• onze waardering

Eten! - Sylvia Witteman RECENSIE

Recensie: Eten! - Sylvia Witteman

In Eten! legt Sylvia Witteman de focus op eenvoudige recepten voor beginnende thuiskoks. No nonsense maar duidelijke instructies gekruid met een vleugje humor. Met meer dan 80 toegankelijke recepten uit wel 10 verschillende categorieën geeft ze een mooie basis mee voor elke beginner (of ervaren thuiskok) die weer eens wat nieuws wil uitproberen.

Sylvia Witteman begint in Eten! met een handig hoofdstuk om een beginnende kok op weg te helpen. Ze legt uit hoeveel eten je moet koken, wat je hiervoor nodig hebt (en wat vooral niet) en welke messen en pannen je best aan je collectie toevoegt om vlot aan de slag te kunnen gaan in de keuken. Na deze info begint ze aan het echte werk, de recepten.

De recepten zijn onderverdeeld in 10 verschillende hoofdstukken. Zo heb je de hoofdstukken soep, vlees, vis, groente, pasta, rijst, hartige baksels, de uitheemse keuken, kaas en toetjes. Kortom, voor elk wat wils. Elk recept bestaat uit een intro, een duidelijk uitgeschreven stappenplan in klare taal en een lijst met ingrediënten. Bij sommige recepten staan nog handige tips en tricks die de laatste twijfels wegnemen.

Wat meteen opvalt is dat Eten! geen foto’s van de gerechten bevat. Aan de ene kant kan je hierdoor als kok volledig je fantasie gebruiken in plaats van het resultaat na te bootsen van een foto. Maar aan de andere kant zijn foto’s ook handig om je een beeld te geven bij een onbekend gerecht. Gelukkig is de schrijfstijl van Sylvia Witteman heel beeldend en maakt dat het gemis van de foto’s voor een stuk weer goed.

Krokante aardappels uit de oven en flammkuchen deden bij mij spontaan het water in de mond lopen dus deze recepten besloot ik te testen.

Krokante aardappels uit de oven

Gebakken aardappels is iets wat bij veel mensen in de smaak valt. Het lekkere krokante korstje rond de zachte aardappel zorgt ervoor dat deze met veel smaak gegeten worden. Toch is het niet altijd zo eenvoudig om een krokant korstje te creëren, dit kan best lang duren en vaak zijn niet alle aardappels even krokant.

Dankzij het geweldige recept van Sylvia Witteman blijken krokante aardappels uit de oven, kinderspel te zijn. Door enkele eenvoudige handelingen en het toevoegen van een simpel ingrediënt tover je in een mum van tijd de allerlekkerste aardappels op tafel.

Iedereen in ons gezin was erg onder de indruk van de smaak van deze aardappels dus ik heb dit recept meteen toegevoegd aan onze klassiekers. Wij eten vanaf nu nooit nog andere gebakken aardappels!

Flammkuchen

Flammkuchen is iets dat ik al enkele keren op verplaatsing heb gegeten, maar nog nooit zelf had gemaakt. Ik ging er altijd van uit dat er heel veel werk stak in het maken van het deeg en je er veel tijd voor nodig had. Toen ik het recept voor flammkuchen tegen kwam in Eten! en het uit interesse begon door te lezen, ontdekte ik dat dit helemaal niet zo moeilijk leek te zijn en besloot ik het een kans te geven.

Eens het super eenvoudige deeg klaar was, was het uitrollen, beleggen en afbakken van de flammkuchen kinderspel. De flammkuchen was mooi krokant en had een lekkere, hartige smaak die ons erg beviel. Omdat het deeg zo snel klaar was, en de smaak zo lekker was, is het bijna zonde om kant en klaar deeg te kopen. Wij gaan vanaf nu vanaf nu wat vaker flammkuchen maken, steeds met het lekkere verse deeg uit Eten!

Eten! is duidelijk een van de betere soort kookboeken. Sylvia Witteman gebruikt geen moeilijke termen of handelingen en hierdoor is het boek toegankelijk voor iedereen. Het ontbreken van foto’s kan voor sommigen een belangrijk punt zijn, maar dit hoeft je zeker niet af te schrikken. In dit geval zijn de duidelijke instructies en handige tips het belangrijkst.

Recensie: Eten! - Sylvia Witteman

Eten!

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dichten is net als koken: ‘je pleurt maar wat in de pan / als je koken kan,’ aldus Riekus Waskowksy. Dat is zeer waar. Sylvia Witteman groeide op als gefrustreerde lekkerbek in het culinaire vacuüm van een gezin waar voornamelijk aardappelen, groente en vlees op tafel kwamen. Desondanks, of juist daardoor, ontwikkelde ze een grote liefde voor koken en eten, die nog verder werd aangewakkerd tijdens haar arme studententijd en haar verblijf in diverse buitenlanden.

    In dit nieuwe kookboek legt Witteman op de haar bekende humoristische ‘no nonsense’-manier aan elke beginner uit waar het nu eigenlijk om gaat in de keuken, en vooral: hoe het moet. Begrijpelijk voor iedereen, van de prille student-op-kamers tot de pas gescheiden pensionado die zich opeens in zijn eentje achter het fornuis staat af te vragen: ‘Kóókt dit water?’

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Makers Once Upon A Time komen met een nieuwe serie

  • Chicklit.nl top 6: oktober 2015

  • Recensie: In het oranje ochtendlicht

Zoek in artikelen