• onze waardering

Drie dagen in augustus - Anne Stern RECENSIE

Recensie: Drie dagen in augustus - Anne Stern

Het is begin augustus in 1936 en Hitler is intussen al 3 jaar aan de macht in Duitsland. In Sawade, een bekende chocolaterie op de prachtige laan Unter den Linden, is Elfie zoals gewoonlijk al vroeg op post. 

‘s morgens overloopt ze de bestellingen. Sommigen worden opgehaald door koeriers en andere brengt ze zelf weg. Zoals de bestelling voor madame Conte die boven de winkel woont. Bij het leveren van bonbons, wordt ze binnen geroepen. Beetje bij beetje leert ze de oudere dame kennen, luistert ze naar verhalen uit het verleden en ontdekt ze de mysteries van de chocolaterie. 

De titel Drie dagen in augustus verwijst letterlijk naar de drie dagen, van 5 augustus 1936 tot 7 augustus 1936, waarin het verhaal zich afspeelt. Schrijfster Anne Stern beschrijft deze drie dagen tot in detail en toont haar lezers hoe een dag er voor de mensen in deze tijd uit had kunnen zien.

Die mensen zijn in dit geval het hoofdpersonage de Duitse Elfie en enkele belangrijke bijkomende personages waaronder haar Duitse collega Truude, de Joods-Duitse boekhandelaar Franz, de Egyptisch-Duitse Issa El Hamady en natuurlijk de Frans-Duitse mevrouw Conte en haar dienstmeisje. Het zijn stuk voor stuk allemaal mensen die al jaren in Berlijn wonen en allemaal een eigen band hebben met de stad en de ooit zo succesvolle en bloeiende Unter den Linden. 

Dankzij schrijfster Anne Stern krijg je een duidelijk beeld van de spanningen waar elk van deze personages in de vooroorlogse tijden onder het gezag van Hitler mee te maken had. Maar tegelijk toont ze je, in Drie dagen in augustus, ook hoe sterk en flexibel deze mensen waren en hoe ze elk het beste uit elke dag probeerden te halen.

Wat verder nog opvalt over de personages, is dat Anne Stern koos voor een hoofdpersonage dat “anders” is. Je krijgt als lezer een kijk in het hoofd van Elfie en kan daar uit afleiden dat ze vermoedelijk een vorm van ASS heeft. Iets wat in die tijd nog zo goed als onbekend was en waar zeer weinig begrip voor werd opgebracht. Toch is Elfie zeker niet zielig of zwak, in tegendeel, ze is een enorm sterke vrouw die weet wat ze wil en die zichzelf geleerd heeft om perfect te functioneren in deze harde wereld. Ze is een inspirerend personage en een echte powervrouw.

Drie dagen in augustus is een traag en rustig verhaal waar je als lezer stilletjes door glijdt. Anne Stern koos niet voor spanning of avontuur maar stak al haar energie in een verhaal vol details. Wie actie of een climax verwacht blijft dus zeker op zijn honger zitten. Als je er echter van houdt om meegevoerd te worden op een kalme stroming, dan zal je van dit verhaal zeker genieten.

Chocolade, het dagelijkse leven en een klein beetje liefde staan centraal in Drie dagen in augustus. Door de beeldende omschrijvingen en de vele details speelt het verhaal zich als een trage film voor je af en neemt het je mee op reis naar een vooroorlogs Berlijn.

Recensie: Drie dagen in augustus - Anne Stern

Drie dagen in augustus

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Het is augustus 1936. Tijdens de Olympische Spelen in het nationaalsocialistische Berlijn lopen de spanningen hoog op. Maar Elfi e vindt rust in haar werk bij chocolaterie Sawade. Puur geluk verkoopt ze daar, in de vorm van nougat, pralines en zachte marsepein. In deze roerige tijden proberen Elfi e en haar buren aan Unter den Linden er voor elkaar te zijn.

    Als Elfie weer eens chocolade langsbrengt bij de oude madame Conte, ontdekt ze het verhaal van een bijzondere bonbon en een verboden liefde. Want wie is toch die dame die op een van de bonbondoosjes van de chocolaterie prijkt? En kan Elfi e iets leren van de lust waarmee de oude dame nog steeds haar dagen vult?

     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Ruby Sparks (DVD)

  • Requiem - Chris Lloyd

  • Een zomer lang geleden - Fione Valpy

Zoek in artikelen