• mijn waardering

(Ledenrecensie) boek: De kolibrie RECENSIE

De Kolibri van Kati Hiekkapelto is het debuut van de auteur en het eerste deel van een serie waarin de Finse rechercheur Anna Fekete de hoofdpersoon is. Ze is een gedreven vrouw, met een verledenn, is net in haar nieuwe baan begonnen, wanneer ze met haar team meteen in het diepe wordt geworpen als in het bos een jonge vrouw levenloos wordt aangetroffen. Tegelijkertijd is er een onderzoek naar een paniekerig telefoontje van een jonge immigrante. Als niet veel later een andere vrouwelijke hardloopster dood wordt aangetroffen, moet het team alles op alles zetten om de moordenaar te vinden.

Anna, die als kind moest vluchten uit haar geboorteland Hongarije, ondervindt veel moeilijkheden, ook als haar partner geen moeite doet zijn rascistische opvattingen te spuien.

De auteur schrijft zeer realistisch, waarschijnlijk omdat ze uit eigen ervaringen kan putten. Het verhaal wordt zeer goed verteld, de karakters komen goed over, met interessante levens en achtergronden. De schrijfstijl is prima. 

De twee verhaallijnen, het onderzoek naar de moordenaar en het verhaal van de jonge immigrante lopen langs elkaar heen, en komen niet echt samen. Het verhaal van de jonge immigrante is wel een actueel thema, door het lezen van het verhaal komt naar voren hoe vluchtelingen zelf hun vlucht beleven, ook iets wat de auteur persoonlijk raakt.

De ontknoping vond ik persoonlijk ietwat snel afgewikkeld. Het verhaal kan zich in elk land afspelen, het is niet speciaal Finland wat als setting voor dit boek is gebruikt. 

Ik vond het een goed boek, en ben wel benieuwd naar volgende delen. 

De kolibrie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (8 stemmen)
 • Omschrijving:

  Een moord in het bos. Het slachtoffer een jonge vrouw, in haar zak een amulet met een exotische beeltenis. Het moordwapen: een hagelgeweer. Een tweede moord: dezelfde omgeving, dezelfde methode, hetzelfde sieraad. Op grond waarvan kiest de moordenaar zijn slachtoffers uit? Houden de sieraden verband met een geheime cult? Wie is de volgende die sterft? Anna Fekete, die als kind tijdens de oorlog in Joegoslaviƫ naar Finland is gevlucht, is net begonnen met haar werk als politierechercheur in een Noord-Finse stad als ze midden in een opzienbarend moordonderzoek terechtkomt. De situatie wordt er niet makkelijker op wanneer haar partner Esko openlijk zijn racistische opvattingen spuit. Verder is er nog het Koerdische meisje Bihar dat kopzorgen veroorzaakt; uit angst voor eerwraak neemt zij contact op met de politie, maar tijdens de verhoren slikt ze haar woorden weer in. Als Anna haar nu de rug toekeert en Bihar iets overkomt, zou ze het zichzelf nooit kunnen vergeven.

Meer info

Toegevoegd door: