• onze waardering

Bloedlijn - Simone van der Vlugt RECENSIE

Recensie: Bloedlijn - Simone van der Vlugt

Bloedlijn: historische roman brengt 13e eeuw tot leven

Simone van der Vlugt (1966) schrijft met Bloedlijn een historische roman die sterk tot de verbeelding spreekt. Ze verplaatst de lezer naar de tweede helft van de dertiende eeuw. De tijd waarin graaf Willem II vergeefs probeert om West-Friesland aan zich te onderwerpen. De vraag werpt zich op of dat zijn zoon Floris V wel gaat lukken en welke rol zijn bastaardzoon Alard daarin kan spelen. Lukt het om de plek te vinden waar de West-Friezen Willem hebben achter gelaten? Voor Floris het hoogst nastreefbare.

Bloedlijn legt een stuk van de Middeleeuwen bloot waarin we een grafelijke familie op de voet volgen. De tijd waarin meisjes niet meetellen, maar op latere leeftijd toch een machtsfactor van formaat blijken te zijn. Dat eerste is voor ons in deze tijd baarlijke nonsens. 

De buitenechtelijkheid is gemeengoed, het hebben van tig bastaards algemeen geaccepteerd. Willem verwekt een zoon (Alard) bij een brouwster waarbij hij de echte liefde vindt. Die kan je maar moeilijk ten deel vallen als de partner voor je wordt geselecteerd en je op zeer jonge leeftijd moet regeren. Er is geen adolescentie: de jeugd gaat abrupt in volwassenheid over.

De tijd ook waarin  bier de dagelijkse drank is.

Dit familie-epos is geladen met heftige ontwikkelingen, die een achtbaan aan gevoelens met zich mee brengen. Mannen draaien er hun hand niet voor om een iemand een kopje kleiner te maken, maar gevoelloos zijn ze ook weer niet tot in het diepst van hun vezels. Ruwe bolster en blanke pit is hier van toepassing.

Van der Vlugt heeft zich intens verdiept om de mores van deze periode uit de geschiedenis te ontleden. Al uit haar eerdere werken blijkt dat ze over een buitengewoon talent beschikt om deze op aansprekende wijze te verwoorden.

Een verhaal dat je raakt en niet loslaat nadat de laatste bladzijde is omgeslagen. Een boeiende mix van historie en fantasie. Aan het eerste wordt in het nawoord recht gedaan.

Op Facebook en Instagram voert ze de lezer naar plekken die zij eenmalig mocht bezoeken, foto’s en gedetailleerde informatie zijn verrijkend. Naast historische romans die beklijven, schrijft ze jeugdliteratuur en thrillers, waarmee ze ook duizenden lezers over de grens bekoort.  Ze zag haar werk onderscheiden met een veelheid aan prijzen, zoals de NS Publieksprijs. In 2020 werd ze benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau.

Recensie: Bloedlijn - Simone van der Vlugt

Bloedlijn

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    De nieuwe historische roman van Simone van der Vlugt. Machtsstrijd en onmogelijke liefde in een meeslepend familie-epos met Koning Willem en Floris V in het Nederland van de 13e eeuw.
     

    Wanneer Alkmaar voor de zoveelste keer wordt aangevallen probeert Katelijne haar brouwerij koste wat kost te beschermen tegen het brute geweld van de West-Friezen. Ze hoopt dat haar geheime liefde, koning Willem II, haar woonplaats kan helpen door Alkmaar stadsrechten te schenken. Ze ziet zich echter voor een heel ander probleem gesteld wanneer ze van hem in verwachting blijkt te zijn…

    Koning Willem is verwikkeld in een machtsstrijd met West-Friesland en hij doet er alles aan om dat opstandige volk aan zich te onderwerpen. Ondertussen wordt hij vader van twee zoons: de wettige Floris en de bastaard Alard.

    Na Willems dood ziet Floris zich genoodzaakt het werk van zijn vader af te maken, en snakt Alard naar erkenning van de grafelijke familie. Als de twee jongemannen door het noodlot samengebracht worden, bundelen ze hun krachten om de strijd met hun vijanden aan te gaan en de familie-eer te redden.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Me and my kitchen

  • Recensie: The big short

  • Winnen: The Vampire Diaries goodiepakket van Storytel

Zoek in artikelen