Recensie: Kena: Bridge of Spirits | 5 hartjes

Recensie: Kena: Bridge of Spirits | 5 hartjes

Kena: Bridge of Spirits is een langverwachte game die werd aangekondigd samen met de nieuwe Playstation 5. Al snel stond het spel op het verlanglijstje van vele gamers en waren de verwachtingen zeer hoog voor Ember Lab. Gelukkig zijn die verwachtingen voldoende ingelost en zelfs meer dan dat. De reacties zijn lovend op meerdere vlakken: de verhaallijn, de omgeving en de soundtrack. Maar waar gaat Kena: Bridge of Spirits nu eigenlijk over? En is het echt zo fantastisch als iedereen zegt?

Kena is een 'spirit guide' die ervoor zorgt dat geesten een reis kunnen maken van de fysieke naar de spirituele wereld. Sommige geesten hebben nu eenmaal nog onopgeloste problemen die ervoor zorgen dat ze vast blijven zitten in hun oude leefwereld. In het begin van het verhaal komt Kena terecht in een bos op zoek naar de 'sacred Mountain Shrine'. Alleen zal haar reis snel moeilijker worden dan ze verwacht had. Oude geesten weigeren de fysieke wereld te verlaten en dit laat sporen na in de vorm van giftige planten. Gelukkig onderneemt ze deze trip niet helemaal alleen, maar met kleine vriendjes die de 'Rot' worden genoemd. Het is de bedoeling dat je als speler Rot verzamelt om aan te sterken en zo geesten een handje helpt. Daarnaast zorgen de Rot er ook voor dat het woud zich herstelt en er nieuwe levensvormen ontstaan. Doorheen het verhaal leert Kena uiteindelijk zo verschillende karakters kennen die niet in staat zijn om hun oude leven achter zich te laten.

Kena: Bridge of Spirits bevat twee grote elementen die de game zo aantrekkelijk maken: de prachtige omgeving en de verhaallijn. Je moet als speler maar een halfuur rondlopen in het woud en het lijkt al alsof je er zelf bent. Het is een constante afwisseling van verrassende effecten en lichtspelingen. Het dorpje waarin Kena uiteindelijk terecht komt heeft iets oosters en zit boordevol toffe details. Ember Lab zou de omgeving hebben gebaseerd op Japan en dit valt sterk af te leiden tijdens het spelen. De game heeft daarnaast nog een echte Disney-factor vanwege de unieke karakters zoals de Rot. Voor een indiegame is deze soort vormgeving zeer verbazingwekkend.  

De verhaallijn zelf doet je smachten naar meer. Soms is het niet echt duidelijk wat er juist aan de hand is, maar het is aan jou als speler om de puzzelstukjes bij elkaar te zoeken. Dit doe je samen met de Rot maar ook andere personages. Er is niet enkel nagedacht over de uitstraling van een karakter maar ook zijn of haar emoties, verhalen en ideeën. Dit maakt dat de figuren die deel uitmaken van het geheel een veel diepliggendere betekenis hebben. Je wordt als het ware in de game gezogen door de persoonlijke elementen en de mooie verhalen. Dit is dan ook het sterkste punt van Kena: Bridge of Spirits.  

De gameplay zelf is zeer gemakkelijk en zowel voor jong als oud. In het begin blijft alles relatief simpel. Kena kan een schild vormen en met haar staf zwaaien om gevaarlijke monsters tegen te houden. Het vergt dus niet veel talent wat betreft de combat. Ben je echt verzot op verschillende vechtstijlen, dan zul je veel geduld moeten uitoefenen. Verwacht van Kena: Bridge of Spirits geen open wereld game. In de trailer oogt dit misschien wel zo, maar er zijn geen andere zijmissies om een hoger level te bekomen. Is dit dan een nadeel? Nee, want dit is vervangen door andere manieren die beter in de sfeer van de game passen. Naast het verzamelen van Rot, kan je Kena ook sterker maken door het kopen van nieuwe acties. Na een tijdje zal je de staf kunnen gebruiken als boog bijvoorbeeld. Voor sommige gamers blijft dit vrij matig, maar de wereld en de uitwerking van het verhaal compenseren dit meer dan voldoende. De focus ligt dan ook duidelijk niet op de combat, maar eerder op andere elementen die de game fantastisch maken.  

Kena: Bridge of Spirits bevat ook nog andere leuke details. Zo kan je hoedjes kopen voor de Rot zoals een pot of klavertjes vier. De schattige figuurtjes smelten al snel ieders hart. Zo kan je bijvoorbeeld fruit verzamelen voor je nieuwe vriendjes. Maar op het vlak van personalisatie blijft het daar wel bij. Verwacht niet dat je andere nieuwe objecten zoals schilden of kledij kan verzamelen voor Kena zelf.

Wat je dan wel weer mag verwachten is eindeloos plezier en verrassend genoeg hier en daar wat puzzels. De verhaallijn en de omgeving mogen dan wel zegevieren, wat velen over het hoofd zien zijn de kleine puzzels die de game bevatten. Zo kan je de Rot gebruiken om elementen zoals stenen te verplaatsen. Daarnaast is de weg die Kena moet afleggen niet altijd duidelijk, maar is dit net een leuk element. Zo is het niet enkel klimmen en springen, maar ook uitzoeken welke richting je uit moet gaan. Als speler ontdek je op deze manier geheime plekken om Rot te verzamelen en kan je tegelijkertijd genieten van de prachtige bosomgeving of het oosters dorpje. Lukt het toch niet om de juiste weg te vinden, dan kan je altijd gebruik maken van een geestenmasker. Elke geest in het verhaal heeft zijn of haar eigen masker die het pad naar je nieuwe doel verlicht. 

 

Kena: Bridge of Spirits bevat ook nog een Digital Deluxe Editie voor de echte fans. In deze editie vind je een speciale staf, een gouden huid voor de Rot en de soundtrack. Dit is een enorme aanrader want de muziek in de game is prachtig en brengt je naar andere oorden.

Kena: Bridge of Spirits is tot nu toe een van de beste games in 2021 binnen het genre van actie en avontuur. Het spel bevat een prachtige soundtrack, een afwisselende omgeving en een magische verhaallijn. Zo kan je uren spelen zonder te beseffen hoeveel tijd er daadwerkelijk gepasseerd is. Kena en haar kleine vriendjes zuigen je dan ook doorheen je scherm en nemen je mee op een fantastische reis. De combat mag misschien wel als simpel worden ervaren, de andere elementen zoals de verassende personages en schattige Rot, maken dit meer dan goed.

 

Recensie: Kena: Bridge of Spirits | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Slag of stoot - Meghan Quinn

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen