijkheid. Want het zal niet lang duren voordat Lolly zelf voor de keuze komt te staan: sluit hij zich net als zijn broer aan bij een bende, of lukt het hem om op het rechte pad te blijven?

    ‘De sterren onder onze voeten gaat over het gewicht van de wereld op de schouders van een kind en de creatieve middelen die nodig zijn om die druk te verlichten. Ik heb Lolly in mijn hart gesloten, en jij straks ook.’ – Jason Reynolds

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Chilling Adventures of Sabrina Part 5 zou een Riverdale crossover krijgen

  • Recensie: Jim Button & de stad van de draken

  • Slaves, Raven 4 - Miriam Borgermans

Zoek in artikelen