Top 10 Vaderdag boeken 2023

Vaderdag staat alweer voor de deur en uiteraard zetten ook wij graag onze vaders in het zonnetje! Zoek jij nog een leuk cadeau om je vader te verrassen? Geef hem dan een boek cadeau! Om je inspiratie te geven, hebben wij een boeken top 10 voor Vaderdag samengesteld. Deze boeken zijn een perfect cadeau voor Vaderdag! 

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? - Nicci French
In Heeft iemand Charlotte Salter gezien? van Nicci French komt Charlotte Salter niet opdagen op het grote feest voor de verjaardag van haar man, Alec. Hij blijft onverstoord, maar hun dochter Etty raakt er naarmate de avond vordert steeds meer van overtuigd dat haar moeder iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Houdt dit verband met de verdwijning? Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Het hele gezin is getekend door de gebeurtenissen van al die jaren daarvoor. Weer wordt er een misdrijf gepleegd in het dorp. Rechercheur Maud Grey wordt op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen om niet alleen dit misdrijf maar ook de twee zaken uit het verleden op te lossen. Want niemand heeft Charlotte Salter ooit nog gezien…

Lees HIER onze recensie van Heeft iemand Charlotte Salter gezien? 


Ngando - Paul Lomami-Tshibamba
Te midden van de politieke onrust van het koloniale tijdperk besluit de twaalfjarige Musolinga te spijbelen van school ondanks de instructies van zijn moeder Koso. Terwijl hij langs de oever van de Congo-rivier wandelt, wordt hij opgeslokt door een krokodil. Alleen een nganga-nkisi, een welwillende toverdokter, kan hem redden… Ngando werd in 1949 voor het eerst in deze samenstelling gepubliceerd, en wordt beschouwd als de eerste Congolese roman. In drie mythische verhalen creëert Paul Lomami Tshibamba een uniek en confronterend portret van Kinshasa in de jaren veertig.

Lees HIER onze recensie van Ngando. 


Vernietigen - Michel Houellebecq
November 2026. De Franse presidentsverkiezingen komen er weer aan, de zittende president kan na zijn tweede termijn niet worden herkozen, dus het hele veld ligt open en radicaal rechts maakt een goede kans. Dan verschijnt er op internet een onmogelijk realistische nepvideo waarin een van de voornaamste kandidaten wordt geëxecuteerd. De verantwoordelijkheid voor het onderzoek komt terecht bij topambtenaar Paul Raison, en over hem gaat dit boek: over zijn pogingen om een grote terroristische dreiging te pareren, maar vooral ook over zijn privéleven, zijn relatie met zijn vrouw, zijn familie. 

Lees HIER onze recensie van Vernietigen. 


Simpele leugens - David Baldacci
Ex-politieagent Mickey Gibson is pas sinds kort aan de slag bij ProEye. Haar werk bestaat uit het online traceren van de bezittingen van schatrijke oplichters die hun schuldeisers in de kou laten staan. Op een dag wordt ze gebeld door een zekere Arlene Robinson die zegt ook voor ProEye te werken. Ze krijgt opdracht naar de woning van de beruchte en gevluchte wapenhandelaar Rutger Novak te gaan om de inboedel te inventariseren. Maar in plaats van pracht en praal vindt Mickey in een geheime kamer het in verregaande staat van ontbinding verkerende lichaam van een man. Het slachtoffer is niet Rutger Novak, wiens huis het ook helemaal niet blijkt te zijn, maar een zeer op zijn privacy gestelde miljonair. En wat nog veel verontrustender is: niemand bij ProEye heeft ooit van Mickeys opdrachtgever Arlene Robinson gehoord.

Lees HIER onze recensie van Simpele leugens. 


Groeten uit Benidorm - Hendrik Groen
Zestigers Theo en Cobie hebben het na tientallen jaren huwelijk nog altijd goed samen en genieten van de vrijheid van hun pensioen. Joop en Hannie, een bevriend stel, hebben elkaar daarentegen weinig anders te bieden dan gekibbel en geklaag. De dagelijkse sleur is Joop en Hannie een last, maar grote veranderingen zijn zo mogelijk nog erger. Ieder jaar twee weken met de caravan op de Veluwe, verder reikt hun ambitie niet. Tot ze bij het gezamenlijke kerstdiner weer eens uitgebreid klagen over het Hollandse weer en de enthousiaste Cobie hen overhaalt om de grijze wintermaanden gezellig met z’n viertjes door te brengen in Benidorm. Altijd lekker weer, en als je je huis in Amstelveen aan expats verhuurt, kun je er zelfs aan verdienen. Dat laatste argument geeft de doorslag: de twee stellen wagen het erop. Eenmaal aan de Spaanse Costa kan Joop tot zijn eigen verrassing de couleur locale wel waarderen: de zonnige terrasjes, de Hollandse cafés en zelfs de bingo- en karaoke-avondjes. En, ook goed tegen de sleur, hij ontmoet er aardige nieuwe mensen. Ook Cobie en Theo vermaken zich uitstekend. Hannie daarentegen voelt zich juist met de dag eenzamer. De spanningen tussen Hannie en Joop nemen langzaam maar zeker toe. Tot er niet veel meer nodig is om hun vakantie in Benidorm krakend te laten ontsporen.

Lees HIER onze recensie van Groeten uit Benidorm. 


Alkibiades - Ilja Leonard Pfeijffer
Deze monumentale, rijk gedocumenteerde, historische roman vertelt het waargebeurde verhaal van het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland. Hij was de extravagante, geniale, opzienbarende, androgyne, biseksuele en omstreden politicus en strateeg van Athene tijdens de grote oorlog tegen Sparta. Zijn verhaal is voor ons een reis door de tijd naar de wereld van bijna tweeënhalf millennium geleden, toen steeds meer symptomen, die voor ons verontrustend herkenbaar zijn, begonnen te wijzen op het verval van de democratie en daadwerkelijk leidden tot de nederlaag van Athene. De vraag is in hoeverre Alkibiades hieraan schuldig was. Was hij de populist die de democratie heeft ontmanteld of had hij de redder van Athene kunnen zijn? In deze roman legt hij verantwoording af over zijn idealen, strategieën en levenslange strijd.

Lees HIER onze recensie van Alkibiades. 


Bloedmaan - Jo Nesbø
Harry Hole is psychisch ingestort en hij wil niets anders dan zich dooddrinken. Op een vlucht naar Los Angeles lijkt dat te lukken, maar een bejaarde filmactrice in nood weet deze wanhoopsdaad te verijdelen. De vrouw vertelt hem dat ze bedreigd wordt door een drugskartel en ze vraagt Harry haar te helpen. Ze biedt hem in ruil onderdak, gezelschap en een maatpak.In Oslo zijn twee meisjes vermoord en er lijkt een seriemoordenaar actief. Inspecteur Katrine Bratt wil contact opnemen met Harry Hole, de bekendste expert in moordzaken, maar voor haar chefs is samenwerking met hem uitgesloten. Intussen wil de hoofdverdachte van de moorden Harry Hole inhuren als privédetective. Hole zegt toe omdat hij geld nodig heeft om de filmactrice te helpen haar schuld aan het drugskartel af te lossen. Harry stelt een team samen dat bestaat uit een cocaïnedealer, een corrupte politieagent en een psycholoog met kanker. Het kartel heeft hun tien dagen gegeven, de klok tikt door en boven Oslo is een bloedmaan aangekondigd.

Lees HIER onze recensie van Bloedmaan. 


BBQ, the next level - Julius Jaspers
Dit boek is voor alle BBQ-ers die een stap willen maken. Begrijp me niet verkeerd: ik ben nog steeds dol op pulled pork en rijd om voor goede spareribs, maar toch wil ook ik weleens wat anders. Daarom 100 recepten om je uit je comfort zone te krijgen - en dan bedoel ik echt niet alleen qua moeilijkheidsgraad of ingrediënten. Met 'next level' bedoel ik dat er zoveel meer is dan ribs marineren of aardappels poffen. Ik til in dit boek de zalm, spitskool en lamsbout naar een hoger plan en neem je stap-voor-stap mee in de bereiding van coquilles, duif en Wagyu op de BBQ - om maar iets te noemen.

Lees HIER onze recensie van BBQ, the next level. 


Max Verstappen - James Gray
Niet eerder bracht Nederland zo’n groot autosporttalent voort als Max Verstappen. In deze biografie vertelt James Gray voor het eerst het levensverhaal van Max Verstappen. Een supertalent die als zoon van F1-legende Jos Verstappen voorbestemd was om coureur te worden en geschiedenis te schrijven.Op 15 maart 2015 reed Max voor het team van Toro Rosso zijn allereerste Grote Prijs, die van Australië. Hij was toen zeventien jaar en 166 dagen oud en daarmee de jongste debutant in de Formule 1 ooit – pas een halfjaar later zou hij zijn rijbewijs halen. Hij groeide uit tot de groten van het F1-deelnemersveld en vormde het afgelopen jaar met zijn team Red Bull Racing een serieuze bedreiging voor de Mercedes-hegemonie van de afgelopen jaren.

Lees HIER onze recensie van Max Verstappen. 


Vindolanda - Adrian Goldsworthy
Britannia, 98 n. Chr. De bruisende legerbasis Vindolanda ligt aan de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het zal nog zo’n twintig jaar duren voordat keizer Hadrianus zijn beroemde muur bouwt, dus de verdediging is zwak. De omringende volkeren komen in opstand tegen de Romeinen en lokale druïden prediken de ondergang van de indringers. Het is aan Flavius Ferox, een Brit die het schopte tot centurion – de hoogst haalbare Romeinse officiersrang voor mannen van gewone komaf – om de vrede in het gebied te bewaren. Hij zal al zijn moed en sluwheid nodig hebben om een oorlog tegen te gaan, de vrouw die hij liefheeft te beschermen en uit te zoeken wie de kopstukken achter de Britse rebellie zijn. Is de moed van één soldaat genoeg om te overleven in Britannia?


Lees ook: De 100 bestverkochte boeken van 2022

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: De slang van Havilah - Jeroen van Unen

  • Te koop: Bennet House uit Pride and Prejudice

  • De sluipschutter - Kuo-Li Chang

Zoek in artikelen