• onze waardering

Recensie: Everest RECENSIE

Mount Everest, de hoogte berg ter wereld, wordt ook wel ‘het dak van de wereld’ genoemd. Het is een hele uitdaging om tot de top op 8.848 meter hoogte te klimmen. Maar Rob Hall (Jason Clarke) en Scott Fischer (Jake Gyllenhaal) zijn ervaren klimmers. Beiden leiden een expeditie naar de top van Mount Everest. Op de berg komen ze terecht in een van de hevigste sneeuwstormen ooit. Van een spannend avontuur verandert hun tocht in een strijd om levend weer beneden te komen.

De film Everest van regisseur Baltasar Kormakúr vertelt het waargebeurde verhaal van de expedities van Hall en Fischer. Maar het is vooral de natuur die imponeert. De duizelingwekkende diepten en hemelhoge bergtoppen doen zelfs zonder 3D je knieën knikken. Hoe verder in de film, hoe meer je je afvraagt waarom mensen die slopende, levensgevaarlijke tocht de berg op wagen. Mensen zijn niet gemaakt om op grote hoogte te overleven, zoals Hall zelf zegt. Toch kan zelfs de filmkijker zonder klimambities zich er als ze eenmaal boven komen iets bij voorstellen: hoe bijzonder het moet zijn op het hoogste punt ter wereld te staan.

Tot zo ver het meeleven met de expeditieleden. In Everest zijn eigenlijk teveel opvallende personages aanwezig om ze goed te leren kennen. Twee eigenzinnige expeditieleiders, een dappere journalist, een Texaan die zijn problemen probeert te ontvluchten, een postbode die aan schoolkinderen wil bewijzen dat alles mogelijk is. En dan is er nog het thuisfront: van de ploeg in het basiskamp op de berg tot wachtende echtgenotes ver weg. Mede door de te lange aanloop naar de daadwerkelijke tocht naar de top worden hun ervaringen en motivatie niet echt invoelbaar. Ondertussen begint de film vooral te lijken op een aanklacht tegen de commercialisering van het bergbeklimmen: er ontstaan problemen door files op weg naar de top van de Mount Everest.

Gelukkig wordt het allemaal wat opwindender als de storm eenmaal opsteekt en de overlevingsstrijd begint. Voor een deel is dit te danken aan de spannende muziek, die de sneeuwstorm voor de filmkijker begeleidt. De afloop is misschien al bekend, je blijft hopen dat iedereen veilig beneden komt. Vooral het telefoongesprek tussen een van de klimmers en zijn zwangere vrouw thuis is hartverscheurend. Toch kan de regisseur ook hier de ernst van wat er gebeurt niet overbrengen. De storm is hevig, maar de ontknoping van Everest is verrassend onsentimenteel.

Voor wie zin heeft in een boeiende natuurrampenfilm, is Everest zeker de moeite waard. Met de flinke verzameling aan bekende acteurs (naast Clarke en Gyllenhaal onder meer Josh Brolin, Sam Worthington, Emily Watson en Keira Knigtley) is het acteerwerk ook dik in orde. Maar uiteindelijk is het de berg die de meeste indruk achterlaat.

Everest

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Everest brengt de ontzagwekkende tocht van twee verschillende expedities in beeld, die te maken krijgen met één van de meest hevige sneeuwstormen die de mensheid ooit heeft gekend. De bergbeklimmers krijgen te maken met de meest barre omstandigheden op aarde wanneer hun levenslange obsessie om de top van de Everest te bereiken verandert in een adembenemende strijd om te overleven.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk de trailer hieronder:

     

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Suits seizoen 5

  • Recensie: Grimm Seizoen 4

  • Recensie: Everest (BIOS)

  • Recensie: Ben-Hur

  • Recensie: Everest

Zoek in artikelen