• onze waardering

De school voor perfecte bruiden – Aimie K. Runyan RECENSIE

Recensie: De school voor perfecte bruiden – Aimie K. Runyan

In De school voor perfecte bruiden volgen we drie jonge, Duitse vrouwen. Het is de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, eind jaren ’30, de Nazi’s zijn al aan de macht en de sfeer in Duitsland is steeds grimmiger. Na het overlijden van haar moeder stuurt Hanna’s vader haar naar Berlijn om bij haar oom en tante te gaan wonen om daar haar school af te maken. Hanna’s oom en tante zijn ambitieus en willen hogere posities bekleden binnen de Partij. Ze proberen dat via Hanna en willen haar aan een hooggeplaatste SS-officier koppelen. Hanna is hier niet gelukkig mee, maar ze kan niet anders dan zich naar de situatie voegen. Op school ontmoet ze Klara en de twee meisjes sluiten vriendschap. De vriendschap raakt echter al snel bekoeld. Ook Klara’s ouders proberen Klara te koppelen en hebben dezelfde SS-officier op het oog als Hanna’s oom en tante voor Hanna…

Een van Klara’s grootste interesses is mode en ze volgt naailessen bij de Mathilde. Mathilde heeft haar eigen problemen, ze is dochter van een Joodse moeder en een niet-Joodse vader. Haar vader heeft zijn gezin al voor de oorlog verlaten en wil niets meer te maken hebben met zijn ex-vrouw en dochter. Mathilde ontmoet een leuke jongen, ze worden verliefd en besluiten al snel te trouwen. Ondertussen doen ze pogingen om Mathildes moeder het land uit te krijgen. Mathilde denkt zelf veilig te zijn, omdat ze er niet Joods uitziet. Dan is het 9 november, vindt de Kristallnacht plaats en verandert alles. Op de school voor perfecte bruiden, waar zowel Klara en Hanna naartoe gestuurd zijn, vindt een climax plaats.

De school voor perfecte bruiden is geschreven vanuit drie vrouwen die ieder uit een ander milieu afkomstig zijn. Ze zijn alle drie op hun manier slachtoffer van de situatie. Voor Mathilde is dat voor iedereen op voorhand al duidelijk vanwege haar afkomst, maar ook degenen die zich wilden verzetten tegen het Nazi-regime werden al snel slachtoffer van het systeem. Verzet werd niet getolereerd en zeker jonge vrouwen moesten doen wat van ze verwacht werd.

Aimie K. Runyan heeft een indringend verhaal geschreven, waaruit blijkt dat de realiteit vele tinten grijs kent, ook als die realiteit zelf ongenuanceerd is. Runyan laat zien dat het net van de Nazi’s zich langzaam steeds verder sloot. Iedere keer weer een andere maatregel erbij, steeds meer dreiging. De sfeer in het boek is geregeld heel beklemmend, vooral omdat je als lezer weet wat er gebeurd is en dat de dingen bijna niet goed kunnen aflopen. Gelukkig is er een epiloog, die hoop biedt. In deze tijd, waarin zich weer oorlogen aan de rand van Europa afspelen, is dat prettig.

De schrijfstijl van Runyan is prettig. Ze neemt de tijd voor beschrijvingen en om dingen uit te leggen, zonder het verhaal langdradig te maken. De drie hoofdpersonen hebben ieder hun eigen stem terwijl je ze volgt in hun weg naar volwassenheid. Een weg die je niemand op die leeftijd gunt. Runyan heeft een ander boek geschreven over die andere wereldoorlog, Stemmen aan het front, dat evenzeer een aanrader is als De school voor perfecte bruiden.

Recensie: De school voor perfecte bruiden – Aimie K. Runyan

De school voor perfecte bruiden

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Duitsland, 1939. Hanna’s oom en tante zijn ambitieus en koppelen hun nichtje tegen haar zin aan een SS-officier. Om een goede nazibruid te worden, wordt ze naar een ‘bruidsschool’ gestuurd.

    De Joodse Mathilde probeert wanhopig haar ongeboren baby te beschermen. Als Hanna ontdekt dat Mathilde in de buurt van de bruidsschool ondergedoken is, besluit ze haar te helpen. Maar zelfs als het de twee vrouwen lukt om hun geheim te bewaren; wat voor toekomst wacht Tilde en haar kind?

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Dag 47: Tweet je beste grap & win!

  • De rook die dondert - Namwali Serpell

  • Astrid Harrewijn via social media in gesprek met haar fans

Zoek in artikelen