Het boekenbal 2017

‘Het boekenbal’ een bijna mythisch feest waar iedereen die iets te maken heeft met het boekenvak bij aanwezig moet zijn, maar waar niet iedereen een uitnodiging voor ontvangt. Maar hoe ziet zo’n avond er nu eigenlijk uit en is het echt zo’n gekke boel? Of wordt het allemaal een beetje gehyped? Onze hoofdredactrice Andrea Koolen was erbij en wij hebben hier het verslag voor jullie!

Het boekenbal was dit jaar in een ander jasje gestopt. Waar het vorige jaren een speciaal zaalprogramma had en in de stadsschouwburg van Amsterdam plaats vondt is het nu verschoven naar Paradiso in Amsterdam. Onze hoofdredactrice Andrea Koolen was aanwezig bij het grootste literaire feest van Nederland.

En een feest was het zeker. Met het wegvallen van het programma werd het eigenlijk gewoon een grote club gevuld met literair Nederland. En zoals het thema al voorspeld ging iedereen helemaal los en nog een stapje verder…

Foto: Het Parool

Bij binnenkomst werd je begroet door een gespierde en prachtig opgemaakte Ladyboy in SM kleding met aan haar ketting een man met een SM masker op. Het blijkt dat het CPNB het thema Verboden vruchten en de dresscode: paradijsvogel iets anders heeft geïnterpreteerd dan wij. Want het houdt voornamelijk seks in. Dit wordt nog eens onderstreept door een tripje naar de toilet waarbij mannen en vrouwen allemaal gemengd worden. Aan de binnenkant van het hokje zie ik een grote afbeelding van een naakte harig vrouw in een uitdagende positie. En als ik naar de wasbak loop zie ik pas dat er overal ouderwetse 80’s porno hangt. Heel de toiletten zijn bedekt met  foto’s in alle soorten en maten.

Foto: Linda

Eenmaal op de dansvloer krijg ik de schrik van mijn leven als er een halfnaakte vrouw voor me gaat staan met een gigantische witte wurgslang om haar nek. Nu heb ik een slangenfobie dus ik ren zo hard mogelijk de andere kant op. Gelukkig had de vrouw dit door en heeft ze geprobeerd uit mijn buurt te blijven. Maar je zou net zien dat ik op de een of andere manier door de dansende menigte steeds weer naast de slang uitkomt. 

Het boekenbal was dus zeker anders dan ik verwacht had. Je moet je een grote ruimte met dj’s voorstellen en dit helemaal gevuld met vooral dronken auteurs en uitgevers die dansen of er geen morgen is. Kortom een geslaagd feestje dus.

Deed dit feest zijn naam eer aan? Jazeker! En het is te zien dat het CPNB het over een andere boeg wilde gooien dit jaar. Maar een grotere ruimte en toch een manier om de speeches te horen zou mooi zijn. Ik ben sowieso ontzettend benieuwd naar volgend jaar!

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Pillen waardoor je glitterpoep krijgt

  • Once Upon A Time seizoen 7 komt eraan ondanks vertrek Emma

  • Lucy Hale onthult een fout in de intro van Pretty Little Liars

  • Nee! Dit is vreselijk Pretty Little Liars nieuws

  • Vriendinnen die samen drinken zijn gelukkiger

Zoek in artikelen