• onze waardering

De breekbare draden van magie - V.E. Schwab RECENSIE

Recensie : De breekbare draden van magie – V.E. Schwab

Eindelijk is het zover. Met De breekbare draden van magie gaat V.E. Schwab  na 4 jaar verder met de Kleuren van magie– reeks oftewel de Schemering trilogie. Deze trilogie wordt dus nu uitgebreid met een deel vier.

Victoria Elizabeth Schwab is een Amerikaanse fantasy schrijfster, met een behoorlijke lijst op haar naam. Ze is erg goed in het scheppen van nieuwe werelden en achtergronden voor haar spannende verhalen. 

Ooit waren er vier steden genaamd Londen, in vier verschillende werelden. Het Grijze Londen in Engeland lijkt het meest op ons Londen, maar dan in het verleden, zo rond 1800. Het mooie vredige Rode Londen in het land Arnes, is een soort droomwereld in een rode waas; Wit Londen in Maktahn, lijkt op een horror versie van Frozen en Zwart Londen is een verdoemde wereld. Alleen zeer machtige magiërs, de Antari, kunnen tussen de werelden reizen, door deuren te openen. Kell Maresh de geadopteerde prins van Rood Londen is zo’n Antari. Hij ontmoet Delilah Bard, zij blijkt ook een Antari te zijn, al is zij zich daar eerst niet van bewust. Kwaad of Duisternis uit het Zwarte Londen, dat letterlijk een eigen leven aannam in de vorm van Osaron, liet de Vloed op de 4 werelden los; een golf van vervloekte magie. Zeven jaar terug wisten de helden uit de vorige reeks met persoonlijke opoffering de Vloed te stoppen en Zwart Londen te vernietigen. De balans werd hersteld, magie keert weer terug ook onder het gewone volk en iedereen kan zijn wonden likken en trachten door te gaan met het leven. Nu na zeven jaar dreigt de balans wederom te verschuiven als er in Wit Londen een nieuwe Antari, koningin wordt. De jonge dief Kosika, is op de vlucht als zij per toeval op de dode koning Holland (ooit ook een Antari) stuit en zijn magie overneemt. Net 14 jaar oud slaat ze echter door in de verering van Holland als godheid. Een verering die bloedoffers eist. En in Rood Londen gaat het ook niet best. Koning Rhy Maresh wordt bedreigt door rebellen, aangevoerd door de geheimzinnige Hand. Er zijn al diverse aanslagen op zijn leven gepleegd. Zijn levensgezel Alucard Emery vindt het verstandig alle oude getrouwen bijeen te roepen, met name Lila en Kell. 

De Schemering serie en nu het vervolg De breekbare draden van magie, gaan over de balans van macht en magie tussen de Londens die tegelijkertijd bestaan in de alternatieve werelden en een magisch systeem waarmee bepaalde magiërs, Antari genaamd, tussen de Londens heen en weer kunnen reizen. Zij kunnen de kleuren en de verbindende draden van magie zien en zo de situaties evalueren en op dreigingen inspelen. Tussen de diverse Londen-steden heerst namelijk een bepaalde balans. Als één stad machtiger wordt, zal een andere stad verslappen of geheel ten onder gaan. De sleutel tot herstel van de balans zou wel eens de jonge Tes kunnen zijn. Ze heeft een magische reparatie-shop en ze beschikt over uitzonderlijke krachten.

Het is bijzonder knap om een serie die vier jaar terug geëindigd leek te zijn, weer nieuw leven in te blazen op een manier die nog steeds intrigeert en de lezer blijft vasthouden. Met De breekbare draden van magie doet V.E. Schwab dit moeiteloos. Even de geschiedenis weer up to date maken na vier jaar – maar in het boek laat Schwab er zeven jaar overheen gaan. Wat is er gebeurd zeven jaar terug? Wat gebeurde er tussentijds en hoe staat het er nu voor? V.E. Schwab begint met introductie van de nieuwe personages, maar in terugblik hoofdstukken werkt ze heel de geschiedenis weer bij. Hier heeft ze wel echt het halve boek voor nodig. Het is dan ook een behoorlijk dikke pil van 703 pagina’s! Pas halverwege gaan de levens van de personages bijeen komen of zoals Schwab het stelt : de draden komen bij elkaar. 

Het wil echter niet zeggen dat het eerste deel van De breekbare draden van magie vervelend of saai is. Integendeel, je leest met interesse hoe het de oude personages vergaan is, met  de levens van Lila en Kell natuurlijk voorop. Ze zijn inmiddels een stel en heersen over het kaperschip Nachtspits. In de strijd tegen Osaron is Lila een oog verloren en Kell zijn magie, maar ze hebben een manier gevonden om het te compenseren. Kell heeft er meer moeite mee dan Lila, want hij wil hoe dan ook bewijzen dat hij ook zonder magie nog steeds van waarde kan zijn voor Lila, het schip, het paleis en het Rijk van Arnes, maar ook voor zichzelf. Er is zeker nog magie in Kell, maar hij kan deze alleen gebruiken tegen de prijs van heel veel pijn. Lila is nog steeds de stoere vrouw, maar ze kan niet zonder Kell. Rhy is na de dood van zijn moeder nu koning. Hij is voor de vorm getrouwd met Nadiya Loreni, maar leeft samen met Alucard. Nadiya weet hiervan en heeft er vrede mee. Ze wilde moeder worden en dat is gelukt. Ze heeft Rhy en Alucard een dochter gegeven : Ren. Voor de rest wil ze met rust gelaten worden en zich wijden aan de wetenschap. Ze ziet Alucard als haar vriend, die haar taken als echtgenoot overneemt. Bij zijn volk echter heeft Rhy het niet zo goed voor elkaar. Het volk denkt dat de magie in Rood Londen juist aan het verdwijnen is, omdat de Antari weg zijn en er geen nieuwe Antari meer bijgekomen zijn. Reden voor onrust.

V.E. Schwab weet op een zeer begrijpelijke manier een heel ingewikkeld systeem van werelden te creëren. Ondanks diverse switchen tussen werelden en tussen heden en verleden en de belevenissen van personages, raak je nergens de draad kwijt of vraag je je verward af wat er nu eigenlijk bedoeld wordt. Neen, het is helemaal helder. Ze schrijft bovendien op zo’n beeldende wijze, dat je de diverse situaties en omgevingen helemaal voor je ziet. Ze maakt van haar karakters, mensen van vlees en bloed met emoties waaraan je je als lezer kunt relateren. Ook het magische systeem, omschrijft ze duidelijk. Magie kan niet zomaar gebruikt worden. Magie heeft een prijs en is niet de oplossing voor alle problemen. Je moet weten wat je doet en bereid zijn de prijs te betalen. Magie heeft een kleur en magie heeft een geur en vorm. Draden die mensen en magische hulpmiddelen met elkaar verbinden. Magie kan zelfs een heel eigen leven gaan leiden met een eigen wil.

De limited edition is erg mooi uitgevoerd, maar dat is tegenwoordig de trend. Het gaat wat mij betreft om de inhoud. V.E. Schwab geeft ons met De breekbare draden van magie een spannend en prachtig vervolg op een onvergetelijke serie en ook dit verhaal is wederom 5 hartjes waard. In één woord fantastisch!

Recensie : De breekbare draden van magie - V.E. Schwab
 

Schemering 4 - De breekbare draden van de macht

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Ooit waren er vier werelden, elk pulserend met fantastische kracht en verbonden door één enkele stad: Londen. Totdat de magie te snel groeide en de werelden werden gedwongen hun deuren te verzegelen in een wanhopige poging die van henzelf te beschermen. Magiërs die deze deuren konden openen werden zeldzamer naarmate de tijd verstreek en nu zijn er slechts drie Antari achtergebleven in de volksherinnering: Kell Maresh van Rood Londen, Delilah Bard van Grijs Londen en Holland Vosijk van Wit Londen.

    Maar er is de afgelopen zeven jaar nauwelijks een glimp van hen opgevangen en intussen is er een nieuwe Antari opgestaan in Wit Londen, genaamd Kosika. Ze besteeg de troon tijdens de afwezigheid van Holland en de jonge koningin is bereid alles te doen om haar positie te behouden, maar haar groeiende religieuze vurigheid heeft het potentieel om heel Wit Londen ten val te brengen.

    In Rood Londen wordt koning Rhy Maresh bedreigd door een opkomende rebellie, die vastbesloten is de machtsverhoudingen te corrigeren door de troon volledig met de grond gelijk te maken.

    Te midden van dit gezelschap van oude vrienden en nieuwe vijanden komt een meisje met een ongewoon magisch vermogen in het bezit van een voorwerp dat het lot van alle vier de werelden kan veranderen. Haar naam is Tes, en zij is de enige die deze werelden weer bij elkaar kan brengen – of ze alle vier kan vernietigen.

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • Mythische fietstochten in Europa - Lonely Planet

  • Recensie: Verboden Vruchten

  • De onschuldigen - John Grisham

Zoek in artikelen