De 10 grootste bibliotheken ter wereld

Als echte boekenwurmen vinden we het natuurlijk heerlijk om door de bibliotheek te struinen. Een compleet gebouw dat in het teken staat van boeken is toch de droom van elke boekenliefhebber? Wereldwijd bestaan er vele prachtige bibliotheken, waarvan sommige echt gigantisch zijn. Wij hebben voor jullie de 10 grootste bibliotheken ter wereld op een rij gezet.

10.  National Library of China, Peking

Op de 10de plaats staat de National Library of China. De bibliotheek is gevestigd in Peking en heeft maar liefst 37 miljoen items in de bibliotheek. De National Library of China werd in 1912 voor het eerst opgericht onder de naam Imperial Library of Peking. De bibliotheek krijgt gemiddeld zo'n 5 miljoen bezoekers per jaar.

9. Bibliothèque Nationale de France, Frankrijk

De Bibliothèque Nationale de France werd in 1368 opgericht door koning Karel V in het Louvre. De bibliotheek bevatte de privécollectie van deze koning. Helaas ging deze collectie verloren en begon koning Lodewijk XI in 1461 een nieuwe collectie. Deze collectie groeide gestaag en de bibliotheek werd in 1692 voor het eerst opengesteld voor het publiek. In 1896 had de bibliotheek zelfs de grootste collectie boeken ter wereld! Momenteel staat deze bibliotheek op de negende plek met maar liefst 40 miljoen items. 

8. National Diet Library, Japan

De National Diet Library in Japan is de bibliotheek van het Japanse parlement en is een van de grootste bibliotheken ter wereld. De bibliotheek is in 1948 opgericht en heeft meerdere gebouwen, waarvan de twee grootste in Tokyo en Kyoto staan. Samen huisvesten de bibliotheken maar liefst 42 miljoen items. Opvallend is dat deze bibliotheek wel het minst aantal bezoekers heeft van de bibliotheken in deze lijst. De National Diet Library krijgt gemiddeld zo'n 650.000 bezoekers per jaar.

7. Royal Danish Library, Denemarken

De Royal Danish Library was in 1648 opgericht door koning Frederik III en in 1793 opengesteld voor het publiek. In 1989 werd de nationale bibliotheek samengevoegd met de Copenhagen University Library die in 1482 is opgericht. In 2005 werd de Royal Danish Library samengevoegd met de Danish National Library for Science and Medicine en in 2017 vond er weer een samensmelting plaats: De State and University Library van Aarhus werd ook aan de Royal Danish Library toegevoegd. Ondanks dat de bibliotheken zijn samengevoegd, blijven er wel twee aparte locaties bestaan. Samen heeft de bibliotheek een collectie van 43 miljoen items en gemiddeld zo'n 79 miljoen bezoekers per jaar.

6. Russian State Library, Rusland

De Russian State Library is te vinden in Moskou en is de grootste bibliotheek van Rusland. De bibliotheek heeft 275 kilometer aan boekenplanken en meer dan 43 miljoen items gehuisvest. De bibliotheek is opgericht op 1 juli 1862 en was de eerste openbare bibliotheek die gratis te bezoeken was in Rusland. 

5. Library and Archives Canada, Canada

De Library and archives Canada is gevestigd in de plaats Ottawa. In 1872 werd de bibliotheek voor het eerst opgericht onder de naam The Dominion Archives waarna het transformeerde in de Public Archives of Canada in 1912. In 1987 werd de naam verandert naar National Archives of Canada. In 1953 werd de National Library of Canada opgericht en in 2004 werden Public Archives of Canada en de National Library of Canada samengevoegd tot Library and Archives Canada. Met maar liefst 54 miljoen items staat deze bibliotheek op de vijfde plek.

4. New York Public Library, Verenigde Staten

De New York Public Library heeft maar liefst 92 locaties! Het grootste gebouw staat in Manhattan. De bibliotheek werd in 1895 opgericht en de collectie bestaat uit maar liefst 53 miljoen items. 

3. Shanghai Library, China

De Shanghai Library is niet alleen een van de grootste, maar ook een van de hoogste bibliotheken ter wereld. In 1925 werd de Shanghai East Library geopend. In 1950 werd er een actie op touw gezet om boeken te werven en binnen een jaar bestond de collectie uit 200.000 items. Verschillende bibliotheken werden aan de Shanghai Library toegevoegd, waardoor het nu een van de grootste bibliotheken ter wereld is met 53 miljoen items in de collectie.

2. Library of Congress, Verenigde Staten

Op de tweede plek staat de Library of Congress met maar liefst 170 miljoen items. De bibliotheek is gevestigd in Washington en opgericht in 1800. Door de jaren heen heeft de collectie heel wat te verduren gehad. In 1814 is een groot deel van de collectie vernietigd door de Britten. Thomas Jefferson heeft vervolgens 6000 boeken uit zijn eigen collectie aan de bibliotheek geschonken. Vervolgens werd in 1851 de collectie weer grotendeels verwoest door een brand. Na de Amerikaanse Burgeroorlog heeft de collectie weten te groeien.

1. The British Library, Verenigd Koninkrijk

The British Libhrary is de grootste bibliotheek ter wereld! De collectie wordt geschat op maar liefst 170-200 miljoen items. De bibliotheek is op 1 juli 1973 opgericht. Daarvoor was de British Library onderdeel van het British Museum. Het hoofdgebouw van de bibliotheek is te vinden in Londen, vlakbij King's Cross Station.

 

Bron: Book Riot.

Lees ook: Deze bibliotheek in China is een must-see voor boekenliefhebbers

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen