• onze waardering

Recensie: Billy Lynn's Long Halftime Walk RECENSIE

De film Billy Lynn's Long Halftime Walk draait om soldaat Billy Lynn. Als soldaat in Irak heeft hij dapper opgetreden door zijn sergeant te redden. Zijn heldhaftige actie is vastgelegd op film en is zeer bekend geworden, waardoor Billy en zijn kameraden van Squad Bravo een heldenstatus hebben gekregen In Amerika. Als voorbeeld voor het Amerikaanse leger touren ze door Amerika. Aan het eind van hun tour worden ze onthaald in een Footballstadion. Dit onthaal in het Footballstadion is het decor van de film. Gedurende de festiviteiten in het stadion wordt er voortdurend teruggeblikt naar de acties van Squad Bravo in Irak.

Amerikaanser kan het niet: football, cheerleaders en een grote show om de helden van Squad Bravo te prijzen voor hun moedige daden. Door dit als decor te gebruiken laat regisseur Ang Lee in Billy Lynn's Long Halftime Walk een groot contrast zien met de oorlogssituatie in Irak. De regisseur wil laten zien dat Billy en zijn kameraden, jonge mannen zijn die in Irak in heftige situaties terechtkomen. Via flashbacks laat Ang Lee zien hoe het het er werkelijk aan toe gaat in Irak, terwijl de mensen in Amerika daar heel andere ideeën bij hebben. De militairen hebben een heldenstatus en worden de hemel in geprezen, maar aan de andere kant zijn hun acties vanzelfsprekend en sluit men de ogen voor de werkelijke situatie.

De cast van de film is erg divers, de jonge Billy wordt gespeeld door Joe Alwyn, een jonge acteur die nog weinig titels op zijn naam heeft staan. Joe speelt overtuigend zijn rol van jonge soldaat Billy, die twijfelt over de heldenstatus die hij krijgt in Amerika, omdat hij gewoon zijn werk heeft gedaan. Daarnaast is zijn reddingsactie uiteindelijk toch slecht afgelopen, omdat sergeant Shroom toch sterft. Een erg typerende quote van Billy is dan ook: "It's sort of weird, being honored for the worst day of your life."

Naast Joe Alwyn zitten er ook bekende namen in de cast zoals: Vin Diesel, Garret Hedlund, Kristen Stewart en Steve Martin. Kristen Stewart speelt de zus van Billy, die tegen de oorlog is en niet wil dat haar broer teruggaat naar Irak om daar te vechten. Het grote huldigingsfestijn in het Footballstadion krijgt erg veel aandacht in de film, terwijl daar eigenlijk weinig gebeurt, behalve een groot opgezet optreden van Destiny's Child. De gebeurtenissen in Irak lijken onderbelicht, deze worden in een aantal flashbacks getoond krijgen hierdoor minder aandacht. Ook het hoogtepunt van de reddingsactie in Irak wordt vroeg in de film getoond, waardoor de climax verdwenen is.

Het is een oorlog kritische film waarin regisseur Ang Lee laat zien dat de heldenstatus die de soldaten in Amerika hebben, een vertekend beeld geeft van de echte inzet van de soldaten in landen als Irak. Een boeiende film met goede acteurs. Maar helaas krijgen de gebeurtenissen in Irak te weinig aandacht in de film en gebeurt er daardoor te weinig.

Billy Lynn's Long Halftime Walk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Academy Award® winnaar Ang Lee  brengt zijn bijzondere visie op Billy Lynns Long Halftime Walk, gebaseerd op het bejubelde bestseller boek. Het verhaal wordt verteld door de 19-jarige soldaat Billy Lynn (Joe Alwyn) die, samen met zijn kameraden in Bravo Squad, een held wordt na een hartverscheurend gevecht in Irak en tijdelijk voor een overwinningstoer naar huis wordt gehaald. Een serie flashbacks laat zien wat er werkelijk gebeurde – een contrasterende blik op de realiteit van het oorlog voeren en Amerika’s verwrongen idee van wat heldendom betekent. Ook met Kristen Stewart, Chris Tucker, Garrett Hedlund, Vin Diesel en Steve Martin.

Meer info
  • Extra Informatie:

    Bekijk de trailer:

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Personal Shopper

Zoek in artikelen