• onze waardering

Recensie: Desde Allá RECENSIE

Recensie: Desde Allá

Lorenzo Vigas is een Venezolaanse regisseur, scenarist en producent. Met zijn speelfilmdebuut Desde Allá won hij de Gouden Leeuw op de 72ste editie van het filmfestival van Venetië.

Desde Allá gaat over Armando, een vijftigjarige Venezolaanse man. Hij houdt van mooie jonge jongens van 'de straat', maar niet om mee naar bed te gaan. Hij betaalt ze om zich uit te kleden en om te draaien, terwijl hij zichzelf bevredigt. Totdat hij een jongen uitkiest, Elder, die hem neerslaat en van zijn geld berooft. Waarmee Elder de fysieke afstand tussen hen overbrugt en de eerste persoon in tijden is die Armando aanraakt. Het maakt in beiden iets los, waardoor Armando geïntrigeerd raakt en na zijn herstel telkens weer Elder benadert, totdat die stopt met hem te beroven. Langzaamaan ontstaat er een zeer gecompliceerde relatie tussen de twee mannen.

Het mooie aan deze film is dat we zien hoe een onwerkelijke relatie tussen twee mannen tot stand komt. Eerst twijfel je dan ook of dit wel allemaal daadwerkelijk aan het gebeuren is maar na een tijdje begin je met beide personages mee te leven. Het is daarom jammer dat de film vrij abrubt afloopt. Je begrijpt niet waarom bepaalde beslissingen worden gemaakt. Dit wordt jammer genoeg ook nergens verder uitgelegd. 

Er blijven dus veel vragen onbeantwoord, zoals waarom de jongen een zwangere vriendin achterlaat om aan een relatie met een oudere man te beginnen.

Het camerawerk is daarentegen wel mooi gedaan in Desde Allá. Bijvoorbeeld wanneer er gespeeld wordt met scherpe en onscherpe beelden. Hiermee wordt als het ware de afstand tussen personages weergegeven. Dit zie je vooral in het begin als Armando en Elder dicht bij elkaar staan en tegelijk in beeld zijn. In plaats van beide personages scherp in beeld te brengen zoals normaal, worden ze gescheiden door de focus. Dit betekent dat één van hen scherp in beeld is en de ander onscherp. Wanneer hun relatie echter is veranderd, verschijnen ze samen scherp in beeld. Dit heel mooi bedacht en werkt erg goed.

Door de nogal beknopte dialogen en wisselingen in de relatie tussen de twee mannen, raak je een beetje in de war. Wat is er allemaal aan de hand?  Dit is vaak frustrerend. Door al deze punten laat de film jammer genoeg veel te weinig zien.

Als er dan wel een gesprek plaats vindt, is deze best veelbetekenend. In één gesprek kom je de motieven van beide personages te weten, dat heel veel verklaart. Dus ondanks de weinige dialogen en de daarbij horende uitleg, weet Vigas het verhaal toch redelijk goed te vertellen.

Desde Allá heeft een mooi verhaal. Echter is het jammer dat er wat spanning en duidelijkheid mist. Hierdoor wordt hij na een tijdje nogal frustrerend en langdradig om naar te kijken.

Recensie: Desde Allá

Desde Alla

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Armando is een man van middelbare leeftijd die in Caracas in een laboratorium voor gebitsprotheses werkt. Armando lokt jongetjes bij de bushalte en biedt hen geld aan om met hem naar zijn huis te gaan waar hij enkel van hun gezelschap geniet zonder hen aan te raken. Hij houdt zich verder bezig met het bespioneren van een oude man, waarmee hij blijkbaar een traumatische band heeft. Op een dag ontmoet Armando Elder, een jonge gangster en lid van een lokale bende. Elder wordt een regelmatige bezoeker van Armando's huis, voornamelijk gedreven door economische belangen. Gaandeweg ontstaat er een onverwachte intimiteit tussen hen die hun beider levens voor altijd zal veranderen.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Veertien dagen - Margaret Atwood & Douglas Preston

  • Woorden van Timo - Tialda Hoogeveen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen