• onze waardering

Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout RECENSIE

Recensie: Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

Rindert Kromhout verplaatst in de historische young adult roman Liefde en dood in de rode stad zijn lezers, net als in zijn eerdere werk De poppenspeler van Lampedusa, naar Italië. In dit geval het Bologna van de tachtiger jaren in de vorige eeuw. Daar krijgt Mahmood (19) het zwaar voor de kiezen met een zwaar betwiste liefde voor de 30 jaar oudere Davide. Alsof dat nog niet genoeg is, verdenkt hij zijn Libische vader van een aanslag.

De auteur roept een spanningsveld op dat ontstaat als twee mensen met een verschillende achtergrond en een generatiekloof hopeloos op elkaar verliefd raken. Het zich willen maar niet kunnen verzetten ertegen, wat de omgeving er ook van mag vinden.

Een begripvolle vriendin wordt mooi ingeweven. Het je moeten neerleggen bij een passie die niet wordt gedeeld.

Liefde en dood in de rode stad is een verhaal waarin de allesovertreffende kracht van de hartstocht wordt uitgeschreven. De superioriteit van het gevoel contra de rede. De beloning van het ene (de binding met Davide) lijkt dichtbij, de overwinning van het andere (herstel van de relatie met de vader) zo ver weg.

Onverwachte dingen veranderen dingen in het leven op slag. Daarvan vloeit een treffende variant uit de pen van Kromhout. Het neerstorten van een passagierstoestel op 27 juni 1980 en het ontploffen van een bom op het station van Bologna 2 augustus van dat jaar zijn gebeurtenissen die in deze roman van grote betekenis blijken.

Liefde en dood in de rode stad laat je proeven van de Italiaanse keuken. In de tekst komen met regelmaat de namen van gerechten voorbij. De auteur stelt de nieuwsgierigheid op de proef, maar biedt aan het eind van de roman de lezer de helpende hand. Hij geeft de recepten vrij van diverse (voor)gerechten en pasta’s waarmee je de proef op de som kunt nemen.

Recensie: Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

Liefde en dood in de rode stad

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Mahmood is negentien in het woelige Bologna van de jaren tachtig. Hij stopt met zijn studie om kok te worden. Op markten en in de keukens van diverse restaurants leert hij het vak in de praktijk. En hij wordt verliefd – op de veel oudere Davide. Kan hun liefde bestaan? Terwijl Mahmood volop in het leven staat en toekomstplannen maakt, slaat het noodlot toe. Een bloedige aanslag zet heel Bologna op zijn kop. Mahmood heeft bange vermoedens over de dader van die aanslag...

     

     

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Populaire boeken die in mei 2022 verschijnen

  • Column van de "eerlijke" recensie: Recensies van de hele serie van A Court of Thorns and Roses

  • Recensie: Slaapconsult: Het droomritme werkboek

Zoek in artikelen